Το 2024 αποτέλεσε χρονιά ήπιας ανάπτυξης για τη Nestle Ελλάς, με τις πωλήσεις της να ανεβαίνουν οριακά και την κερδοφορία να δέχεται μικρές πιέσεις.

Οι πωλήσεις της εν Ελλάδι θυγατρικής του ελβετικού πολυεθνικού κολοσσού διαμορφώθηκαν σε 413,6 εκατ. ευρώ έναντι 409 εκατ. ευρώ το 2023 εμφανίζοντας μια αύξηση της τάξης του 1,1%. Αύξηση, την οποία η διοίκησή της υπό τον Νίκο Εμμανουήλιδη, αποδίδει κυρίως στην ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου, την ανάκαμψη του τουρισμού και τις επενδύσεις σε νέα προϊόντα, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν χθες.

1

Από τα συνολικά έσοδα της Nestle Ελλάς, ποσό 228,2 εκατ. ευρώ προήλθε από τον βιομηχανικό κλάδο, ενώ τα υπόλοιπα από τον εμπορικό. Το μικτό κέρδος ενισχύθηκε κατά 3%, φτάνοντας τα 142,3 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο μικτού κέρδους να παραμένει στο 34%, όπως και το 2023. Τα έξοδα πωλήσεων περιορίστηκαν στα 16,9 εκατ. ευρώ από 19,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 12%. Αντίστοιχα, το κόστος πωληθέντων περιορίστηκε κατά περίπου 1%.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 25,7 εκατ. ευρώ (-3,1% σε σχέση με το 2023), ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους εμφάνισαν πτώση κατά 5% και διαμορφώθηκαν σε 20,1 εκατ. ευρώ από 21,1 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Το σύνολο του ενεργητικού της εταιρείας ενισχύθηκε στα 271,7 εκατ. ευρώ από 255,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις αυξήθηκαν σε 105,1 εκατ. ευρώ έναντι 102,4 εκατ. ευρώ το 2023. Οι συνολικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν στα 234,7 εκατ. ευρώ από 218,5 εκατ. ευρώ, με τα ίδια κεφάλαια να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα, στα 36,95 εκατ. ευρώ.

Το μέρισμα στη μητρική και το μπόνους στο προσωπικό

Μειωμένο είναι το προς διανομή μέρισμα στον μέτοχό της, την ελβετική Nestle. Η εταιρεία πρόκειται να διανείμει στη μητρική μέρισμα 19,5 εκατ. ευρώ έναντι 21 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2023 και 23,5 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2022. Ενώ για την περσινή χρήση η εταιρεία θα διανείμει μπόνους ύψους 515.000 ευρώ στο προσωπικό, ο αριθμός του οποίου το 2024 αυξήθηκε στα 799 άτομα από 794 το 2023.

Την ίδια ώρα αντικείμενο δικαστικής διαμάχης με το Δημόσιο παραμένει για τη Nestle η διεκδίκηση επιπρόσθετων φόρων και προστίμων που έχουν καταλογιστεί από τις φορολογικές αρχές για παλαιότερα έτη ύψους 21,8 εκατ. ευρώ, με τους νομικούς της εταιρείας να εκτιμούν ότι θα τελεσφορήσουν προς όφελός της.

Μάλιστα, στις 11 Φεβρουαρίου 2025 επιδόθηκε στην εταιρεία η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή κατά απόφασης καταλογισμού που αφορούσε επιπρόσθετους φόρους και πρόστιμα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για τέλη χαρτοσήμου, ενώ συμψηφίστηκε το 50% της οφειλής που είχε ήδη καταβληθεί στο πλαίσιο της προσφυγής.

Για την υπόθεση αυτή, η Nestle Ελλάς είχε καταθέσει ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών προσφυγή τον Ιούνιο του 2022, κατά αποφάσεων των Φορολογικών Αρχών που καταλόγιζαν συνολικά 6,2 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2015 – εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ αφορούσαν φόρο εισοδήματος και τα 1,2 εκατ. ευρώ τέλη χαρτοσήμου.

Η δεύτερη υπόθεση, για την οποία η εταιρεία κατέθεσε νέα προσφυγή στις 16 Ιουνίου 2023, αφορά καταλογισμό από τη Φορολογική Διοίκηση επιπρόσθετων φόρων και προστίμων ύψους 15,6 εκατ. ευρώ για φόρο εισοδήματος της χρήσης 2016. Σημειώνεται τέλος, ότι τον Απρίλιο του 2024 ολοκληρώθηκε με ημερομηνία διαγραφής από το ΓΕΜΗ 09.04.2024 η εκκαθάριση και οριστική λύση της θυγατρικής εταιρείας “Nestle Waters Direct Ελλάς Ύδατα Α.Ε.

Οι προοπτικές για το 2025 και οι αναφορές στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τροφίμων

Σε ό,τι αφορά το 2025, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις,  οι προοπτικές για τον κλάδο τροφίμων στην Ελλάδα το 2025 είναι ενθαρρυντικές, αν και αναμένονται πιο μετριοπαθείς ρυθμοί ανάπτυξης σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο τομέας του λιανεμπορίου τροφίμων φαίνεται να συνεχίζει την αύξηση των εσόδων του το 2025, επηρεαζόμενος από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Επιπλέον, ο κλάδος των τροφίμων μπορεί να υποστεί σημαντικές δομικές αλλαγές μέχρι το 2030, με τις καταναλωτικές συνήθειες να διαφοροποιούνται αισθητά. Επιπλέον κάνει αναφορά στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (σ.σ. η εταιρεία μαζί με άλλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν βρεθεί στο στόχαστρο λόγω διαφορετικών σε ίδια προϊόντα μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, ζήτημα που ανέδειξε και ο Ελλάδας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του στην Κομισιόν) επισημαίνοντας ότι για την πλειοψηφία αυτών προτεραιότητα είναι η πίεση κόστους και περιθωρίου κέρδους.

«Η Ελλάδα θεωρείται ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις, με τον τομέα τροφίμων να προσελκύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το 70% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων τροφίμων αναγνωρίζει την πίεση κόστους και περιθωρίου κέρδους ως κύρια προτεραιότητα. Επιπλέον, ένας στους δύο καταναλωτές αναζητά συνεχώς τρόπους για να εξοικονομήσει χρήματα, γεγονός που επηρεάζει τις στρατηγικές των επιχειρήσεων.

Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών παραμένει θεμελιώδης πυλώνας της ελληνικής οικονομίας και κατέχει σταθερή θέση στη μεταποίηση. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία έχει αναπτύξει και εφαρμόσει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να ανταποκριθεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές προτιμήσεις. Στις παρούσες συνθήκες, επιδιώκουμε να κρατήσουμε τα κόστη μας σε χαμηλά επίπεδα ώστε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στην αγορά, προσφέροντας στους καταναλωτές μια ευρεία γκάμα καινοτόμων προϊόντων», αναφέρεται χαρακτηριστικά από τη διοίκηση της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης

Σεμέλη Οινοποιητική: Αυξημένες πωλήσεις αλλά ζημιές, πριν περάσει στα χέρια της Premia

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Μοντέλο Αργεντινής στην Ελλάδα για να γυρίσει η αγορά

Οι άγνωστες μπίζνες του Ν. Θ. Βαρδινογιάννη: Από τον «Καποδίστρια» στις πορσελάνες Ιωνίας