• Business

    Κωνσταντίνος Μαύρος (ΔΕΗ): Συνεχίζουμε δυναμικά τη διείσδυση στην ΝΑ Ευρώπη

    Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

    Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες


    «Προχωρά η σταδιακή προσθήκη νέων έργων στο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΔΕΗ, σε νέες χώρες», είπε σήμερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, μιλώντας στο Delphi Forum.

    «Αυτό που ξεκινάμε από την Ελλάδα μπορεί να μας κάνει μια τοπική υπερδύναμη. Δημιουργείται ένας εθνικός πρωταθλητής και το 2030 πιστεύω θα είμαστε  χώρα εξαγωγική. Όσο η ηλεκτρισμός γίνεται φθηνότερος θα διεισδύει περισσότερο στη ζωή μας και θα τροφοδοτεί με φθηνή ενέργεια τη βιομηχανία», τόνισε.

    Όπως εξήγησε, η στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ περιλαμβάνει την επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων δημιουργίας αξίας μεταξύ των χωρών, μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που δημιουργείται. Μιλώντας για τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας σημείωσε ότι  δίνει νέες δυνατότητες μόχλευσης μέσω της δημιουργίας ενεργειακών διαδρόμων στην ευρύτερη περιοχή.

    Με  παρουσία  σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, με διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, ο Όμιλος ΔΕΗ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή, εξήγησε.

    Παράλληλα αξιοποιώντας τις τάσεις απανθρακοποίηση, αποκεντρωμένη παραγωγή ΑΠΕ και ψηφιοποίηση, τόνισε ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στην αιχμή της ενεργειακής μετάβασης και στοχεύει να ενισχύσει την παρουσία της στο cluster της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,

    Τα διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις της ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα μιας προσεκτικής στρατηγικής, που ξεκίνησε το 2019  σημείωσε ο κ.Μαύρος και είπε ότι θα επενδυθούν και  μελλοντικά στις ΑΠΕ, αλλά και στους άλλους δύο στόχους της ΔΕΗ  στην πελατοκεντρική πολιτική και τις νέες τεχνολογίες-τηλεπικοινωνίες.

    Η ΔΕΗ «πρασινίζει» συνεχώς

    Ο Όμιλος ΔΕΗ, όπως είπε  στοχεύει να έχει συνολικά 8,9 GW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ το 2026.

    Η ΔΕΗ «πρασινίζει» συνεχώς, επειδή καταρχήν έχει έργα ΑΠΕ σε Ελλάδα και Ρουμανία, εγκατεστημένης ισχύος 4,6 GW, στα οποία αν προστεθούν και τα 2,8 GW, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή, αγγίζει τα 2/3 του στόχου που έχει θέσει για την τριετία.Έχοντας πλέον εξασφαλίσει σχεδόν το 70% της ισχύος από ΑΠΕ που απαιτείται για το στόχο του 2026, ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί αυτός ο στόχος μειώνεται σημαντικά.

    Κατά δεύτερον, επειδή όσο αυξάνεται η συμμετοχή της πράσινης ενέργειας στο μείγμα της, τόσο περιορίζει την παραγωγή από λιγνίτη, που πέρυσι συμμετείχε μόνο κατά 22%, πετυχαίνοντας πολύ μεγάλες εξοικονομήσεις.

    Έτσι η ΔΕΗ, ένα από τα πιο «βρώμικα» κάποτε utility στην ΕΕ, κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές CO2 Scope 1 κατά 24%, από 14,8 εκατ. τόνους το 2022 σε 9,7 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

    Σήμερα η ΔΕΗ είναι η κορυφαία εταιρεία ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δραστηριότητες στην παραγωγή, διανομή, λειτουργία δικτύων και πώληση προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών ενέργειας στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

    Το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ ανέρχεται σε 10,7GW, με θερμικούς, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας μεγαλύτερη των 20TWh, ενώ στα δίκτυα διανομής, η συνολική Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση ανέρχεται σε περίπου €4,3 δισ.

    H ΔΕΗ αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατ. πελάτες στους οποίους παρέχει περισσότερο από 35TWh ενέργειας και μία ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.

    Διαβάστε επίσης:

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Κινδυνεύουμε ενθαρρύνοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον να καταστρέψουμε τις επενδύσεις

    Αναστάσιος Μάνος (ΔΕΔΔΗΕ): Στα 2GW οι νέες συνδέσεις φέτος – Διπλάσιες επενδύσεις σε διασυνδέσεις

    Ανδρέας Σιάμισιης (Helleniq Energy): Σε 12 μήνες η απόφαση για ερευνητική γεώτρηση και σε 24 μήνες η απόφαση για εκμετάλλευση



    ΣΧΟΛΙΑ