• Business

    ΔΕΗ: Δίκαιη η λύση Σκρέκα για τη λιγνιτική ενέργεια-Όλο το παρασκήνιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πέφτουν οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας

    Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Με ικανοποίηση υποδέχεται η ΔΕΗ, κατά πληροφορίες, τη λύση που έδωσε ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και οι Θεσμοί στο πρόβλημα του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη, καθώς, όπως αναφέρεται, οι ποσότητες των πακέτων της λιγνιτικής ενέργειας που θα δοθούν στην αγορά είναι μικρές και η τιμή τους θα είναι κοντά στην τιμή της ενέργειας στην Προημερήσια  αγορά.

    Υπενθυμίζεται ότι στην τηλεδιάσκεψη του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με τους Θεσμούς, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα, ολοκληρώθηκε η συμφωνία στο θέμα του Anti-TrustCase για τους λιγνίτες της ΔΕΗ.  Η  συμφωνία προβλέπει ότι τα επόμενα τρία έτη η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τμηματική πώληση λιγνιτικής ενέργειας μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές.

    Οι ποσότητες ενέργειας, οι οποίες θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος. Αυτό σημαίνει ότι τα πακέτα που θα διατεθούν με διμερή συμβόλαια θα είναι 3 TWh για το 2021, 2-3 TWh για το 2022 και 2TWh για τι 2023. Για λόγους σύγκρισης υπενθυμίζεται ότι μέσω ΝΟΜΕ οι ποσότητες που δίνονταν στην αγορά ήταν  πολλαπλάσιες, στις 11-13 TWh.

    Το συγκεκριμένο μέτρο δεν πλήττει τα συμφέροντα της ΔΕΗ γιατί:

    • Η σύνδεσή της με το λιγνίτη περιορίζεται όλο και περισσότερο τόσο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής όσο και λόγω της επικείμενης απόσυρσης των περισσότερων λιγνιτικών μονάδων στην επόμενη τριετία.
    • Οι ποσότητες θα προσφέρονται σε τιμές που δεν θα παραβλάπτουν ουσιωδώς την οικονομική της κατάσταση καθώς θα συνδέονται με την Προημερήσια αγορά.

    Είναι η τρίτη απόπειρα να βρεθεί λύση 

    Πρόκειται ουσιαστικά για τα μέτρα θεραπείας που θα υιοθετήσει η χώρα για να απαλλαχθεί από την καταδίκη για τη μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ στο λιγνίτη. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 το Ευρωδικαστήριο απέρριψε την αίτηση της ΔΕΗ κατά της απόφασης της Κομισιόν για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας στην αγορά του λιγνίτη.

    Το θέμα της καταδίκης της ΔΕΗ επειδή μονοπωλεί τον λιγνίτη σέρνεται από το 2008 και αποτελεί μια διαχρονική εκκρεμότητα για την επιχείρηση. Η πρώτη λύση που είχε προταθεί ήταν η λύση της Μικρής ΔΕΗ μέσω της οποίας θα δινόταν πρόσβαση στη λιγνιτική παραγωγή σε ιδιώτες, η οποία δεν προχώρησε, η δεύτερη λύση που είχε δοθεί ήταν η πώληση των λιγνιτικών μονάδων που ούτε αυτή όμως ευοδώθηκε και τα ΝΟΜΕ. Και τώρα η τρίτη απόπειρα να δοθεί λύση είναι τα πακέτα λιγνιτικής ενέργειας.

    Όπως σχολιάζουν πηγές κοντά στη ΔΕΗ, η σημερινή λύση δεν θίγει τα συμφέροντα της ΔΕΗ όπως τα ΝΟΜΕ, γιατί οι ποσότητες είναι μικρότερες, και δεν θα γίνονται δημοπρασίες, αλλά θα είναι μια τιμή κοντά στην τιμή Προημερησίας.

    Τι άλλαξε και έκλεισε η συμφωνία Σκρέκα

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η προτεινόμενη  λύση πώλησης πακέτων λιγνιτικής ενέργειας  είχε διαμορφωθεί από τον Οκτώβριο, όμως η προηγούμενη ηγεσία  του ΥΠΕΝ είχε επιδιώξει να  συνδέσει τη λύση αυτή, με το αίτημα καταβολής αποζημίωσης στην επιχείρηση, για όσο διάστημα εκείνη θα κρατά ζωντανές τις λιγνιτικές της μονάδες. Ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας, άλλαξε στάση, ενδεχομένως καθώς έφτασαν πληροφορίες ότι οι Θεσμοί δεν δέχονται τη σύνδεση των δύο θεμάτων και ότι πρέπει να λήξει επειγόντος η εκκρεμότητα antitrust case για την λιγνιτική παραγωγή.

    Η πολιτική του Κωστή Χατζηδάκη υπογράμμιζε ότι η Κομισιόν θα έπρεπε, όπως συμφωνεί στην καταβολή αποζημίωσης σε Ολλανδία, Γερμανία και άλλες χώρες,  να το κάνει και για την ΔΕΗ.

    Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι η σύνδεση του antitrust case με το αίτημα αποζημίωσης στη ΔΕΗ δεν έφερε αποτέλεσμα, ενώ φαίνεται πως είναι πιθανότερο να συζητηθεί το θέμα της αποζημίωσης της ΔΕΗ εφόσον δεν τη βαραίνει η υπόθεση της καταδίκης για τους λιγνίτες.

    Στην προηγούμενη έκθεση της Κομισιόν, του Νοεμβρίου, η τελευταία καλούσε την Ελλάδα να ανεβάσει ταχύτητες ώστε να προχωρήσει συμφωνία για τους λιγνίτες.

    Θα ενδιαφερθεί κανείς; Η απάντηση στο Market Test

    Το αν αυτή η τρίτη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος με τους λιγνίτες θα είναι και η τελική και θα απαλλάξει οριστικά τη ΔΕΗ από το βάρος της καταδίκης, δεν φαίνεται να εξαρτάται από την επιτυχία του Market Test.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου “με την έναρξη της διαδικασίας του Market Test δρομολογείται η διευθέτηση ενός φακέλου καταδίκης της χώρας, ο οποίος παραμένει ανοιχτός εδώ και σχεδόν 14 έτη”. Δηλαδή δεν το συνδέει με τα αποτελέσματά του.

    Όπως ανακοινώθηκε δόθηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας του Market Test (Δοκιμή Αγοράς), και με τον τρόπο αυτό ταυτόχρονα θα περιοριστεί η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

    Σημειώνεται ότι δικαίωμα αγοράς των προϊόντων αυτών θα έχουν όλοι οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η διάθεση θα γίνεται μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη ΡΑΕ σε προκαθορισμένη τιμή και όχι μέσα από διαδικασίες δημοπράτησης.

    Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στο Market Test θα χρησιμοποιηθούν για να αξιολογηθεί το ενδιαφέρον της αγοράς, αλλά και κάποιες επιμέρους σχεδιαστικές παράμετροι αυτού (όπως η τρίμηνη ή ετήσια διάρκεια των παραγώγων).

    Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι η εφαρμογή του μηχανισμού επανόρθωσης θα συμβάλει στη βελτίωση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών.

    Θα δώσει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να αποκτήσουν σταθερές ποσότητες σε σταθερές τιμές σε βάθος ετών θα τους επιτρέψει να μειώσουν την έκθεσή τους στις διακυμάνσεις της νέας αγοράς, να διαχειριστούν καλύτερα τον κίνδυνο και να χαράξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια τις εμπορικές πολιτικές τους.

    Διαβάστε επίσης

    Σκρέκας-Θεσμοί: Έκλεισε η τμηματική πώληση λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ μέσω διμερών συμβολαίων

    Ενεργειακή ατζέντα… μόνο για πράσινη ενέργεια, φορτιστές και «εξοικονομώ»

    ΔΕΗ: Στις 19 Φεβρουαρίου η νέα προθεσμία για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ



    ΣΧΟΛΙΑ