• Business

    Κομισιόν: Απαγορεύει το TikTok στους υπαλλήλους της

    • NewsRoom
    Zhang Yiming, ιδρυτής TikTok

    Zhang Yiming, ιδρυτής TikTok


    Μέχρι τις 15 Μαρτίου έχουν διορία οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απεγκαταστήσουν το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok από τα κινητά τους και τις εταιρικές συσκευές τους.

    Επικαλείται θέμα ασφαλείας

    Σύμφωνα με mail που απέστειλε στο προσωπικό της η Κομισιόν και το οποίο επικαλείται το Bloomberg, οι ευρωπαίοι ανησυχούν για την ασφάλεια τους καθώς υποστηρίζουν ότι το TikTok δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τις πρακτικές συλλογής δεδομένων από το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

    Το προσωπικό έλαβε εντολή να διαγράψει την εφαρμογή ακόμα και από τις προσωπικές του συσκευές, με τη Κομισιόν να έχει απευθυνθεί και σε άλλα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

    Το TikTok έχει βρεθεί στο στόχαστρο των δυτικών κυβερνήσεων, οι οποίες έχουν εκφράσει τους τελευταίους μήνες την ανησυχία τους για το ελλιπές τείχος προστασίας που προσφέρει η δημοφιλής εφαρμογή, προβάλλοντας ως προβληματισμό ακόμα και την εθνική ασφάλεια.

    ΗΠΑ και Ευρώπη εναντίον της κινεζικής πλατφόρμας

    To TikTok είναι μια πλατφόρμα κοινοποίησης βίντεο, η οποία δημιουργήθηκε το 2017 από την κινεζική εταιρεία ByteDance. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ακολούθησε μια ξέφρενη ανάπτυξη, καταφέρνοντας να διατηρήσει τη δυναμική του και μετά από αυτό.

    «Αυτό το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία της Επιτροπής από απειλές και ενέργειες κυβερνοασφάλειας που ενδέχεται να αξιοποιηθούν για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά του εταιρικού περιβάλλοντος της Επιτροπής», έγραψε σε ανακοίνωσή του το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ.

    Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες ημέρες αργότερα από την ψηφοφορία που σχεδιάζει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον επόμενο μήνα αναφορικά με ένα νομοσχέδιο που στοχεύει στον αποκλεισμό της χρήσης της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης Tik Tok της Κίνας στις ΗΠΑ.

    Στους εργαζομένους δόθηκε προθεσμία έως τις 15 Μαρτίου για να απαλλαγούν από αυτό, ανέφερε η επιτροπή σε email προς τους υπαλλήλους την Πέμπτη, το οποίο είδε το Bloomberg.

    Η ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών διερευνά επίσης πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με κρατικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούν το TikTok στα τηλέφωνά τους.

    Διαβάστε επίσης:

    TikTok: Μπλόκο σε 1.686 λογαριασμούς που ασκούσαν φιλορωσική προπαγάνδα



    ΣΧΟΛΙΑ