• Business

    Κόκκινα δάνεια και ρευστότητα καίνε τον ξενοδοχειακό κλάδο

    • NewsRoom
    Τράπεζα της Ελλάδος


    Όπως όλα δείχνουν από την οικονομική κρίση δεν θα καταφέρει να βγει αλώβητος ούτε ο ξενοδοχειακός κλάδος, καθώς μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες είτε περιλαμβάνονται στα κόκκινα χαρτοφυλάκια των τραπεζών είτε ανήκουν σε επιχειρήσεις με σημαντικά προβλήματα ρευστότητας αναμένεται να βγουν σε πλειστηριασμό. Και αυτές δεν είναι οι μόνες, καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 38 ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στην Αθήνα έχουν βγει στο σφυρί, μέσω εξειδικευμένων διαδικτυακών τόπων μεγάλων μεσιτικών γραφείων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο συνολικός δανεισμός των τουριστικών επιχειρήσεων αγγίζει σήμερα τα 7,5 δισ. ευρώ και από τα δάνεια αυτά υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 δισ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο».

    Για αυτό άλλωστε, όπως εκτιμούν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, το 2016 θα φέρει σημαντικές εξελίξεις στον κλάδο και ανακατατάξεις με πολλές ξενοδοχειακές μονάδες να αλλάζουν χέρια.

    Έτσι σύμφωνα με τις αγγελίες, αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας πωλούνται 11 ξενοδοχεία. Ειδικότερα: μία ξενοδοχειακή μονάδα στην Ακρόπολη, δύο στην Πλάκα, μία στο Κουκάκι, μία στο Μεταξουργείο, μία στον Σταθμό Λαρίσης, μία στο Γκάζι, τρεις στην Ομόνοια και μία ξενοδοχειακή μονάδα στο Φιλοπάππου.

    Ορισμένα ξενοδοχεία εξ αυτών οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούν να τα πωλήσουν αρκετό καιρό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που οι ξενοδόχοι έριξαν κατά πολύ τις αρχικές τους απαιτήσεις 30% ή και 40%, ωστόσο παραμένουν ακόμη στα αζήτητα. Όσον αφορά τις τιμές, ξεκινούν από τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ και να αγγίζουν τα 6 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ