• Business

    Κλειστοί οι κινηματογράφοι, οικονομικές ελαφρύνσεις ζητούν οι αιθουσάρχες


    Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται οι αιθουσάρχες, μετά την αναστολή της λειτουργίας  των κινηματογράφων από τις 12 Μαρτίου και με επιστολή τους προς το υπουργείο Πολιτισμού ζητούν ελαφρύνσεις, προκειμένου να διατηρηθούν ως επιχειρήσεις.

    Συγκεκριμένα η Πανελλήνια Ένωση Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών ζητεί:

    Μείωση του ΦΠΑ επί της τιμής του εισιτηρίου και την εξίσωση του με το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% που ισχύει στο θέατρο, στις μουσικές συναυλίες και παραστάσεις. Την απαλλαγή από την καταβολή μισθώματος από 15-2-2020 και ως την επαναλειτουργία των κινηματογράφων με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών (σημειωτέον ότι η πλειοψηφία των αιθουσών ανήκει σε ΝΠΔΔ). Την επέκταση της έκτακτης ενίσχυσης  της πολιτείας προς όλους τους αιθουσάρχες – κινηματογραφιστές (ως τώρα έχει ανακοινωθεί η στήριξη εκείνων, που έχουν έως δύο οθόνες και έχουν προβάλει τουλάχιστον δύο ελληνικά/ευρωπαϊκά κινηματογραφικά έργα). Και επίσης την μέριμνα του κράτους για την επόμενη μέρα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

    Πρόκειται για μέτρα, που όπως αναφέρουν, μπορεί να βοηθήσουν ώστε να μην επέλθει ο θάνατος της κινηματογραφικής αίθουσας και μαζί της οικονομικής καταστροφής των αιθουσαρχών αλλά και του προσωπικού που απασχολούν. Ήδη άλλωστε, όπως επισημαίνουν, μεγάλο ανταγωνισμό δέχονται από τις διαδικτυακές και τηλεοπτικές πλατφόρμες, που πολλές φορές είναι οι ίδιες παραγωγοί του τελικού προϊόντος.



    ΣΧΟΛΙΑ