• Business

    Κλείνει το «καρέ» των ΣΔΙΤ με νέα μονάδα απορριμμάτων – Ποιοι είναι οι διεκδικητές και τα «αβαντάζ» τους

    Aνοίγουν σήμερα οι προσφορές για το διαγωνισμό σήριαλ στο Γραμματικό - Ποια ισχυρά ονόματα διεκδικούν το έργο

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) – Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos) – Χρήστος Ιωάννου (ΑΒΑΞ) – Ευθύμιος Μπουλούτας (Ελλάκτωρ) – Πέτρος Σουρέτης (Intrakat)


    Σε νέο μέτωπο μαχών και πιθανών συνεργασιών μεταξύ των μεγάλων ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών διαμορφώνεται η Θεσσαλονίκη με φόντο τα περιβαλλοντικά έργα και πιο συγκεκριμένα τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ).

    Καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να βγει προς δημοπράτηση εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου η ΜΕΑ του Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για μία ακόμα σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) μέσω της οποίας θα δοθούν καίριες λύσεις στην αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων στη Συμπρωτεύουσα.

    Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως μέσω της μονάδας θα γίνεται η επεξεργασία 150.000 τόνων απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

    Με το έργο αυτό δημιουργείται ένα «καρέ» υπό δημοπράτηση έργων που αφορούν τα απορρίμματα με τη συνολική τους αξία να ανέρχεται στα 979 εκατ. ευρώ.

    Οι πιθανοί μνηστήρες

    Όπως είναι λογικό το εν λόγω έργο θα μαγνητίσει τις κατασκευαστικές εταιρίες με αρκετές εξ αυτών να διαθέτουν πλέον εμπειρία στην κατασκευή και τη λειτουργία μονάδων απορριμμάτων αποκτώντας έτσι ένα πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να είναι ισχυρός.

    Όπως φαίνεται και από τα ΣΔΙΤ που τρέχουν ήδη, οι εταιρίες που θα δώσουν δυναμικά το παρόν στο διαγωνισμό είναι ο Όμιλος της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η Mytilineos, η ΑΒΑΞ, η Ελλάκτωρ και η Intrakat.

    Φυσικά, δεν αποκλείονται και οι κοινοπραξίες μεταξύ των ενδιαφερομένων εταιριών, ενώ στο πεδίο της μάχης αναμένονται να γίνουν συμμαχίες με τις Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες Α.Ε. και Μεσόγειος Α.Ε., οι οποίες μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη εμπειρία για τα έργα απορριμμάτων, η οποία και αποτελεί βασική προϋπόθεση σε περισσότερα ΣΔΙΤ αυτή της κατηγορίας έργων.

    Επίσης, όπως αποδεικνύεται και από τα πρόσφατα ΣΔΙΤ που προκηρύχθηκαν στις αρχές του φθινοπώρου, business στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων έχουν αρχίσει να βλέπει η Motor Oil Energy Renewables (MORE) του Ομίλου της Motor Oil με το Γιάννη Βαρδινογιάννη στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

    Επιπλέον, η ΤΙΤΑΝ, συμμετέχει σε παρόμοια έργα καθώς επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση σε εναλλακτικά καύσιμα για την παραγωγή τσιμέντου.

    Ποιες εταιρείες έχουν το «αβαντάζ»

    Οι εταιρίες που θα έχουν το πλεονέκτημα και στους τρεις διαγωνισμούς είναι η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ο Όμιλος της Ελλάκτωρ, η ΑΒΑΞ και η Intrakat.

    Η πρώτη έχει ολοκληρώσει την μονάδα απορριμμάτων στην Ήπειρο αξίας 52 εκατ. Ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους έχει ξεκινήσει την κατασκευή του τριπλού ΣΔΙΤ απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

    Η ΑΒΑΞ ολοκλήρωσε εφέρος και έθεσε σε λειτουργία την μονάδα απορριμμάτων στην Ηλεία, το κόστος της οποίας ανήλθε στα 32 εκατ. Ευρώ, ενώ η Ελλάκτωρ έχει ολοκληρώσει μέσω της θυγατρικής της ΗΛΕΚΤΩΡ την μονάδα στην Κοζάνη με προϋπολογισμό έργου στα 48 εκατ. Ευρώ.

    Η Intrakat σε συνεργασία με την Watt έχει ολοκληρώσει δύο μονάδες απορριμμάτων συνολικής αξίας 49 εκατ. Ευρώ. Η πρώτη βρίσκεται στις Σέρρες έχει ολοκληρωθεί και έχει τεθεί σε λειτουργία, ενώ η δεύτερη βρίσκεται στη Θήβα και αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του ερχόμενου έτους.

    Το «καρέ» των ΣΔΙΤ στα απορρίμματα

    Εκτός από το νέο αυτό έργο σε διαγωνιστική διαδικασία στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η μονάδα στο Δυτικό Τομέα, η αξία της οποίας ανέρχεται στα 118 εκατομμύρια ευρώ.

    Για τη μονάδα αυτή που θα επεξεργάζεται 335.00 τόνους απορριμμάτων κατ’έτος, όπως και για τα ΣΔΙΤ στο Σχιστό και στη Φυλή, έχουν δείξει ενδιαφέρον τα εξής σχήματα:

    • ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ
    • ΑΒΑΞ-Motor Oil
    • Mytilineos-Μεσόγειος
    • ΙΝΤΡΑΚΑΤ-WATT

    Τα άλλα δύο ΣΔΙΤ που αφορούν στην κατασκευή και τη λειτουργία απορριμμάτων βρίσκονται στην Αττική και η συνολική τους αξία ανέρχεται στα 791 εκατ. Ευρώ.

    Η μεγαλύτερη μονάδα όσον αφορά την ετήσια επεξεργασία αποβλήτων σε τόνους (450.000) θα βρίσκεται στη Φυλή και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στα 478 εκατ. Ευρώ, ενώ η μονάδα στο Σχιστό θα κοστίσει 313 εκατ. Ευρώ και μέσω αυτή θα «περνάνε» 250.000 τόνοι απορριμμάτων ανά έτος.

    Διαβάστε επίσης:

    Σημαντική επιτυχία για το ομόλογο της Noval Property – Καλύφθηκε τουλάχιστον τρεις φορές

    Ψυττάλεια: Κλείνει ο διαγωνισμός «σήριαλ» – ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ επίσημα οι ανάδοχοι

     



    ΣΧΟΛΙΑ