• Business

    «Κλείνει» η συμφωνία με το επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας –Στην Αθήνα στα τέλη Ιουλίου ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

    Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν


    Ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία στον κόσμο, το Public Investment Fund (PIF), της Σαουδικής Αραβίας ετοιμάζεται για επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Στο τέλος του μήνα προγραμματίζεται να έρθει στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου προκείμενου να οριστικοποιηθούν και να επισφραγιστούν οι συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

    Οι λεπτομέρειες της επίσκεψης των αξιωματούχων και της ομάδας επιχειρηματιών που τους συνοδεύουν όπως και οι ακριβείς ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

    Την πεποίθηση ότι και αυτό το επενδυτικό fund θα εμπιστευτεί την Ελλάδα και θα υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας για επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς εξέφρασε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.

    Οι συζητήσεις για τη συμφωνία είναι σε πολύ προχωρημένο επίπεδο. Αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί το ποσό που διατεθεί για επενδύσεις στη χώρα μας, πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να κινηθεί κοντά στα επίπεδα της συμφωνίας που έχει γίνει με το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Αμπου Ντάμπι, την ADQ, δηλαδή στα 4 δισ. ευρώ.

    Το PIF αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία στον κόσμο και διαχειρίζεται κεφάλαια πάνω 600 δισ δολάρια.

    Αποτελεί τον κορυφαίο καταλύτη για το Vision 2030, το πρόγραμμα οικονομικού μετασχηματισμού της Σαουδικής Αραβίας. Η επέκταση του χαρτοφυλακίου των διεθνών περιουσιακών στοιχείων μέσω επενδύσεων σε αγορές με την οικοδόμηση στρατηγικών συνεργασιών. H PIF έχει δημιουργήσει 52 εταιρείες, επενδύοντας σε 13 στρατηγικούς τομείς δημιουργώντας περισσότερες από 500.000 θέσεις εργασίας.

    Η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από τη Σαουδική Αραβία «χτίζεται» εδώ και καιρό. Τον περασμένο Μάρτιο στο Ελληνοσαουδαραβικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ οι επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Καλίντ αλ Φαλίχ διερεύνησαν όλα τα ενδεχόμενα συνεργασιών.

    Sky is the limit για τις επενδύσεις στην Ελλάδα

    Ενδεικτική των προθέσεων των Σαουδαράβων είναι η φράση που χρησιμοποίησε ο Καλίντ Αλ Φαλίχ για τις επενδύσεις στην Ελλάδα «sky is the limit» όταν τον περασμένο Μάιο βρέθηκε στην Αθήνα μαζί με μεγάλη επιχειρηματική και κυβερνητική αποστολή για το Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

    Από το βήμα του φόρουμ έδωσε το στίγμα, λέγοντας «η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που ξέραμε κατά την οικονομική κρίση, είναι μια δυναμική χώρα που δίνει το παράδειγμα στην υπόλοιπη Ευρώπη» επισήμανε και προσέθεσε: «Ποιος θα φανταζόταν ότι κάποιος θα έλεγε ότι η Νότια Ευρώπη και η Ελλάδα ειδικότερα χαράζει τον δρόμο προς τα εμπρός, πολύ προοδευτική, πολύ οραματική, πολύ δυναμική, φιλική προς τις επιχειρήσεις».

    Τον δρόμο ωστόσο άνοιξε από τον περασμένο Οκτώβριο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσημη επίσκεψή του στο Ριάντ όπου συναντήθηκε με τον διάδοχο του θρόνου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, όπως είναι ολόκληρο το όνομα του διαδόχου. Επιπλέον είχε επαφές με Σαουδάραβες επιχειρηματίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα.

    Οι επενδύσεις των 4,4 δις ευρώ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

    Το αραβικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα έχει εκδηλωθεί με τον πιο έντονο τρόπο από τη συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Προβλέπει πως η κρατική επενδυτική εταιρεία του Άμπου Ντάμπι, ADQ, δεσμεύει για επενδύσεις στην Ελλάδα 4 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν σε τομείς και projects που θα της υποδειχθούν και τις οποίες θα εξετάσει. Οι επενδύσεις θα γίνουν σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Τα αραβικά κεφάλαια δεν αφορούν μόνο μεγάλα επενδυτικά project. Ένα σημαντικό μέρος θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων αναδεικνύοντας το ελληνικό επιχειρηματικό ταλέντο.

    Πέρα από την επένδυση σε συγκεκριμένες εταιρείες και project, το ADQ θα μπορεί να επενδύει επίσης σε ελληνικά private equity funds και venture capital funds, κάτι που αναμένεται να δώσει τεράστια ώθηση τόσο στο κομμάτι του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων όσο και στις ΜμΕ.

    Παράθυρο για επενδυτικές ευκαιρίες αποτελεί η ανανέωση της συμφωνίας τον περασμένο Μάιο του μνημονίου συνεργασίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων με το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala για πραγματοποίηση κοινών επενδύσεων σε start up και καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Επιπλέον από τα 4 δισ. ευρώ της ADQ υπάρχει ρητή πρόβλεψη να κατευθυνθούν σε ελληνικά private equity funds και venture capitals κεφάλαια κατ΄ ελάχιστον 400 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις σε funds είναι ένας τομέας που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εμιρατινοί και είναι αυτά που με τη χρηματοδότησή τους θα λειτουργήσουν ως εργαλεία μόχλευσης της αξίας των επενδύσεων που θα γίνουν.

    Διαβάστε επίσης

    Σαουδική Αραβία: Στην Αίγυπτο ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν



    ΣΧΟΛΙΑ