• Business

    Κλιματισμός 101: Οδηγίες για σωστή χρήση & οικονομία

    • NewsRoom
    κλιματιστικά


    Χειμώνας ή καλοκαίρι; Ζέστη ή κρύο; Ένα καλό κλιματιστικό είναι πάντα η λύση. Όμως, όπως όλες οι συσκευές σου, έτσι και τα κλιματιστικά χρήζουν φροντίδας ώστε να λειτουργούν όπως έχουν κατασκευαστεί.

    Τα κλιματιστικά αποτελούν πλέον αναπόσπαστες συσκευές για κάθε σπίτι. Ειδικά τα τελευταία χρόνια εν μέσω κλιματικής αλλαγής και ενεργειακής κρίσης, αρκετά νοικοκυριά έχουν επενδύσει σ’ ένα καλό κλιματιστικό.

    Τι πρέπει όμως να κάνουμε ώστε να αυξήσουμε την απόδοση αλλά και τη ζωή τους όσο περισσότερο μπορούμε;

    Αρχικά, θα πρέπει να γίνεται σωστή και συχνή συντήρηση των κλιματιστικών σου. Επίσης, έχε στο νου σου να δεις και τα κρατικά προγράμματα ανακύκλωσης που τρέχουν. Ίσως είναι μια καλή στιγμή να αλλάξεις συσκευή. Προτίμησε κάτι που είναι οικονομικότερο στην κατανάλωση. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικότερα όλα όσα μπορείς να κάνεις.

    1. Προγραμμάτισε από νωρίς

    Σχεδόν όλες οι σύγχρονες μονάδες κλιματισμού σου επιτρέπουν να προγραμματίσεις τη λειτουργία τους. Μην περιμένεις να γυρίσεις σπίτι σκασμένος από τη ζέστη σ’ ένα ζεστό χώρο. Η πρώτη σου κίνηση θα είναι να βάλεις τον κλιματισμό στο max. Κάτι που είναι λάθος. Καταναλώνεις και περισσότερη ενέργεια ενώ ταυτόχρονα εξαντλείς και το μηχάνημα.

    Προγραμμάτισε λοιπόν το κλιματιστικό σου να αρχίσει να ψυχραίνει το χώρο μισή ή μια ώρα πριν φτάσεις σπίτι. Χωρίς να απαιτείται να δουλεύει στο φουλ θα γυρίσεις και ο χώρος σου θα έχει την ιδανική θερμοκρασία.

    κλιματιστικά

    1. Κράτα το θερμοστάτη ψηλά

    Ναι είναι κάπως ανάποδη συμβουλή σε πρώτο άκουσμα, αλλά σκέψου ότι οι μονάδες είναι φτιαγμένες με κάποια όρια. Τα περισσότερα κλιματιστικά έχουν μια μέγιστη δυνατότητα να κατεβάσουν την θερμοκρασία 8 με 12 βαθμούς. Επίσης η διαφορά κατανάλωσης από το να κατεβάσει το χώρο 10 βαθμούς αντί για 5 είναι πολύ μεγαλύτερη από το διπλάσιο.

    Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ χρήσιμο να πειραματιστείς για να βρεις σε ποιες θερμοκρασίες είσαι άνετα. Αν έξω έχει 35°C ή παραπάνω βαθμούς το κλιματιστικό σου θα μπορεί να είναι ρυθμισμένο στους 28°C ή 29°C που είναι αρκετά δροσερά χωρίς να ζορίζεις το μηχανισμό.

    1. Δώσε του χρόνο

    Θυμήσου ότι όλες οι ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν σχεδόν το μέγιστο όταν ξεκινούν να δουλεύουν. Με αυτό το σκεπτικό η επιλογή να το σβήσεις για λίγο είναι λάθος. Αν για παράδειγμα πρόκειται να βγεις για μία ώρα άφησε τον κλιματισμό να δουλεύει. Είναι πιο οικονομικό και αποτελεσματικό από το να αφήσεις το χώρο να ξαναζεσταθεί. Γενικά, είναι καλύτερα να δουλεύει σε χαμηλή ένταση για μεγάλη διάρκεια από το αντίθετο.

    1. Δώσε του συμμάχους

    Για αρχή φρόντισε όσο μπορείς οι μονάδες να είναι σε σκιά. Αν το χτυπάει ο ήλιος με τις ώρες, το δυσκολεύεις αρκετά. Επίσης, φρόντισε οι χώροι που θες να δροσίσεις να μην έχουν απώλειες (όσο αυτό είναι εφικτό).

    Τέλος, ειδικά για μεγάλους χώρους, πρόσθεσε ανεμιστήρες που θα μεταφέρουν το δροσερό αέρα εκεί που θες. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να απαιτείς από το κλιματιστικό σου να ρίχνει θερμοκρασία και παράλληλα να δουλεύει στο max για να γεμίσει όλο το χώρο.

    1. Άλλαξε συνήθειες

    Πέρα από όσα είπαμε για τη χρήση της ίδιας της συσκευής υπάρχουν και μερικές συμβουλές για το χώρο σου συνολικά. Για αρχή το αυτονόητο. Φρόντισε οι συσκευές που παράγουν θερμότητα να μην είναι σε λειτουργία μαζί με το κλιματιστικό. Για παράδειγμα, πλυντήρια, στεγνωτήρια, σεσουάρ είναι καλύτερα να λειτουργούν ώρες που δεν χρειάζεσαι ψύξη ή θέρμανση στο χώρο.

    Για τους καλοκαιρινούς μήνες, προσπάθησε να εκμεταλλευτείς τις ώρες που η θερμοκρασία είναι χαμηλή. Άσε τον πρωινό και βραδινό αέρα να δροσίσει το σπίτι και απόφυγε να έχεις ανοιχτά παράθυρα τις ώρες που η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινα. Αντίθετα, κατά τους χειμερινούς, άνοιξε λίγες ώρες τα πρωινά και άφησε ορθάνοιχτα τα παντζούρια το μεσημέρι. Ο ήλιος θα ζεσταίνει το σπίτι εκείνες τις ώρες.



    ΣΧΟΛΙΑ