• Business

    Κυριάκος Ανδρέου (PwC): «Μόνο με σοβαρές μεταρρυθμίσεις, θα έρθει βιώσιμη ανάπτυξη»

    Κυριάκος Ανδρέου, PwC Ελλάδας

    Κυριάκος Ανδρέου, PwC Ελλάδας


    Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων συστήνει η PwC, προκειμένου η ελληνική οικονομία να παράγει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε μόνιμη βάση.

    Όπως ανέφερε χθες το υψηλόβαθμο στέλεχος της PwC στην Ελλάδα, Κυριάκος Ανδρέου, η μεγάλη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια είναι η υλοποίηση σοβαρών και γενναίων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και θα τονώσουν την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

    «Εάν θέλουμε να εκμεταλλευθούμε το θετικό μομέντουμ που υπάρχει, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε εμφατικά στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση των deals που ολοκληρώθηκαν την περσινή χρονιά. Αναγνώρισε πάντως πως η νέα κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, λέγοντας πως τα πρώτα δείγματα γραφής στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων είναι θετικά. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την μεταρρύθμιση που δρομολογείται για την απολιγνιτοποίηση της χώρας και την έμφαση στις ΑΠΕ.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα πρέπει να οικοδομήσει η Ελλάδα, με επίκεντρο την εξωστρέφεια. Το μεγάλο στοίχημα, τόνισε, είναι να πετύχουμε ανάπτυξη, η οποία δεν θα δημιουργεί παράλληλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Όπως είπε συνέβαινε την περίοδο 2000-2009, και η χώρα «μάτωσε» για να ισορροπήσει «καταστρέφοντας» ΑΕΠ.

    Ο κ. Ανδρέου στάθηκε και στην ανάγκη υλοποίησης σημαντικών επενδύσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα. «Χρειαζόμαστε», όπως είπε χαρακτηριστικά, «ένα μεγάλο κύμα επενδύσεων σε πάγιο εξοπλισμό για να ανεβάσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μας, οι οποίες έχουν μείνει πολύ πίσω λόγω έλλειψης σοβαρών επενδύσεων τα τελευταία χρόνια».

    Το στέλεχος της PwC επεσήμανε πως η νέα χρονιά και η νέα δεκαετία ξεκινάει πολύ καλές προοπτικές απ’ όλα τα προηγούμενα χρόνια καθώς όπως είπε, έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην χώρα, η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στις αγορές -όπως δείχνει και η μείωση των spreads- και παράλληλα υποχωρεί το κόστος δανεισμού.

    «Όλα αυτά συνθέτουν ένα καλό momentum, και δημιουργούν αισιοδοξία για την συνέχεια», επεσήμανε ο κ. Ανδρέου, προχωρώντας μάλιστα στην εκτίμηση ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί πάνω από 2% τη φετινή χρονιά. Υπάρχουν μέτρα, συμπλήρωσε, όπως η μεταρρύθμιση στη φορολογία, η μείωση του εταιρικού φόρου και του ΕΝΦΙΑ αλλά και η μείωση των εισφορών, τα οποία αναμένεται να αποδώσουν καρπούς και να συμβάλουν στην οικονομική δραστηριότητα.



    ΣΧΟΛΙΑ