• Business

    Κίμων Αγγελίδης: Ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας μιλάει στο mononews για νέες εξαγορές, Femtech και ανάπτυξη στην Ελλάδα

    Κίμων Αγγελίδης


    Με το βλέμμα στην Ελλάδα και στο Femtech, ψηφιακές υπηρεσίες υγείας μόνο για γυναίκες, ο ελληνοαμερικάνος επιχειρηματίας  Κίμων Αγγελίδης μιλάει αποκλειστικά στο mononews.gr για τα σχέδιά του και τους στόχους του για νέες επενδυτικές επιτυχίες, στο χώρο του healthtech.

    “Είμαστε ενθουσιασμένοι που χτίζουμε μια εταιρεία παγκόσμιας κλάσης από την Ελλάδα και έχουμε μια απίστευτη ομάδα τόσο στην Αθήνα όσο και στις ΗΠΑ” δηλώνει ο Κίμων Αγγελίδης στο mononews.gr και περιγράφει με ενθουσιασμό τα σχέδια για νέες εξαγορές, σχεδιάζοντας επενδύσεις  200 εκατ. δολ.  το επόμενο εξάμηνο ώστε να φτάσει  την αποτίμηση της Fem Τec Health στο 1 δισ. δολάρια, το συντομότερο.

    H τεχνολογία υγείας των γυναικών, γνωστή ως Femtech,  αποτελεί έναν από τους  ταχύτερα αναπτυσσόμενους και καλώς χρηματοδοτούμενους τομείς του helathtech και περιλαμβάνει από υπηρεσίες γενικής υγείας και ευεξίας, μέχρι αναπαραγωγική υγεία και γονιμότητα, υπηρεσίες για την εγκυμοσύνη ή τη φροντίδα. Οι επενδύσεις στις επιχειρήσεις του Femtech από 57 εκατ. ευρώ το 2012, το 2019 ανήλθαν σε 1 δισ. δολ. και οι προβλέψεις δείχνουν συνεχή άνοδο.

    Ο Κίμων Αγγελίδης γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, από γονείς μετανάστες, ο πατέρας του από την Κεφαλλονιά και η μητέρα του από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και πέρασε  το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως καθηγητής Βιολογίας σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ.  Το 2004 , αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στον τομέα των επιχειρήσεων, με την DiabetesAmerica (που το 2014 μετονομάστηκε σε Livongo), η οποία αποτελούσε εταιρεία ψηφιακών υπηρεσιών για τον διαβήτη. Η ομάδα του δημιούργησε τον πρώτο ασύρματο μετρητή γλυκόζης, με τα στοιχεία των μετρήσεων κάθε ατόμου να περνούν στο cloud.

    Η μετοχή της    Livongo – startup του healthtech που εισήλθε στον Nasdaq τον Ιούλιο του 2019 με κεφαλαιοποίηση 3,4 δισ. δολ.- , λόγω πανδημίας, από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο έφθασε από περίπου 17 δολάρια στα 158 δολ. Τον  Ιούλιο του 2020 πουλήθηκε στην αμερικανική Teladoc έναντι του αστρονομικού ποσού των 18,5 δισ. δολ.  δίνοντας στο δημιουργικό  Έλληνα επιχειρηματία τη “δύναμη πυρός” για πολλά νέα επιχειρηματικά σχέδια.

    Με το νέο επενδυτικό κεφάλαιο Ithaca LifeScience Partners,  ύψους 50 εκατ. δολάρια θέλει να επενδύσει σε ελληνικές startups και η  πρώτη του επένδυση ήταν στην Petra Acquisition corporation, μια blank check company  του επίσης ελληνοαμερικάνου επιχειρηματία Ανδρέα Τυπάλδου , με τον οποίο από κοινού θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις σε startups.

    Ο Κίμων Αγγελίδης μας μιλάει για τις τρεις κυρίαρχες τάσεις στο healthcare, για τις δυνατότητες των ελληνικών startuppers και τονίζει την ανάγκη να διευκολυνθεί η δραστηριότητά τους στην Ελλάδα γιατί  “θα έπρεπε να ανήκουν στην Ελλάδα και να θεωρούνται ελληνικές εταιρείες” και όχι να έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ.

    1. Ποια είναι τα σχέδιά σας για ανάπτυξη στον κλάδο του Femtech; Περιλαμβάνουν και την Ελλάδα;

    Σχεδιάζουμε κάποιες εξαγορές για να ενισχύσουμε την FemTech πλατφόρμα που ήδη έχει δημιουργηθεί στην Αθήνα και αναπτύσσει AI και deep learning. Η FemTec Health, Inc. και η  FemTec Health Greece, λειτουργούν ήδη και έχουν 12 εργαζόμενους στην Αθήνα και τον επόμενο μήνα θα γίνουν 22. Σχεδιάζουμε με τις νέες εξαγορές  να ενισχύσουμε την εταιρεία   και να φτάσουμε γρήγορα στους 2 εκατ. πελάτες. Θα επενδύσουμε όσο χρειάζεται για να κάνουμε την εταιρεία, το συντομότερο,  1 billion dollar company, υπολογίζω ότι θα επενδύσουμε 200 εκατ. δολάρια  στο επόμενο εξάμηνο.

    Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που θα ξεκινήσουμε πιο δυναμικά σε Ευρώπη και Αμερική με τα μεγαλύτερα επίσημα εγκαίνια να γίνονται τον Ιανουάριο του 2021 ταυτόχρονα σε Ευρώπη και Αμερική.   Η διοικητική ομάδα μας στην Αθήνα, αποτελείται από έμπειρα στελέχη  που έχουν αναπτύξει start ups στο παρελθόν και όλη οι εργαζόμενοι προέρχονται από startups η πολυεθνικές εταιρείες. Πρόκειται να επενδύσουμε σοβαρά στο FemTech και στην εταιρεία στην Αθήνα γιατί το όραμά μας είναι να προσφέρουμε  πολλά στην υγεία των γυναικών.

    2. Δραστηριοποιείστε  στο healthtech από το 2006 εισάγοντας νέες προσεγγίσεις και νέες συσκευές. Πώς αποφασίσατε να μπείτε στο healthtech τόσο νωρίς;

    Είδαμε νωρίς,  ότι τα κινητά τηλέφωνα, ακόμη και τα παλιά, ήδη από το 2005, που άνοιγαν σαν όστρακα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν άτομα που ήταν εν κινήσει, και θα μπορούσαν να γίνουν γραμμή ζωής όταν και όπου οι άνθρωποι χρειάζονταν βοήθεια αντί καταλήγουν στα επείγοντα ενός νοσοκομείου. Σταδιακά, συνειδητοποιήσαμε ότι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε σχεδόν τον ίδιο τύπο φροντίδας μέσω κινητών τηλεφώνων και άλλων φορητών συσκευών, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονταν οι άνθρωποι, σε όλη τη χώρα και σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνολογίες. Και πράγματι γρήγορα  αυξήθηκαν οι πελάτες μας  από αρκετές χιλιάδες σε εκατοντάδες χιλιάδες.

    3. Ξεκινήσατε την επιχειρηματική σας δραστηριότητα μαζί με τη σύζυγό σας;

    Κάναμε τη LIVONGO, με τη σύζυγό μου, τη Λευκοθέα Καραβίτη, γιατί η Λευκοθέα, με ενέπνευσε να δημιουργήσω κάτι νέο, χρησιμοποιώντας τεχνολογία και να βοηθήσουμε τα άτομα με διαβήτη. Ήξερε τον διαβήτη και ήταν η έμπνευση όχι μόνο για την ιδέα αλλά και επειδή το να κάνεις μια σταρτ-απ είναι δύσκολο και εκείνη με υποστήριζε κάθε λεπτό για να το κάνω αυτό. Αξίζει την αναγνώριση (όπως και οι περισσότερες ελληνόδες γυναίκες!).

    Την ονομάσαμε την εταιρεία Livongo, γιατί αυτό που αναπτύξαμε επέτρεψε στους ανθρώπους να «ζουν εν κινήσει», και  χρησιμοποιώντας το κινητό  να μπορούν να έχουν φροντίδα για το διαβήτη από όπου κι αν βρίσκονται.

    Η  Λευκοθέα Καραβίτη, MD, PhD είναι από την Πάτρα και πήγε σε ιατρική σχολή στην Αθήνα και έχει διδακτορικό από το UCLA. Εκπαιδεύτηκε και στη συνέχεια ήταν στη σχολή του Cornell Medical Center στη Νέα Υόρκη και τώρα είναι καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Texas Children’s Hospital και υποειδικότητα στην ενδοκρινολογία. Για αρκετά χρόνια, ενώ ήμουν στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Πανεπιστήμιο Durham, και όταν επέστρεψα στις ΗΠΑ,   αποφασίσαμε από κοινού να ανοίξουμε κέντρα διαβήτη που προσέφεραν τα πάντα σε ένα σημείο.

    Η Λευκοθέα ήξερε ακριβώς τι έκανε, ήξερε τι ήθελαν οι άνθρωποι,  για παράδειγμα σταματήσαμε να λέμε όσους έχουν διαβήτη «διαβητικούς».

    Γνωρίζαμε ότι αν είχαμε τα δεδομένα, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε στη διαχείριση ανθρώπων ανεξάρτητα από το πού βρίσκονταν ανά πάσα στιγμή και δεν χρειαζόταν να τους ρωτάμε ξανά και ξανά. Έτσι, όταν είχαμε μια προειδοποίηση, ξέραμε τι να κάνουμε και θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο πρόβλημα και να το λύσουμε γρήγορα. Εκτός από μια φυσική εξέταση και μερικά άλλα πράγματα, το μεγαλύτερο μέρος της κλινικής φροντίδας μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως και γίνεται πολύ πιο εύκολο αν έχουμε μπροστά μας το ιστορικό και τα δεδομένα του ασθενούς.

    Λευκοθέα Καραβίτη, Κίμων Αγγελίδης

    4. Η Vivante ήταν η επόμενη εταιρεία που δημιουργήσατε. Έχει παρουσία στην Ελλάδα;

    Ξεκίνησα την εταιρεία Vivante   και στην Ελλάδα. Στόχος της Vivante είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους που είχαν σύνθετες ασθένειες. Δεν είμαι πλέον με τη Vivante, αλλά ξεκίνησα μια νέα εταιρεία, δύο νέες εταιρείες, στην Αθήνα, την Merlin LifeSciences και την FemTec Health. Η Merlin έχει αντικείμενο φαρμακευτικά / διατροφικά θέματα και η FemTec Health είναι μια ολοκληρωμένη ψηφιακή κλινική υγείας για γυναίκες, όλα σε ένα, από άκρο σε άκρο όποτε οι γυναίκες το θέλουν και όταν το χρειάζονται.

    Η Merlin LifeSciences και η EarlyBird είναι παρόμοιες καθώς αναπτύσσουν νέες θεραπείες που βασίζονται σε φυσικά προϊόντα, αυτά τα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να αποκαταστήσουν τη φυσική ισορροπία του σώματός μας, και που έχουν αποδειχθεί οι ιδιότητες τους από την επιστημονική έρευνα. Τα παράγωγα της έρευνας, των προϊόντων και υπηρεσιών αυτών των εταιρειών εισέρχονται στην FemTec Health, την εταιρεία για την υγεία  των γυναικών.

    Ενώ είμαι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Vivante, δεν συμμετέχω πλέον ενεργά και έχω επικεντρώσει τις προσπάθειές μας στην ομάδα της Merlin και της FemTec Health, η οποία έχει πολύ σημαντικά συμβόλαια και προχωρά γρήγορα με σημαντικά νέα. Είμαστε ενθουσιασμένοι που χτίζουμε μια εταιρεία παγκόσμιας κλάσης από την Ελλάδα και έχουμε μια απίστευτη ομάδα τόσο στην Αθήνα όσο και στις ΗΠΑ.

    5. Η ψηφιακή υγεία ως κλάδος δεν έχει αναπτυχθεί πολύ στην Ελλάδα. Βρίσκετε στην Ελλάδα ενδιαφέρουσες startups healthtech (ένα παράδειγμα);

    Υπάρχουν πολλά. Αυτό που είναι ενδιαφέρον και μου αρέσει να βλέπω είναι ότι υπάρχει μια επιστροφή των ταλέντων στην Ελλάδα, νέων που δεν φοβούνται να ξεκινήσουν. Νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια, θα δούμε όλο και περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις. To healthtech όμως είναι ένας δύσκολος τομέας είτε στις ΗΠΑ είτε αλλού, επειδή είναι τόσο «πολυσύνθετος» με όλους τους νόμους και τις πολιτικές πληρωμής. Για τις ελληνικές startup, ο χώρος του healthcare στις Η.Π.Α. είναι ιδανικός για την ανάπτυξη τεχνολογικών καινοτομιών, στις οποίες οι Έλληνες είναι πολύ καλοί, αλλά χρειάζονται κάποια καθοδήγηση για να κατανοήσουν τους κανονισμούς και τους νόμους περί πληρωμών των ΗΠΑ. Αλλά μπορούν να το κάνουν σίγουρα.

    6. Τι προβλέπετε σήμερα για το μέλλον του healthtech; Ποιες είναι οι τάσεις;

    Νομίζω ότι θα δούμε την εμφάνιση της ανάλυσης δεδομένων και της προγνωστικής ανάλυσης ώστε να μπορούμε να προβλέψουμε ποια προβλήματα μπορεί να εμφανίσει κάποιος πριν ακόμη συμβεί, ώστε να μπορούμε να αναλάβουμε δράση. Δεύτερον, νομίζω ότι ολόκληρη η περιοχή φαρμάκων / φαρμακευτικών προϊόντων θα αλλάξει επειδή η ψηφιακή υγεία θα φέρει νέες πληροφορίες για να καταστήσει τα φάρμακα πιο αποτελεσματικά από ένα χάπι. Τρίτον, νομίζω ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε όλες αυτές τις φορητές συσκευές να συνδυάζονται σε μία συσκευή που θα μας βοηθήσει στην παρακολούθηση της υγείας μας.

    Ποια είναι τα σχέδιά σας για την Ithaka Lifescience Partner; Έχετε ξεκινήσει να επενδύετε στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι νέες δημιουργικές ιδέες και τα σχέδια σας στο μέλλον;

    Χα! Απλώς παρακολουθήστε τη FemTec και τι πρόκειται να κάνουμε! Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για τα νέα πράγματα που θα είμαστε σε θέση να κάνουμε και θα κάνουμε έχοντας ως απόλυτο κέντρο τις γυναίκες.

    Με το νέο επενδυτικό κεφάλαιο Ithaca LifeScience Partners,  ύψους 50 εκατ. δολάρια θα επενδύσουμε σε ελληνικές startups και  πρώτη του επένδυση ήταν στην Petra Acquisition corporation, μια blank check company  του επίσης ελληνοαμερικάνου επιχειρηματία Ανδρέα Τυπάλδου με τον οποίο από κοινού θα προχωρήσουμε σε νέες επενδύσεις σε startups.

    Θα ξεκινήσουμε πιο επισταμένα τον επόμενο χρόνο. Έχουμε κάποια πράγματα να τακτοποιήσουμε και αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στο να απογειώσουμε την FemTec.

    7. Ποια είναι η εντύπωση σας για το ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον; Ποια είναι τα κύρια πλεονεκτήματα και τα μεγάλα προβλήματα του οικοσυστήματος των start ups;

    Υπάρχουν μερικές πολύ καλές, όχι εξαιρετικές, εταιρείες στην Αθήνα που κάνουν επενδύσεις. Μου αρέσει και θαυμάζω όσα έχουν κάνει οι Πάνος Παπαδόπουλος και Γιώργος Τζιραλής της Marathon Ventures. ο Πάνος  Καραμπίνης managing director της Endeavor με την ομάδα του, και ο Απόστολος Αποστολάκης στο VentureFriends. Επιτυχημένο venture capital που επενδύει σε start ups είναι και το BigPi των Αρίστου Δοξιάδη και Μάρκου Βερέμη.

    Έμπειροι επενδυτές των start ups που έχουν τη γνώση και την εμπειρία που χρειάζεται και έδωσαν πνοή στον κλάδο. Και τα πήγαν πολύ καλά. Όπως όλοι γνωρίζουν, δεν είναι εύκολο στην Ελλάδα, οι νόμοι και η γραφειοκρατία το καθιστούν δύσκολο μερικές φορές, και έτσι πρέπει κανείς να είναι αποφασισμένος. Θα μπορούσε να είναι ευκολότερο.

    Παρά την πραγματική επιθυμία να δραστηριοποιηθεί κάποιος στην Ελλάδα, η εγκατάσταση, η λειτουργία στη χώρα δεν είναι και η ευκολότερη. Πρέπει να είσαι  πολύ αποφασισμένος, να συνεχίζεις να πιέζεις, με ένα όραμα. Πολλοί από τους επιχειρηματίες που γνωρίζω το κάνουν αυτό, αλλά συχνά έχουν την κύρια επιχείρηση στο Σαν Φρανσίσκο ή τη Βοστώνη. Δεν πειράζει, αλλά θα έπρεπε να ανήκουν στην Ελλάδα και να θεωρούνται ελληνικές εταιρείες. Γι ‘αυτό η κυβέρνηση πρέπει να διευκολύνει τα πράγματα.

     Who is Who

    Πριν από την  επιχειρηματική καριέρα του στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ο Κίμων Αγγελίδης ήταν ο επικεφαλής στρατηγικός διευθυντής της Tanox, η οποία πουλήθηκε στην εταιρία Genentech για 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Μεταξύ άλλων έχει υπάρξει Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης στο Ινστιτούτο Καρδιάς του St Luke στο Τέξας, Καθηγητής και Πρόεδρος της Κυτταρικής Βιολογίας και των Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο, Καθηγητής Βιολογίας Κυττάρου, Νευροεπιστήμης, Βιοχημείας και Μοριακής Βιοφυσικής στο Ιατρικό Κολέγιο Baylor και Αναπληρωτής και Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και στο Πανεπιστήμιο McGill. Παράλληλα, υπηρέτησε στα Εθνικά Ιατρικά Συμβούλια της Αμερικανικής Εταιρείας Πολλαπλής Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, της Ένωσης Μυϊκής Δυστροφίας και των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας των ΗΠΑ.

    Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 επιστημονικές έρευνες και κατέχει περισσότερα από 40 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στη Χημεία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των επιχειρήσεων, της νομικής και της δημόσιας υγείας.

    Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλιφόρνια, ο πατέρας του ήταν Κεφαλλονίτης και η μητέρα του από την Αίγυπτο, από την Αλεξάνδρεια.

    Είναι ο ιδρυτής της  Livongo, της Vivante Health, της Merlin LifeSciences ,της EarlyBird και της Femtec Health.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ