• Business

    Elevate Greece: Εγκαίνια για το μητρώο των startups παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χ. Δήμα


    Εγκαινιάζεται σήμερα το επίσημα λανσάρισμα του Elevate Greece, του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό σε ειδική εκδήλωση, σήμερα το απόγευμα.

    Στόχος του ψηφιακού μητρώου είναι η παρακολούθηση, στατιστική και ποιοτική ανάλυση του συγκεκριμένου πεδίου της επιχειρηματικότητας, και η αξιοποίησή του για την παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

    Μέσω της πλατφόρμας Elevate  Greece θα πιστοποιείται ότι οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται ως νεοφυείς από την Πολιτεία, εφόσον πληρούν τα εξής χαρακτηριστικά: α) καινοτομία και β) δυνατότητα κλιμάκωσης του εγχειρήματος (scalability).

    Ο Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε πριν από λίγο:

    Καλημέρα!

    Η στιγμή του ElevateGreece έφτασε.
    Σήμερα στις ⏰ 17:00 μαζί με τον Πρωθυπουργό Kyriakos Mitsotakis, τον…

    Δημοσιεύτηκε από Χρίστος Δήμας – Christos Dimas στις Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020

    Πώς θα γίνεται η εγγραφή

    Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο Μητρώο οφείλουν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση εγγραφής μέσω της σχετικής διαδικτυακής εφαρμογής του Υπουργείου, αναρτώντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

    Η αξιολόγηση των αιτήσεων και η εφαρμογή των κριτηρίων υπαγωγής στο Μητρώο θα πραγματοποιείται από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Εποπτείας του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, η οποία συστήνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας.

    Η συγκεκριμένη Επιτροπή θα στελεχώνεται από εμπειρογνώμονες οι οποίοι επιλέγονται από το Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών/ΜΠΑ που τηρείται στη Γ.Γ.Ε.Τ., είτε από επιστήμονες που δεν συμπεριλαμβάνονται στο ΜΠΑ της ΓΓΕΤ, στις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των αξιολογούμενων αιτήσεων από τους εγγεγραμμένους στο ΜΠΑ.

    Tα μέλη της επιλέγονται με κριτήριο την επαγγελματική τους εμπειρία σε αξιολογήσεις αντίστοιχων καινοτόμων επιχειρήσεων και διαθέτουν βαθιά κατανόηση και αξιόπιστη εκτίμηση ως προς τη δυνητική εξέλιξη των επιχειρήσεων.

    Στόχευση

    Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η σύσταση του Μητρώου έχει οκτώ βασικούς στόχους:

    1.    Την επίσημη και την αξιόπιστη καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων.

    2.    Τη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος που αυτές συνθέτουν.

    3.    Τη μεταξύ τους δικτύωση.

    4.    Την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων (bilingual platform).

    5.    Την παρακολούθηση της πορείας τους στη βάση κρίσιμων δεικτών (KPIs) και τη δημιουργία συστήματος παρακολούθησης όλου του ελληνικού οικοσυστήματος μέσω ειδικού dashboard με metadata analysis.

    6.    Τη δημιουργία βάσης δεδομένων για την εύρεση εξειδικευμένων επιστημονικών θέσεων εργασίας σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

    7.    Τη λειτουργία της πλατφόρμας ως πόλου έλξης για επενδυτές: Αngel Investors, Venture Capital Funds και επιχειρήσεων από Ελλάδα και εξωτερικό.

    8.    Τη στοχευμένη υποστήριξή τους με διάφορα μέτρα, π.χ. χρηματοδότηση από την Πολιτεία (ΕΣΠΑ, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών), χορήγηση επιχειρηματικών βραβείων κ.λπ.

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ