• Business

    ΚΕΠ: Ψηφιακή αναβάθμιση με έργα 40 εκατ. ευρώ

    Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης


    Την μετατροπή των ΚΕΠ σε Υπηρεσίες Μίας Στάσης (one stop shop) προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την υλοποίηση έργων αξίας άνω των 40 εκατ. ευρώ.

    Η ψηφιακή αναβάθμιση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών αποτελεί στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς αναμένεται να διευκολύνει την καθημερινότητα εκατομμυρίων Ελλήνων, με την ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών αλλά και με την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablets.

    Ο «Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ» έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, (περίπου 20 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το RRF) με το υπουργείο να καλεί τους δήμους της χώρας να υποβάλουν προτάσεις δράσεων στο πλαίσιο του έργου.

    Στόχος του έργου είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών να καταστούν σε Υπηρεσίες Μίας Στάσης (one stop shop), δηλαδή δομές μέσω των οποίων ο πολίτης θα μπορεί να ολοκληρώσει όλες τις συναλλαγές του με το Δημόσιο.

    Τι αφορά το έργο και οι δράσεις που χρηματοδοτούνται

    Σκοπός του υπουργείου είναι να καταστούν τα ΚΕΠ πιο εύχρηστα για τον πολίτη. Για τον λόγο αυτό θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των κτιρίων αλλά και των υποδομών των Κέντρων.

    Μέσα από την προμήθεια και χρήση σύγχρονων υπολογιστών/τεχνολογιών και την ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων τα ΚΕΠ αναμένεται να προσφέρουν πιο αναπτυγμένες δυνατότητες στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

    Συγκεκριμένα οι δράσεις αφορούν:

    -Δράση για την προμήθεια Η/Υ, Εκτυπωτών και Tablets για την χρήση της εφαρμογής gov.gr wallet, με συνολικό προϋπολογισμό 2,11 εκατ. ευρώ.

    -Δράση για την Υλοποίηση Συστήματος διαχείρισης επισκεπτών & Προμήθεια tablets μέσω των οποίων θα διατίθεται εφαρμογή για την υπογραφή εγγράφων από τους εξυπηρετούμενους πολίτες, καθώς και εφαρμογή αξιολόγησης από αυτούς των παρεχόμενων υπηρεσιών, προϋπολογισμού 8,69 εκατ. ευρώ.

    -Δράσεις για τις εργασίες ανακαίνισης των ΚΕΠ προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

    Χρονοδιάγραμμα και υλοποίηση

    Πρώτο βήμα για την υλοποίηση του έργου είναι η ανάθεση της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό των ΚΕΠ σε Υπηρεσίες Μίας Στάσης (one stop shop).

    Το Υπουργείο, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσίου Τομέα και η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) θα διασφαλίσουν την εξέταση όλων των προτάσεων που θα υποβληθούν και θα επιβεβαιώσουν αν οι αιτήσεις ανταποκρίνονται δεόντως στις απαιτήσεις της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων.

    Μετά την επιλογή του κατάλληλου εξωτερικού εταίρου, το Υπουργείο θα προβεί στην ανάθεση της σύμβασης, η οποία θα καθορίζει τις υποχρεώσεις, τους ρόλους και τις αρμοδιότητες και των δύο συνεργαζόμενων μερών.

    Το έργο εκσυγχρονισμού των ΚΕΠ θα ολοκληρωθεί μέσω της απόκτησης και της χρήσης 6000 ηλεκτρονικών υπολογιστών/εκτυπωτών/tablets που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υπογραφής, 200 συστημάτων διαχείρισης σειράς προτεραιότητας και έξυπνης κοινοποίησης, 1.000 τερματικών υποβολής σχολίων (feedback terminals), πλατφόρμας αξιολόγησης και κινητής εφαρμογής.

    Ψηφιακός Μετασχηματισμός

    Πριν λίγες μέρες πέρασε σε φάση υλοποίησης το πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας με συνολικό προϋπολογισμό 943 εκατ. ευρώ, και υλοποιείται στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς αξιολογήθηκε ως κομβικής σημασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στις νέες τεχνολογίες και αναμένεται να συμβάλει στην προώθηση του ψηφιακού και οικονομικού μετασχηματισμού της χώρας, αλλά και ευρύτερα στην οικοδόμηση της «Ψηφιακής Ελλάδας».

    Προς τον σκοπό αυτό, κινείται σε τρεις βασικούς στρατηγικούς άξονες:

    -Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 513 εκατ. ευρώ και με στόχο την παροχή νέων και αναβαθμισμένων ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών σε πολίτες και επιχειρήσεις, όπως και η διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των ψηφιακών υπηρεσιών.

    -Την ενίσχυση της ψηφιακής συνδεσιμότητας με ευρυζωνική πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων, όπου θα διατεθούν 303 εκατ. ευρώ.

    -Την ανάπτυξη των κατάλληλων ψηφιακών δεξιοτήτων με χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 113 εκατ. ευρώ, με στόχο όλοι οι πολίτες να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στη νέα ψηφιακή εποχή, κάτι που αποτελεί βασικό ζητούμενο για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, την ευημερία της κοινωνίας και την ανάπτυξη της οικονομίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Ταμείο Ανάκαμψης: Παραμένει στο 0,35% το ελάχιστο επιτόκιο χορήγησης δανείων για τις μικρές επιχειρήσεις – Αυξάνεται στο 1% για μεσαίες και μεγάλες

    Αλλάζει εικόνα το Δημόσιο με τα 5 νέα έργα ψηφιοποίησης



    ΣΧΟΛΙΑ