• Business

    Και οι επιδοτούμενοι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιάννης Βρούτσης, Χρήστος Σταϊκούρας


    Εντός της ημέρας αναμένεται η δημοσίευση της ΚΥΑ για την ενεργοποίηση των αναστολών συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των απασχολούμενων για τις επιχειρήσεις που κλείνουν από σήμερα με κρατική εντολή ή πλήττονται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού βάση ΚΑΔ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», θα δοθεί η δυνατότητα να εντάξουν στο καθεστώς της αναστολής συμβάσεων εργασίας και τους απασχολούμενους που προσελήφθησαν μέσω του προγράμματος των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, αρκεί να έχουν συμπληρώσει έναν μήνα στην επιχείρηση. Δηλαδή θα πρέπει η πρόσληψη τους να έχει πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου, οπότε ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος.

    Οι εργαζόμενοι που η σύμβασή τους θα τεθεί σε αναστολή θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για έναν μήνα. Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η σχετική ΚΥΑ με όλους τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που θα μπορούν να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους για το μήνα Νοέμβριο.

    Σε αναστολή μπαίνουν :

    – Οι εργαζόμενοι  που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που κλείνουν υποχρεωτικά με απόφαση του κράτους θα τίθενται σε υποχρεωτική προσωρινή αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους, για όσο χρονικό διάστημα η επιχείρηση παραμείνει κλειστή.

    – Οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά βάσει της διευρημένης λίστας ΚΑΔ που θα εκδοθεί. Στις περιπτώσεις αυτές οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να θέσουν όλους ή κάποιους από τους εργαζόμενους τους σε αναστολή σύμβασης.

    Οι εργαζόμενοι αυτοί θα είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής. Αν η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη, θα λάβουν την αναλογία των ημερών αναστολής προς τα 534 ευρώ. Έχουν δε, πλήρη ασφαλιστική κάλυψης από τον κρατικό μηχανισμό επί του ονομαστικού τους μισθού (όχι επί των 534 ευρώ).

    Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.

    Για παράδειγμα, αν ο εργαζόμενος τεθεί σε αναστολή ολόκληρο το μήνα και για 30 ημέρες θα λάβει 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβει 17,8 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

    Ημέρες αναστολής Ποσό ειδικής αποζημίωσης  (σε €)
    30 534
    29 516
    28 498
    27 480
    26 463
    25 445
    24 427
    23 409
    22 392
    21 374
    20 356
    19 338
    18 320
    17 303
    16 285
    15 267
    14 249
    13 231
    12 214
    11 196
    10 178
    9 160
    8 143
    7 125
    6 107
    5 89
    4 71
    3 53
    2 36
    1 17,8

    Για το χρονικό διάστημα της αναστολής καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

    Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων. Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

    Οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να μην προβούν σε απολύσεις των εργαζομένων καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Όμοια απαγόρευση απόλυσης υπάρχει και για ισόχρονο διάστημα μετά την αναστολή. Αν παρά ταύτα, εκείνες πραγματοποιηθούν καθίστανται εκ του νόμου άκυρες και ο απολυθείς έχει δικαίωμα να παρέχει τις υπηρεσίες του και ο μη συμμορφούμενος εργοδότης να τις αποδέχεται, διαφορετικά θα καταστεί υπερήμερος. Οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες που λήγουν μετά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων – εργοδοτών, τίθενται σε αναστολή. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής τους οι συμβάσεις εργασίας συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται.

    Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που προβαίνουν είτε σε αρχική δήλωση των εργαζομένων τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή για πρώτη φορά είτε σε εκ νέου δήλωση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται εκ νέου σε αναστολή, είτε βεβαιώνουν ότι παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, για τον μήνα Νοέμβριο. Για την περίπτωση των εργαζομένων των οποίων παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

    Για την περίπτωση των εργαζομένων που τίθενται για πρώτη φορά ή εκ νέου οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, αυτοί προβαίνουν σε υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees. yeka.gr). Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου.

    Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την υπεύθυνη δήλωσή τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    Πώς θα απασχολούνται από αύριο οι εργαζόμενοι στις «κόκκινες» περιοχές – Τηλεργασία και αναστολή συμβάσεων με αποδοχές 534 ευρώ τον Νοέμβριο

    Μέτρα: Τι δικαιούνται οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή με κρατική εντολή

    Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον μήνα Οκτώβριο 2020 – Όλοι οι ΚΑΔ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ