• Business

    Κάτι τρέχει με τα βυρσοδεψεία της ΒΙΠΕ Σίνδου


    Εννέα βυρσοδεψεία από το 2008 δεν πληρώνουν στην ΕΤΒΑ κοινόχρηστα για τη διαχείριση των αποβλήτων τους και την έχουν χρεώσει μέχρι τώρα με ποσό πάνω από 8 εκατ ευρώ. Το καλοκαίρι φέτος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διέταξε το κλείσιμο τους, καθώς δεν έχουν άδεια λειτουργίας. Όμως τα βυρσοδεψεία συνεχίζουν να λειτουργούν, με την ΕΤΒΑ να κάνει τα στραβά μάτια. Την ίδια ώρα η μία και μοναδική επιχείρηση που είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της κινδυνεύει να κλείσει, εξ αιτίας αθέμιτου ανταγωνισμού.

    Για το θέμα, δηλαδή για την κατά παρέκκλιση του νόμου λειτουργία των βυρσοδεψείων, το mononews.gr επικοινώνησε δύο φορές με το γραφείο του γενικού διευθυντή της ΕΤΒΑ κ. Φ. Κονταξή, ρωτώντας να πληροφορηθεί αν η ΕΤΒΑ έχει κινηθεί αρμοδίως ενημερώνοντας τόσο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και το ΑΤ Σίνδου. Ωστόσο απάντηση δεν έλαβε.

    Συγκεκριμένα η υπόθεση έχει ως εξής:

    Δέκα βυρσοδεψεία είναι εγκατεστημένα στο ΟΤ 52, και στέλνουν τα λύματα τους στον βιολογικό καθαρισμό της ΒΙΠΕ Σίνδου, που διαχειριστής είναι η ΕΤΒΑ. Για αυτήν την διαχείριση των αποβλήτων πρέπει να πληρώνουν κοινόχρηστα, τα οποία διαμορφώνονται περίπου στο 1εκατ ευρώ το χρόνο.

    Από τις 10 επιχειρήσεις βυρσοδεψίας οι 9 δεν πληρώνουν.

    Και συγκεκριμένα έχουν να πληρώσουν από τον Ιανουάριο του 2008, σχεδόν 11 χρόνια. Με το «φέσι» που έχουν φορέσει στην ΕΤΒΑ να ανέρχεται στα 8εκατ ευρώ.

    Για την είσπραξη αυτών των κοινοχρήστων η ΕΤΒΑ έχει κινηθεί δικαστικά με τις υποθέσεις να εκκρεμούν στα αρμόδια δικαστήρια της Θεσσαλονίκης (Εφετείο).

    Φέτος τον Ιούλιο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «σφράγισε» και τα 9 βυρσοδεψεία καθώς δεν είχαν άδεια λειτουργίας σύμφωνα με τα όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Οι αποφάσεις αυτές αναρτήθηκαν στη Διαύγεια και δεν έχουν ανακληθεί μέχρι σήμερα. Να σημειωθεί δε, ότι η ΕΤΒΑ μετά την απαγόρευση λειτουργίας τους «σφράγισε» και τους αγωγούς αποχέτευσης των λυμάτων από τα βυρσοδεψεία στον βιολογικό.

    Όμως, αφού πέρασε ο Αύγουστος, που τα βυρσοδεψεία κλείνουν λόγω διακοπών, το Σεπτέμβριο, και ενώ δεν είχε ανακληθεί η απόφαση για το «λουκέτο» άρχισαν και πάλι να λειτουργούν κανονικά.

    Το mononews.gr έχει στη διάθεση του επίσημη απάντηση της ΕΤΒΑ, καθώς από τους όγκους λυμάτων που διοχετεύονται στον βιολογικό είναι προφανές ότι τα βυρσοδεψεία συνεχίζουν να δουλεύουν.

    Σύμφωνα δε με την καταγγελία, είτε η ΕΤΒΑ, είτε οι βυρσοδέψες (βίαια) προχώρησαν στο άνοιγμα των σφραγισμένων αγωγών λυμάτων.

    Και έτσι ο ένας και μοναδικός βυρσοδέψης που είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στην ΕΤΒΑ, πληρώνοντας το τμήμα των κοινοχρήστων που του αναλογεί (με βάση τον όγκο λυμάτων) κινδυνεύει να βάλει λουκέτο ο ίδιος στην επιχείρηση του, αφού οι ανταγωνιστές που δεν πληρώνουν τιμολογούν σε χαμηλότερη τιμή το προϊόν τους.

    Για την εταιρεία που λειτουργεί νόμιμα και πληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, η μόνη λύση είναι πλέον –όπως αναφέρει στο mononews.gr πηγή με γνώση του θέματος- να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της ΕΤΒΑ, η οποία αν και οφείλει δεν πράττει τα νόμιμα.



    ΣΧΟΛΙΑ