• Business

    Καθημερινή «μάχη» του Σωκράτη Κόκκαλη για την επικείμενη συμφωνία της Intralot με τους ομολογιούχους

    Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot

    Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot


    Προσωπικό «στοίχημα» του Σωκράτη Κόκκαλη αποτελεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους ομολογιούχους της Ιντραλότ.

    Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από τις πολύπλευρες κινήσεις του Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος, σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, μετέχει, εποπτεύει και κατευθύνει τις διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρεται από πηγές που είναι πολύ κοντά στις δρομολογούμενες εξελίξεις. Με πρωταρχικό ζητούμενο την αναδιάρθρωση των ομολογιακών δανείων, πληρωτέας αξίας 723,8 εκατ. ευρώ.

    Ο ιδρυτής, βασικός μέτοχος και Πρόεδρος της Ιντραλότ κρατάει στα χέρια του τα ηνία των διαπραγματεύσεων με τους  εκπροσώπους των ομολογιούχων. Πλαισιωμένος από τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας και έχοντας  στο πλάι του και τους  δύο συμβούλους: την αμερικανική Evercore Partners που ειδικεύεται σε αναδιαρθρώσεις και χάραξη χρηματοοικονομικών στρατηγικών, όπως επίσης και τη βρετανική νομική εταιρεία Allen & Overy.

    Η… ηχηρή παρουσία του Σωκράτη Κόκκαλη στις συζητήσεις με τους ομολογιούχους δείχνει ότι το ζήτημα έχει μπει στην τελική του ευθεία. Κατά ορισμένες πληροφορίες μάλιστα, οι επαφές των δύο πλευρών είναι σε καλό δρόμο και το αργότερο μέχρι το τέλος τους έτους η συμφωνία θα «κλειδώσει». Κάτι το οποίο μπορεί να γίνει και νωρίτερα, αν και η έξαρση της πανδημίας λογίζεται ως ένας από τους αστάθμητους παράγοντες, που ενδέχεται να επιφέρει παρενέργειες στα εκτιμώμενα χρονοδιαγράμματα.

    Εκ των πραγμάτων η επίτευξη συμφωνίας συνιστά ένα σύνθετο παζλ, αφού αναγκαία προϋπόθεση και για τις δύο «σειρές» των ομολόγων είναι να συναινέσει το 75% των κατόχων τους. Και αυτό στη βάσει ενός συγκεκριμένου επιχειρηματικού πλάνου για την «επόμενη μέρα» της Ιντραλότ με το οποίο θα πιστοποιείται η ομαλή ροή των ομολογιούχων, για το τμήμα που θα απομείνει μετά από τη αναδιάρθρωση των απαιτήσεων των πιστωτών. Σε συνάρτηση με τα αναθεωρημένα πλάνα της λήξης και του επιτοκιακού «κουπονιού» των ομολόγων.

    Λαμβανομένων υπόψη ότι τα υφιστάμενα ομόλογα δεν έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις και ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης είναι ένας εξαιρετικά έμπειρος διαπραγματευτής, φαίνεται ότι θα υπάρξει ένα σημείο συγκερασμού απόψεων. Ειδικά μάλιστα, από τη στιγμή κατά την οποία η «ανθρωπογεωγραφία» των κατόχων των ομολόγων της Ιντραλότ έχει αλλάξει, αφού ένα σημαντικό τμήμα των αρχικών επενδυτών έχει δώσει τη θέση του σε νέους. Που απέκτησαν τους τίτλους σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές από την ονομαστική τους αξία. Γεγονός το οποίους τους κάνει πιο δεκτικούς απέναντι σε προτάσεις αναδιάρθρωσης, αφού ήδη έχουν εισπράξει ένα σεβαστό ποσό από τα τοκομερίδια. Τα οποία η Ιντραλότ αποπληρώνει πάντα στην ώρα τους. Κάνοντας χρήση των ταμειακών της διαθεσίμων ,που ήταν 137,5 εκατ. ευρώ στα τέλη του εφετινού, πρώτου εξαμήνου.

    Η «ταυτότητα» των δύο ομολόγων

    Η  εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη έχει εκδώσει δύο ομόλογα. Το πρώτο είναι 5ετές, έχει ονομαστική ( αλλά και πληρωτέα) αξία 250 εκατ. ευρώ, βγήκε στην αγορά τον Σεπτέμβριο του 2016 και λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου 2021. Το σταθερό επιτόκιο για τη συγκεκριμένη έκδοση είναι στο 6,75%.

    Το δεύτερο ομόλογο είναι 7ετές, εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, έχει ημερομηνία λήξης το 2024 και η ονομαστική του αξία είναι 500 εκατ. ευρώ με ετήσιο επιτόκιο στο 5,25%. Ωστόσο ,λόγω των αγορών που έχουν γίνει από την Ιντραλότ στο διάστημα της τελευταίας 2ετίας, το ανεξόφλητο υπόλοιπο είναι τώρα στα 473,8 εκατ. ευρώ.

    Και οι δύο ομολογιακές εκδόσεις έχουν εισαχθεί και διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και σύμφωνα με τα χθεσινά δεδομένα: Το μεν πρώτο διαπραγματεύεται στο 44,8% της ονομαστικής αξίας του, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ετησιοποιημένη απόδοσή του μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, οπότε και λήγει, είναι στα επίπεδα του …174%.

    Η τιμή του δεύτερου ομολόγου είναι στο 32,7% της ονομαστικής του αξίας και η ετησιοποιημένη απόδοσή του μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, οπότε και λήγει, ανέρχεται στο 46,1%.

    Κάθε χρόνο και για τα δύο ομόλογα, η εταιρεία εκταμιεύει περί τα 41,8 εκατ. ευρώ (σε δύο εξαμηνιαίες περιόδους) για την αποπληρωμή των τοκομεριδίων.  Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή της έκδοσης και έως τώρα, οι αρχικοί κάτοχοι των ομολόγων των 250 εκατ. ευρώ έχουν εισπράξει 67,5 εκατ. ευρώ από τόκους, που αντιστοιχούν στο 27% του κόστους κτήσης. Ενώ εκείνοι του δεύτερου ομολόγου έχουν λάβει 26,3 εκατ. ευρώ, ή 24,8 εκατ. ευρώ αν αφαιρεθούν οι αγορές που έχουν γίνει από την Ιντραλότ. Δηλαδή το 15,7% του αρχικού τους κόστους. Όπως είναι ευνόητο, τα οφέλη για εκείνους που αγόρασαν ομόλογα σε χαμηλότερες τιμές από την ονομαστική τους αξία, είναι μεγαλύτερα. Αφού τα τοκομερίδια αποδίδονται στην ονομαστική και όχι στην αγοραία αξία των τίτλων.

    Σε κάθε περίπτωση, οι αγοραίες τιμές των ομολόγων λόγω των ισχνών συναλλαγών δεν είναι σε θέση να αποδώσουν αξιόπιστα το… ύψος της επικείμενης αναδιάρθρωσης.

    Αυτός μένει να διακριβωθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους ομολογιούχους, που θα κρίνουν όχι μόνο το εταιρικό, αλλά και προσωπικό «στοίχημα» του Σωκράτη Κόκκαλη για το μέλλον της Ιντραλότ.

    Διαβάστε ακόμα: 

    Intralot: Η εθνική λοταρία της Μάλτας επεκτείνεται στο διαδίκτυο με το INTRALOT LotosXi

    Intralot: Αξιολόγηση «CC» και αναβάθμιση από τη Fitch

    Χρήστος Δημητριάδης (INTRALOT): Γιατί εμπλουτίσαμε το χαρτοφυλάκιό μας στη Λοταρία του Ιλινόις



    ΣΧΟΛΙΑ