• Business

    ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Οι καλύτερα και χειρότερα αμειβόμενοι υπάλληλοι στις 18 top τράπεζες της Αγγλίας

    • NewsRoom


    Όλοι οι τραπεζικοί φημίζονται για τους παχυλούς μισθούς τους, ωστόσο στην πραγματικότητα υπάρχει μόνιμη δυσαρέσκεια γύρω από το τεράστιο μισθολογικό χάσμα μεταξύ κατώτερων και ανώτερων τραπεζικών υπαλλήλων. Για να ρίξουμε λίγο φως στο εύρος αυτού του χάσματος, η Ιστοσελίδα Αξιολόγησης Emolument, δημιούργησε το Δείκτη Δικαιοσύνης που αποτυπώνει τη μισθολογική κατάταξη μεταξύ υφισταμένων και Διευθυντών σε μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αγγλίας ώστε να έχουμε μία γενική ιδέα του τι ακριβώς συμβαίνει. Για να προκύψουν αυτά τα αποτελέσματα, το Emolument, υπολόγισε το ποσοστό του μισθού του Διευθυντή που έπαιρνε ο κάθε υφιστάμενος , πριν βαθμολογήσει κάθε τράπεζα με άριστα το 20 βάσει του αποτελέσματος.

    Οι υφιστάμενοι είναι υπάλληλοι μεσαίου επιπέδου με κατώτατη προϋπηρεσία το λιγότερο πέντε χρόνια, που σημαίνει πως είναι άτομα ηλικίας μεταξύ 20 – 30 ετών Από την άλλη, τα Ανώτερα Διοικητικά Στελέχη είναι ανώτεροι υπάλληλοι όπως σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, που επιβλέπουν εκατοντάδες ακόμη και χιλιάδες άλλους υπαλλήλους.

    Τα στοιχεία είναι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τα αντίστροφα του συνόλου του πίνακα, με γαλλικές, ιταλικές και γερμανικές τράπεζες που θεωρούνται και οι πιο δίκαιες ενώ οι μερικάνικες και οι Βρετανικές τράπεζες έχουν το μεγαλύτερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ κατώτερων και ανώτερων υπαλλήλων.

    Μιλώντας για τη μελέτη δικαιοσύνης, ο συνιδρυτής του Emolument και η Διοικητική Γενική Διευθύντρια Alice Leguay λέει χαρακτηριστικά : «Αναμένουμε πως ο Δείκτης Δικαιοσύνης μας θα διαφέρει από έτος σε έτος ανάλογα με τις ανάγκες της τράπεζας να κρατήσει ορισμένες γενεές υπαλλήλων. Όπως είδαμε αυτό το έτος, κατώτεροι υπάλληλοι είδαν μία ουσιαστική αύξηση των επιδομάτων τους, ενώ κατά τα δύο προηγούμενα έτη είχαν “παραμεληθεί» έναντι του παραγωγικού προσωπικού, όπως είναι οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και οι Διευθυντές».

    18. JP Morgan – 8 βαθμοί : H JP Morgan είναι η λιγότερο δίκαιη από όλες τις τράπεζες της Βρετανίας. Πληρώνει τους Διευθύνοντες Συμβούλους κατά μέσο όρο πάνω από 900,000 Λίρες. Συγκριτικά οι κατώτεροι υπάλληλοι κερδίζουν μόνο 105,000 Λίρες, μόλις το 11% του μισθού ενός Διευθυντή.JP Morgan Chase & Co sign outside headquarters in New York

     

    17. Lloyds Banking Group – 9 βαθμοί : Ενώ η Lloyds ήταν μάλλον χαμηλά στη βαθμίδα των μισθολογίων – μόλις 13η – είναι μία από τις πιο άδικες τράπεζες στην οποία μπορεί να εργαστεί κανείς. Οι κατώτεροι υπάλληλοι κερδίζουν 63,000 Λίρες, περίπου το 13% του μισθού του Διευθύνοντα Συμβούλου.

    17-lloyds-banking-group--9-points-while-lloyds-was-fairly-low-on-the-overall-pay-scale--placing-just-13th--it-is-one-of-the-most-unfair-banks-to-work-at-associates-earn-63000-roughly-13-of-an-mds-salary

    16. Jefferies – 11 βαθμοί : Η Jefferies είναι σχετικά άγνωστη εκτός του Χρηματοοικονομικού Κόσμου, όπως και για το γεγονός ότι είναι μία από τις λιγότερο δίκαιες τράπεζες όσον αφορά τις αμοιβές. Οι Διευθυντές κερδίζουν 473,000 Λίρες, πενταπλάσια και παραπάνω από όσα κερδίζουν οι κατώτεροι υπάλληλοι.

    15. Barclays – 11 βαθμοί : Πολύ κοντά στο δείκτη δικαιοσύνης με τη Jefferies, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι της Barclays κερδίζουν 650,000 Λίρες κατά μέσο όρο, συγκριτικά με τις μόλις 105,000 Λίρες των κατώτερων υπαλλήλων.

    14. Deutche Bank – 11 βαθμοί : H Deutche Bank ίσως βίωσε απώλεια κέρδους αυτό το χρόνο, αλλά αυτό δεν μείωσε το μισθολογικό χάσμα μεταξύ διευθυντών και κατωτέρων υπαλλήλων. Ο μέσος κατώτερος υπάλληλος στη Deutche Bank κερδίζει 115,000 Λίρες συγκριτικά με 675,000 Λίρες που κερδίζει ένας Διευθυντής.

    deutsche-bank-16

    13. Citigroup – 13 βαθμοί : Η Citi είναι μία από εφτά τράπεζες με σκορ 13 στο Δείκτη Δικαιοσύνης Emolument, με κατώτερους υπαλλήλους να κερδίζουν μόλις κάτω από 19% του μισθού των Διευθυντών.

    12. BNP Paribas – 13 βαθμοί : Από τις τρεις Γαλλικές τράπεζες που βρίσκονται στη λίστα της Emolument, οι κατώτεροι υπάλληλοι της BNP βρίσκονται στη χειρότερη θέση κερδίζοντας 91,000 Λίρες συγκριτικά με 470,000 Λίρες που «τσεπώνουν» οι ανώτεροι υπάλληλοι.

    11. Goldman Sachs – 13 βαθμοί : H Goldman ίσως να έχει τη φήμη ενός αδίστακτου προμαχώνα καπιταλισμού, αλλά δεν είναι η πιο άδικη τράπεζα όσον αφορά το μισθολόγιο. Παρ’ όλα αυτά οι κατώτεροι υπάλληλοί της κερδίζουν κατ’ έτος 440,000 Λίρες λιγότερο από τους Διευθύνοντες Συμβούλους.

    Lloyd Blankfein. Ετών 65. CEO Goldman Sachs
    Lloyd Blankfein. Ετών 65. CEO Goldman Sachs

    10. HSBC – 13 βαθμοί : Σύμφωνα με το Emolument, η HSBC είναι η πιο δίκαιη συλλογική τράπεζα με έδρα τη Βρετανία. Ωστόσο, Διευθύνοντες Σύμβουλοι κερδίζουν μόλις πέντε φορές περισσότερα από τους κατώτερους υπαλλήλους, με μέσο όρο 537,580 Λίρες ετησίως.

    9. Nomura – 13 Βαθμοί : Η μόνη Ιαπωνέζικη τράπεζα στη λίστα, η Nomura είναι ισάξια σε δικαιοσύνη με την Goldman, τη BNP και τη Citigroup. Οι κατώτεροι υπάλληλοί της κερδίζουν περίπου το 19,6 % του μισθού ενός Διευθυντή της τράπεζας.

    8. RBS – 13 βαθμοί : Η πιο τίμια τράπεζα στη Βρετανία μαζί με την HSBC, της οποίας οι κατώτεροι υπάλληλοι κερδίζουν 87,500 Λίρες, συγκριτικά με τις 442,500 Λίρες των Διευθυντών.

    7. Morgan Stanley – 13 βαθμοί : Οι κατώτεροι υπάλληλοι της Morgan Stanley είναι οι καλύτερα αμειβόμενοι από όποια άλλη τράπεζα που δραστηριοποιείται στη Βρετανία με μισθό 136,000 Λίρες το χρόνο. Ωστόσο, τα Διευθυντικά Στελέχη της τράπεζας κερδίζουν 682,000 Λίρες πράγμα που σημαίνει πως υφίσταται ένα αρκετά σημαντικό χάσμα αποδοχών στην τράπεζα αυτή.

    6. Bank of America – 14 βαθμοί : H Bank of America είναι επισήμως η πιο δίκαιη Αμερικάνικη τράπεζα στη Βρετανία σύμφωνα με το Emolument, με κατώτερους υπαλλήλους, που γενικά κερδίζουν 125,000 Λίρες , δηλαδή γύρω στο 21% των 600,000 Λιρών που κερδίζουν τα Διευθυντικά Στελέχη.

    5. UniCredit – 14 βαθμοί : Η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα δεν είναι ένα απλό όνομα αλλά μία πολύ σημαντική επιχείρηση στη Βρετανία. Αυτή η τράπεζα έχει επίσης ένα από τα δικαιότερα μισθολόγια στον τομέα της, παρά το γεγονός ότι είναι ο δεύτερος οργανισμός με τους χαμηλότερους μισθούς. Οι κατώτεροι υπάλληλοί της κερδίζουν ετησίως 93,000 Λίρες, συγκριτικά με τις 350,000 Λίρες των Διευθυντών.

    4. Credit Suisse – 16 βαθμοί : Η CS είναι η μόνη Ελβετική τράπεζα στη λίστα του Emolument, αλλά είναι μία από τις δικαιότερες τράπεζες της Ευρώπης. Οι κατώτεροι υπάλληλοί της κερδίζουν το 24,4 % των Διευθυντών της.

    credit suisse

    3. Commerzbank – 18 βαθμοί : Η Commerzbank έρχεται τελευταία στη συνολική λίστα των μισθολογίων, αλλά είναι μία από τις δικαιότερες τράπεζες εδώ. Οι κατώτεροι υπάλληλοι κερδίζουν 75,000 Λίρες συγκριτικά με τις 350,000 Λίρες των Διευθυντών.

    2. Societe Generale – 18 βαθμοί : Οι δύο πιο δίκαιες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία είναι και οι δύο Γαλλικές, μόνο που η συγκεκριμένη δεν είναι το νούμερο ένα. Εδώ οι Διευθυντές κερδίζουν κατά μέσο όρο 369,000 Λίρες, περίπου 3,5 φορές περισσότερα από τους κατώτερους υπαλλήλους.

    1. Credit Agricole – 20 βαθμοί : Η πιο δίκαιη τράπεζα από άποψη μισθολογίου στη Βρετανία, τουλάχιστον σύμφωνα με το Emolument, είναι η Credit Agricole. Οι κατώτεροι υπάλληλοι κερδίζουν συνολικά 102,500 Λίρες, δηλαδή το 29,5 % των 347,500 Λιρών των Διευθυντικών Στελεχών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/i-epomeni-mera-tou-eurogroup-sto-cha-john-paulson-o-kerdismenos-theodoros-vasilakis-o-chamenos/48159

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/article-epithetikos-vgenopoulos-tha-katatheso-ti-diataxi-tsatani-stin-epitropi-thesmon/48160



    ΣΧΟΛΙΑ