• Business

    Κατάσχεση ρωσικών έργων τέχνης αξίας 42 εκατ. ευρώ από την Φινλανδία

    • Bloomberg

    φωτογραφία: bloomberg


    Η Φινλανδία προχώρησε στην κατάσχεση έργων τέχνης αξίας άνω των 42 εκατ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη Ρωσία και υπόκεινται σε κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, τα έργα τέχνης βρίσκονταν σε μουσεία της Ιταλίας και της Ιαπωνίας που τα είχαν δανειστεί, επισήμανε το Φινλανδικό Τελωνείο σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι. Έφτασαν με τρεις αποστολές και τέθηκαν υπό κατάσχεση στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας στις 2 και 3 Απριλίου.

    Στα φορτία περιλαμβάνονταν πίνακες ζωγραφικής, αγάλματα και αντίκες, με παραλήπτες μια σειρά από ρωσικά μουσεία, όπως δήλωσαν οι φινλανδικές αρχές.

    Τα έργα εξακολουθούν να ανήκουν στη Ρωσία και κατασχέθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία, αλλά δεν δημεύτηκαν, επισήμαναν.

    Η χώρα έχει υπόψη της τις διεθνείς συνθήκες που προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά σε περιόδους πολέμου και διαβουλεύεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εφαρμογή τους στο πλαίσιο των κυρώσεων, επισήμανε ο Teemu Sepponen, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Φινλανδίας.

    Ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Vyacheslav Volodin, διέταξε έρευνα για την κατάσχεση των έργων τέχνης και ζήτησε να προταθούν σχετικά μέτρα, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της Δούμας.

    “Όσον αφορά τους πίνακες που παρακρατήθηκαν, θα επιστραφούν και θα επιβληθεί πρόστιμο. Αυτοί που το έκαναν αυτό στη Φινλανδία μάλλον δεν θυμούνται καλά την ιστορία τους”, τόνισε ο Volodin.

    Η είδηση έρχεται σε συνέχεια της κίνησης της Φινλανδίας να θέσει υπό “νομική κηδεμονία” 21 γιοτ στα τέλη Μαρτίου, προκειμένου να διερευνήσει εάν οι ιδιοκτήτες τους υπόκεινται στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα πλοία συνεχίζουν να κρατούνται από τις αρχές.

    Χώρες σε όλη την ΕΕ εφαρμόζουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Ένα γιοτ που ανήκε στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Viktor Vekselberg κατασχέθηκε στην Ισπανία κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ και νωρίτερα την Τετάρτη το ολλανδικό κράτος πάγωσε συνολικά 12 υπό κατασκευή γιοτ σε πέντε ναυπηγεία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Νέα κατάσχεση super yacht στην Ισπανία: Ποιος κάρφωσε τον Ρώσο μεγιστάνα Viktor Vekselberg



    ΣΧΟΛΙΑ