• Business

    Καρυτινός-Πανγαία: Θα δώσουμε μέρισμα το 2015-έρχεται αύξηση κεφαλαίου

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ κ. Αριστοτέλης Καρυτινός


    Σχέδια για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 με στόχο τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας διαθέτει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ κ.Αριστοτέλης Καρυτινός.  

    Όπως δήλωσε ο κ. Α.. Καρυτινός αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες στο χώρο των ακινήτων από την  τακτοποίηση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών και το ξεκαθάρισμα που αναμένεται να κάνουν στα κόκκινα δάνεια. Ωστόσο σήμερα η εταιρεία δεν διαθέτει ρευστότητα για να πραγματοποιήσει επενδύσεις και γι αυτό θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου μόλις το κλίμα στην αγορά βελτιωθεί. Η αύξηση κεφαλαίου θα είναι τουλάχιστον 200 εκ. ευρώ αν και το ακριβές ύψος της θα καθοριστεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά, ενώ μέσω της αύξησης κεφαλαίου αναμένεται να μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ξένοι θεσμικοί επενδυτές.

    Στόχος της εταιρίας είναι η αύξηση του ενεργητικού της σε επίπεδα άνω των 3 δισ. ευρώ (σημερινή εκτιμηθείσα αξία των ακινήτων της στο 1,44 δισ. ευρώ), επενδύοντας κυρίως στην ελληνική αγορά.
    Το 2015 αναμένεται να κλείσει τελικά με κέρδη αν και στο εννεάμηνο η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ είχε ζημιές 3 εκ. ευρώ. “Πρόκειται να παρουσιάσουμε κέρδη το 2015 και να διανείμουμε μέρισμα”, διαβεβαιώνει ο κ. Καρυτινός. Σημειώνεται ότι πολιτική της εταιρίας είναι να διανέμει ως μέρισμα πάνω από το 90% των κερδών της.

    Σύμφωνα  με την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, η εταιρία διαθέτει 316 ακίνητα εκτιμηθείσας αξίας 1,44 δισ. ευρώ, το NAV ανά μετοχή είναι 4,99 ευρώ, το 80% των συμβάσεων ενοικίου λήγει μετά το 2028, η σταθμισμένη μέση διάρκεια μίσθωσης είναι 20 έτη και ο δείκτης Καθαρού Χρέους προς την Αξία των ακινήτων είναι 21,6%.

    H ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε real estate στην Ελλάδα.
    Μαζί με τις  θυγατρικές της (ο Όμιλος) δραστηριοποιούνται σε επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία και στην ενεργό διαχείριση αυτής.
    Το χαρτοφυλάκιο του ομίλου αποτελείται από εμπορικά ακίνητα. Πρόκειται, στην πλειοψηφία τους, για κτήρια γραφείων και καταστήματα τα οποία βρίσκονται σε κυρίως αστικές περιοχές υψηλής προβολής και εμπορικότητας σε όλη την Ελλάδα καθώς και στην Ιταλία και Ρουμανία και εκμισθώνονται σε αξιόπιστους (blue-chip) μισθωτές.

    Σήμερα μέτοχοι της Πανγαία είναι η Iσραηλινή Invel με ποσοστό 65% και η Εθνική Τράπεζα με 32% ενώ το υπόλοιπο διαπραγματεύεται στο ΧΑ, αφού η εταιρεία εισήλθε στο ΧΑ μετά τη συγχώνευσή της με την MIG real estate, πριν λίγους μήνες.

    Σημειώνεται ότι υπόθεση απόκτησης του πλειοψηφικού ποσοστού της   INVEL στην Πανγαία βρίσκεται στο εισαγγελέα διαφθοράς αφού έγινε με πρωτοφανώς χαριστικούς όρους.

    Για το τελικό τίμημα που ορίστηκε στα 650 εκατομμύρια η ισραηλινή εταιρεία κατέβαλε μόνο τα 160 εκ. και εισέφερε σε είδος δύο ακίνητα στην Ιταλία αξίας 70 εκ.  Το υπόλοιπο μέρος του τιμήματος, καταβλήθηκε με μια vendor  fianacing συμφωνία, και  χρηματοδοτήθηκε από  τον πωλητή…Εθνική Τράπεζα με  επιτόκιο 2,718% τη στιγμή που οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις  δανείζονταν τη ίδια εποχή με επιτόκια από 7%-9%.

    Η αποπληρωμή του δανείου της ΙVEL  …πραγματοποιείται  από τα εξασφαλισμένα μισθώματα  70 εκ. που  καταβάλλει η ίδια η ΕΤΕ για τη στέγαση των καταστημάτων της…

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία,  ιδιοκτήτης της Εθνικής ΠΑΝΓΑΙΑ, ιδρύθηκε μόλις τον Μάρτιο του 2013 και η μόνη αγοροπωλησία που είχε πραγματοποιήσει ήταν αυτή της ΠΑΝΓΑΙΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ