• Business

    Κάντο όπως στην Κύπρο. Υιοθετήστε το μοντέλο με τους 13 μισθούς


    Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για τον 13ο και τον 14ο μισθό, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για πιέσεις από τους δανειστές προς την κατάργησή τους στον ιδιωτικό τομέα (αν και επισήμως από την κυβέρνηση τα σενάρια αυτά διαψεύδονται κατηγορηματικά). Φυσικά, κανείς δεν θα ήθελε ούτε να ακούσει για μία ακόμη μείωση μισθών στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τη στιγμή που ήδη η υπερφορολόγηση «ψαλιδίζει» τα εισοδήματα των εργαζομένων σε ανησυχητικό βαθμό.

    Όμως, ίσως θα έπρεπε και σε αυτήν την περίπτωση (όπως και σε πολλά άλλα που έχουν γίνει στραβά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια) να ρίξουμε μια ματιά στην Κύπρο, που μπήκε στα μνημόνια μετά από την Ελλάδα, όμως πρόσφατα βγήκε από αυτά, ενώ η Ελλάδα παλεύει ακόμα (και καταπώς φαίνεται, θα παλεύει για πολύ ακόμα…). Τι θα μπορούσε να μας διδάξει το παράδειγμα της Κύπρου σε ό,τι αφορά τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα;

    Ας δούμε λοιπόν το σύστημα που ισχύει στην Κύπρο.

    Στην Κύπρο δεν υπάρχει θεσμοθετημένη υποχρεωτική καταβολή 13ου και 14ου μισθού. Αντίθετα, ισχύει η χορήγηση ενός 13ου μισθού την περίοδο των Χριστουγέννων, η οποία όμως είναι σε εθιμική βάση. Δηλαδή, είθισται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο να καταβάλλουν στους εργαζομένους τους τον 13ο μισθό, και στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις το πράττουν, όμως μπορούν και να μην τον καταβάλουν, αν κρίνουν πως δεν «βγαίνουν» οικονομικά.

    Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για ένα «συμβόλαιο τιμής»: Μολονότι οι επιχειρήσεις δεν υποχρεούνται να καταβάλουν τον 13ο μισθό, εντούτοις οι περισσότερες το κάνουν, θέλοντας αφενός να διατηρήσουν το καλό τους όνομα στην αγορά, αφετέρου να κρατήσουν ικανοποιημένους τους υπαλλήλους τους.

    Θα μπορούσε ένα τέτοιο σύστημα να εφαρμοστεί στην Ελλάδα; Πάντως, αν πράγματι υπάρχουν απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών για κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, η υιοθέτηση του κυπριακού μοντέλου θα μπορούσε να αποτελέσει μία ενδιάμεση συμβιβαστική λύση, ώστε να «σωθεί» έστω ο 13ος μισθός και να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι απώλειες για τους εργαζομένους…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/g-katrougkalos-kataskevasmenes-idisis-katargisi-13ou-ke-14ou-misthou/50955



    ΣΧΟΛΙΑ