ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Βούλιαξε» και η «Καλλιμάνης» – Όλο το παρασκήνιο και οι τελευταίες πληροφορίες

Κωνσταντίνα Καλλιμάνη. Επικεφαλής Καλλιμάνης ΑΕ


Μία ακόμα μεγάλη ελληνική εταιρεία κατεβάζει ρολά, βουλιάζοντας στα χρέη. Πρόκειται για την γνωστή βιομηχανία κατεψυγμένων αλιευμάτων «Καλλιμάνης», το εργοστάσιο της οποίας έπαψε να λειτουργεί στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, έπειτα από την οριστική διακοπή ρεύματος από τον πάροχο, παρά τις προσπάθειες ετών για την διάσωσή της.

Παράλληλα οι πιστώτριες τράπεζες δεν φαίνονται ιδιαίτερα πρόθυμες να παράταση ζωής στην «Καλλιμάνης», ενώ ορισμένες πληροφορίες τις θέλουν να καλούν τους μετόχους να τηρήσουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους, όπως απορρέουν από το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο.

Η εταιρεία “Καλλιμάνης”, βαρύνεται με συνολικό δανεισμό 59 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά της στοιχεία (σ.σ. ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός είναι αυτός της χρήσης του 2015). Η Καλλιμάνης είχε υπογράψει στις 15 Οκτωβρίου του 2015  δάνειο 47,8 εκατ. ευρώ προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του δανεισμού της και την αποκατάσταση της ρευστότητάς της. Ωστόσο η προσπάθεια στέφθηκε από αποτυχία.  Έτσι, μεταξύ του 2016 και του 2017, στράφηκε στην  Pillarstone, η οποία ανέλαβε να καταρτίσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης, να το υποβάλει στις τράπεζες για να προχωρήσει η διάσωση της εταιρείας.

Το σχέδιο για την αναδιάρθρωση προέβλεπε την εισαγωγή της εταιρείας στις ρυθμίσεις του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα και ότι το 99% του μετοχικού της κεφαλαίου θα περνούσε υπό τη διαχείριση της Pillarstone και των πιστωτριών τραπεζών μέσω κεφαλαιοποίησης χρεών. Όμως ούτε αυτί το σχέδιο δεν φαίνεται πως θα έχει θετική κατάληξη. Μάλιστα, ορισμένες πηγές θέλουν η Pillarstone να βρίσκεται πλέον εκτός πλάνων.

Το 2015 o τζίρος της σε επίπεδο ομίλου υποχώρησε στα 39,383 εκατ. ευρώ από 41,178 εκατ. ευρώ ενώ οι ζημιές διευθύνθηκαν στα 7,574 εκατ. ευρώ από ζημιές 5,172 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014.

Κωνσταντίνα Καλλιμάνη. Επικεφαλής Καλλιμάνης ΑΕ
Βασιλική Καλλιμάνη και η κόρη της Κωνσταντίνα ΚαλλιμάνηΣΧΟΛΙΑ