• Business

    “Κακοπληρωτής” το ΤΑΙΠΕΔ: Ο πρώην εργαζόμενος, η αγωγή και τα επιδόματα


    Αγωγή κατά του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου)  από απολυθέντα εργαζόμενο που ισχυρίζεται πως δεν καταβάλλονται υπερωρίες, επιδόματα και δώρα – Επιβεβαιώνουν και άλλοι υπάλληλοι του Ταμείου.

    Παρά το γεγονός πως η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ) και η διευθύνουσα σύμβουλος της Ράνια Αικατερινάρη προσωπικά, ευαγγελίζονται τις αρχές περί ορθής εταιρικής διακυβέρνησης, σε κάποιες θυγατρικές της φαίνεται πως εφαρμόζονται ιδιότυπες συμβάσεις εργασιακών σχέσεων, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ισχυρίζεται πρόσφατα απολυμένος διευθυντής τμήματος σε αγωγή του αλλά και άλλες μαρτυρίες από το Ταμείο.

    Ειδικότερα το ΤΑΙΠΕΔ 100% θυγατρική της ΕΕΣΥΠ καταβάλλει μόνον δώδεκα και όχι δεκατέσσερις μισθούς, όπως οι άλλες θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ, για παράδειγμα η ΕΤΑΔ αλλά και το ίδιο το Υπερταμείο, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. 

    Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το σχετικό νόμο ίδρυσης και λειτουργίας του, το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, «σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δεν εφαρμόζονται σε αυτό, καθώς και στις εταιρείες των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Ταμείο, οι διατάξεις που διέπουν εταιρείες που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο». 

    Μάλιστα βάσει του ιδρυτικού του Νόμου εφαρμόζονταν οι γενικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, όπως σε κάθε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα και, κατά ρητή πρόβλεψη του άρθρου 1 του Ν. 3986/2011, δεν εφαρμόζονται οι ειδικές περιοριστικές διατάξεις που ισχύουν για το προσωπικό του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των επιχειρήσεων του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα. 

    Δηλαδή δεν πρέπει να εφαρμόζεται η μη καταβολή δώρων εορτών και επιδομάτων αδείας.

    Τώρα όμως, όπως προκύπτει από  αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών υψηλόβαθμου μέχρι τα τέλη του 2019 διευθυντικού στελέχους του ΤΑΙΠΕΔ, με νευραλγικό ρόλο στη λειτουργία του, αποκαλύπτεται πως η διαδικασία και κανόνες μισθοδοσίας που εφαρμόζει είναι εκτός του παραπάνω πλαισίου. 

    Φυσικά η πραγματικότητα αυτή ενδέχεται να γεννά ισχυρό αποζημιωτικό δικαίωμα για όλους τους εργαζομένους, εξηγούν εργατολόγοι στο mononews, χαρακτηρίζοντας παράλληλα παράνομες, καταχρηστικές και ούτως άνευ ισχύος, τυχόν σχετικές προβλέψεις σε ατομικές συμβάσεις που πιθανόν να έχουν συναφθεί μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και εργαζομένων του.

    Έτσι τώρα το απολυθέν στέλεχος που ήδη κατέθεσε αγωγή αξιώνει ούτε λίγο ούτε πολύ ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ για αναδρομικά επιδόματα και υπερωρίες. Και αυτό διότι με βάση την αγωγή του φαίνεται πως ούτε αποζημίωση για τις υπερωρίες κατέβαλε το ΤΑΙΠΕΔ. 

    Ούτε για την εργασία σε Κυριακές και Αργίες. Μια γρήγορη έρευνα του mononews μεταξύ υπαλλήλων του Ταμείου δείχνει πως πράγματι δεν καταβάλλονται επιδόματα και δώρα όπως ο νόμος ορίζει. 

    Διατυπώνεται βέβαια από κύκλους κοντά στο Ταμείο το επιχείρημα πως ο 13ος και 14ος μισθός δεν καταβάλλονται διότι έχουν «ενσωματωθεί» στις 12 μηνιαίες καταβολές μισθοδοσίας. 

    Το κατά πόσον το επιχείρημα αυτό ευσταθεί στην ελληνική έννομη τάξη ή όχι και αν υπάρχει άλλη σοβαρή νομική αιτία για την πρακτική αυτή του ΤΑΙΠΕΔ, θα φανεί σύντομα, κατά τη συζήτηση της αγωγής και κυρίως με την ανακοίνωση της απόφασης της δικαιοσύνης. 

    Παραμένει άγνωστο εάν το ΤΑΙΠΕΔ θα επιχειρήσει να συμβιβαστεί πριν από αυτό αλλά ούτως ή άλλως φαίνεται πως «το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι» και για αυτό ευθύνεται κυρίως  η μητρική του ΕΕΣΥΠ η οποία άλλωστε είναι επιφορτισμένη  με   τα ζητήματα περί ορθής εταιρικής διακυβέρνησης των θυγατρικών της αλλά της «διέφυγε» η επίδικη διαφορά…



    ΣΧΟΛΙΑ