• Business

    Καύσιμα: Παραπλανητική η εικόνα με το μποτιλιάρισμα στους δρόμους, βουτιά 30% στην κατανάλωση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    kausima


    Η αυξημένη κίνηση και το «μποτιλιάρισμα» που ενίοτε παρατηρείται στους δρόμους της πρωτεύουσας δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της εγχώριας αγοράς καυσίμων.

    Αυτό αναφέρουν παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών, τονίζοντας πως η κατανάλωση τη νέα χρονιά εξελίσσεται πολύ χειρότερα από τις αρχικές προβλέψεις. Συγκεκριμένα, όπως λένε, η πτώση διαμορφώνεται σε περίπου 30% για τον Ιανουάριο ενώ σε παρόμοια επίπεδα προβλέπεται να «κλείσει» και ο Φεβρουάριος, αλλά και συνολικά το πρώτο τρίμηνο.

    «Πέσαμε εντελώς έξω…Περιμέναμε κάμψη 10% και πάμε για -30%. Πρόκειται για ένα κακό ξεκίνημα, το οποίο θα δημιουργήσει συνθήκες μεγάλης πίεσης ειδικά σε όσες εταιρείες δεν έχουν εναλλακτικές πηγές εσόδων… Επίσης και τα περιθώρια αντοχής των πρατηριούχων φθίνουν…», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του χώρου, δηλώνοντας εξαιρετικά προβληματισμένος για τη συνέχεια.

    Η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ και η τηλεργασία που εξακολουθεί να ισχύει σε μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων «ευθύνονται» σε μεγάλο βαθμό για την παραπάνω εξέλιξη.

    Το πιο ανησυχητικό απ’ όλα είναι η αβεβαιότητα γύρω από τον ορίζοντα λήξης της πανδημίας. Η αισιοδοξία που αναπτύχθηκε αρχικά μετά την ανακάλυψη του εμβολίου ενάντια στην Covid-19 πως τα πράγματα θα αρχίσουν να εξομαλύνονται από τον προσεχή Μάιο τείνει να «εξανεμισθεί», με δεδομένη την καθυστέρηση που παρατηρείται στους εμβολιασμούς, φέρνοντας στην επιφάνεια τα χειρότερα σενάρια. Η πώληση της Silk Oil θεωρείται ενδεικτική του αδιεξόδου, στο οποίο περιέρχονται σταδιακά οι πιο αδύναμοι κρίκοι.

    Η αφόρητη πίεση που υφίσταται ο κλάδος από τις επιπτώσεις της πανδημίας καθιστά, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης. «Πέρυσι χάρη και στην μεγάλη αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης (+18%) καταφέραμε να περιορίσουμε τις απώλειες σε μονοψήφιο ποσοστό (-6%). Ωστόσο πλέον, είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε κρατική βοήθεια αφού πληττόμαστε και μάλιστα σφόδρα. Με την πτώση των πωλήσεων να αγγίζει το 30% για δυο συνεχόμενους μήνες (Δεκ. – Ιανουάριο) δεν γίνεται διαφορετικά», σημειώνει άνθρωπος του χώρου, προσθέτοντας πως η στήριξη –σε πρώτη φάση- πρέπει να αφορά στα εξής δυο σημεία:

    α) την ένταξη και των εταιρειών στη ρύθμιση για τα ενοίκια, ώστε να απολαμβάνουν και αυτές τη μείωση του 40% για τα καταστήματα που μισθώνουν

    β) την επέκταση της πίστωσης όσον αφορά στην προκαταβολή των δασμών σε 20 ημέρες στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.

    Πρόκειται για δυο μέτρα που αναμένεται να δώσουν «ανάσες» στο μέτωπο τη ρευστότητας και των εσόδων, συμβάλλοντας στην ανακούφιση των εταιρειών.

    Διαβάστε επίσης:

    Πότε ξεκινάει η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

    Χρ. Σταϊκούρας: Θα υπάρξει και 6η Επιστρεπτέα Προκαταβολή – Τι είπε για επίδομα θέρμανσης και Aegean

    Σε δυο φάσεις η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης – Αναλυτικά παραδείγματα



    ΣΧΟΛΙΑ