• Business

    Κ. Ανδρέου (PwC): «Μετά το 2022 τα πολύ δύσκολα για το ελληνικό χρέος»

    Κυριάκος Ανδρέου, PwC Ελλάδας

    Κυριάκος Ανδρέου, PwC Ελλάδας


    Η αποκατάσταση του κόστους δανεισμού σε διαχειρίσιμα επίπεδα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας μετά την έξοδο από τα Μνημόνια. Σύμφωνα με τον Advisory Leader της PwC στην Ελλάδα, Κυριάκο Ανδρέου, τα σημερινά επιτόκια είναι αρκετά υψηλά και πρέπει να αποκλιμακωθούν, προκειμένου να καταστεί διαχειρίσιμη η αναχρηματοδότηση του χρέους.

    Όπως εξήγησε, η εξυπηρέτηση του χρέους έγινε πολύ ακριβότερη μετά το τέλος των Μνημονίων καθώς μαζί τελείωσε και η εποχή των φθηνών επιτοκίων (κατά μέσο όρο κυμαίνονταν σε επίπεδα λίγο πάνω από 1%). Πλέον δανειζόμαστε πολύ πιο ακριβά, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το χρέος.

    Ο κ. Ανδρέου πάντως τάχθηκε υπέρ των δοκιμαστικών εξόδων στις αγορές, παρά το κόστος που συνεπάγεται για την χώρα. Και αυτό γιατί πρέπει η χώρα να έχει παρουσία και να «τεστάρει» τις διαθέσεις της αγοράς απέναντί της. «Κάθε έκδοση που γίνεται είναι καλή, ακόμη και εάν τιμολογείται στο 3,7% ή στο 3,9%», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «βγαίνουμε με πιλοτικές και πολύ ελεγχόμενες εκδόσεις, κάτι που σημαίνει πως η πιθανότητα ατυχήματος ελαχιστοποιείται».

    Επισήμανε ωστόσο πως οι δοκιμές από μόνες τους δεν αρκούν εάν δεν συνοδεύονται από μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει η χώρα. «Πρέπει», είπε ο ίδιος, «να παρουσιάσουμε ένα πειστικό story στους επενδυτές προκειμένου να ρίξουν τα spread σε αποδεκτά επίπεδα από τα απαγορευτικά που είναι σήμερα».

    Αυτή τη στιγμή, υποστήριξε, πρέπει να εστιάσουμε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους ξένους επενδυτές, η οποία όπως είπε, μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τις μεταρρυθμίσεις και την προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους. «Μόνο έτσι, θα μπορέσει η επενδυτική κοινότητα να πιστέψει στην Ελλάδα και στις προοπτικές της».

    Κλείνοντας, επεσήμανε πως τα περιθώρια για τη μείωση του κόστους δανεισμού δεν είναι απεριόριστα, αλλά εκτείνονται μέχρι και το 2022. Μέχρι τότε τα πράγματα είναι σχετικά διαχειρίσιμα. Μετά ωστόσο, τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά, μιας και οι ετήσιες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας εκτοξεύονται μεταξύ 11 δισ. ευρώ και 15 δισ. ευρώ. Εάν τα επιτόκια έως τότε δεν πέσουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα, (κάτω από το 3%), τότε εκτίμησε πως η εξυπηρέτηση του χρέους θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: PwC: Υποτονική και φέτος η ανάπτυξη, απαιτείται επαναπροσδιορισμός της οικονομίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εργασία εξ αποστάσεως για τους ανθρώπους της PwC

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Folli Follie: Συμφωνία με την PWC για την επικύρωση των οριστικών οικονομικών καταστάσεων του 2017 



    ΣΧΟΛΙΑ