• Οικονομία

    PwC: Υποτονική και φέτος η ανάπτυξη, απαιτείται επαναπροσδιορισμός της οικονομίας

    • NewsRoom
    PwC


    Τις εκτιμήσεις της σχετικά με την ανάπτυξη της οικονομίας, παρουσίασε η PriceWaterhouseCoopers (PwC) μέσω της δημοσίευσης της ετήσιας μελέτης της για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, προβλέποντας πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει για μια ακόμα χρονιά υποτονική, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,5-2%

    Σε επίπεδο επενδύσεων, το ύψος τους παραμένει χαμηλό και πολύ πιο κάτω από αυτές που απαιτούνται για να φθάσει η χώρα το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο ή τις προ κρίσης επιδόσεις της. Τόσο οι εγχώριες επενδύσεις όσο και οι ξένες, παραμένουν χαμηλά, λόγω των δημοσιονομικών και λειτουργικών αδυναμιών του Δημοσίου σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος κεφαλαίου.

    Σύμφωνα με την PwC, η αγορά στερείται από πολύτιμη ρευστότητα, λόγω των αργών ρυθμών των τραπεζών για εξυγίανση των ισολογισμών, με μείωση των κόκκινων δανείων.  Παρότι η χώρα διαθέτει ως το 2022 χαμηλές λήξεις χρέους και ένα μαξιλάρι ρευστότητας 24 δισ. ευρώ, η αναιμική αύξηση του ΑΕΠ μετά από τόσο βαθιά ύφεση επιτάσσει, σύμφωνα με την PwC, την επανεξέταση του οικονομικού μοντέλου μέσα στην επόμενη τριετία, προκειμένου η χώρα να βρει διόδους που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η PwC, «η ελληνική οικονομία πρέπει να επαναπροσδιοριστεί μέχρι το 2022 για να χτιστούν θεμέλια μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και ομαλής εξυπηρέτησης του δανεισμού της χώρας».

    Ενδεικτικές των χαμηλών πτήσεων της οικονομίας είναι και οι επιδόσεις στην προσέλκυση κεφαλαίων από ελληνικές επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιά (2018), οι ελληνικές επιχειρήσεις άντλησαν 5,5 δισ. εκ των οποίων τα 3,8 προήλθαν από εξαγορές και συγχωνεύσεις, 1,1 δισ. ήλθε από ιδιωτικοποιήσεις και 635 εκατ. ευρώ από εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, με κουπόνια που κυμαίνονται μεταξύ 2,4% εως 5% από 4 ελληνικές εταιρείες..

    Πρόκειται για σχετικά χαμηλά νούμερα, ανάλογα αυτών των προηγούμενων ετών, λόγω του υψηλού κόστους κεφαλαίων που συνοδεύει τη χώρα, παρά το γεγονός πως ο αριθμός των εξαγορών και συγχωνεύσεων αυξήθηκε σημαντικά το 2018 σε σχέση με το 2017, φθάνοντας τις 51 (έναντι 39 το 2017, αύξηση 31%) ενώ και η συνολική αξία των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2017 (από €1,9 δισ. το 2017 σε €3,8 δισ. το 2018).

    Σύμφωνα με την έκθεση, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη όπου οι αποεπενδύσεις των συστημικών τραπεζών αποτελούσαν τον κύριο όγκο των Ε&Σ (μερίδιο 49% για το 2017), η αγορά για το 2018 κινείται κυρίως από τους κλάδους της Ναυτιλίας, της Ενέργειας και των Xρηματοοικονομικών Υπηρεσιών με ποσοστά 22%, 14% και 12% αντίστοιχα.

    Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου 2,7 δισ. ευρώ το 2018. Σημειώνεται ότι συνολικά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις κατά την οκταετία 2011-2018 ανήλθαν σε €5,8 δισ. με €4,6 δισ. εξ αυτών να προέρχονται από 4 έτη (2011, 2013, 2017 και 2018).

    Τα έσοδα αναμένεται να βελτιωθούν κατά τη φετινή χρονιά λόγω της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και της επιχειρούμενης πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ. Επίσης, προβλέπονται έσοδα της τάξης των 300 εκατ. από τη συμφωνία του έργου του Ελληνικού. Ειδικότερα, για το 2019, βάσει των ήδη συμφωνηθέντων και λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές ανακοινώσεις (πώληση της Tirana Bank από Πειραιώς, της IBG από την Αρχή Εκκαθάρισης στην Κύπρο, της Telecom Albania από τον ΟΤΕ, την απόκτηση του 51% της Stoiximan από τον ΟΠΑΠ και τη συγχώνευση της Capital Product Tankers με την DSS Holdings), η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων αναμένεται να ξεπεράσει τα €2 δισ. με επιπλέον €2,6 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις.

    Βάσει της μελέτης, η PwC αναδείχθηκε πρώτος χρηματοοικονομικός σύμβουλος για Ε&Σ στην Ευρώπη βάσει αριθμού συναλλαγών (64) και δεύτερος βάσει αξίας συναλλαγών
    (€ 5δισ.)

    Οι πέντε μεγαλύτερες εξαγορές της περυσινής χρονιά ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 47% της συνολικής αξίας των σχετικών συναλλαγών.

    Ο Θανάσης Πανόπουλος, Partner και Επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας, σχολίασε: “ Το 2018 οι Ε&Σ κινήθηκαν ανοδικά με τη συνολική αξία να σημειώνει σημαντική αύξηση ταυτόχρονα με τον αριθμό των συναλλαγών που αυξήθηκε κατά 31%. Οι “υποχρεωτικές” συναλλαγές έπαψαν να κυριαρχούν στην ελληνική αγορά των Ε&Σ, ενώ η δραστηριότητα των τακτικών Ε&Σ σχεδόν τριπλασιάστηκε το 2018. Αξιοσημείωτη είναι και η μεταστροφή από μικρές συναλλαγές αξίας κάτω των €10 εκ. σε μικρομεσαίες συναλλαγές μεγαλύτερης αξίας της τάξης των €50 εκ με €100 εκ. Το στοίχημα είναι να διατηρηθεί η αυξητική τάση τα επόμενα χρόνια”

    Ο Κυριάκος Ανδρέου, Partner και Advisory Leader, PwC Ελλάδας δήλωσε σχετικά: “Η ολοκλήρωση των δανειακών συμβάσεων και η απομάκρυνση των συστημικών κινδύνων είναι ευνοϊκή.  Ωστόσο, οι οικονομικοί παράγοντες της ανάπτυξης παραμένουν ασθενείς κρατώντας τις επενδύσεις σε χαμηλά επίπεδα. Απαιτείται ο επαναπροσδιορισμός της οικονομίας και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.”

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΣΕΒ: Προτάσεις για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: HSBC: H Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου



    ΣΧΟΛΙΑ