• Business

    Jefferies: Γιατί Jumbo, Motor Oil και Coca Cola είναι οι ελληνικές μετοχές Survivor 

    • NewsRoom
    κατασχέσεις


    Το ελληνικό χρηματιστήριο αποδεικνύεται ότι είναι survivor, επισημαίνει σε νέα της ανάλυση η Jefferies. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η Jefferies έχει εντοπίσει σειρά μετοχών εταιρειών που είχαν θετικές ταμειακές ροές και αξιοπρεπείς χρηματοοικονομικούς δείκτες σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

    Όπως τονίζει παραμένει αισιόδοξη για την Ελλάδα, με το ελληνικό χρηματιστήριο να διαπραγματεύεται με δείκτη p/e 12,9, δείκτη p/bv στο 0,64 και μερισματική απόδοση στο 2,4%.

    Στις μετοχές που αποκαλεί survivors συμπεριλαμβάνει την Jumbo και την Motor Oil, ενώ διατηρεί την buy σύστασή της για την Coca-Cola.

    Η Jefferies εμφανίζεται bullish για την Ελλάδα και τις ελληνικές μετοχές, σημειώνοντας πως ενώ αυτή την εβδομάδα οι αγορές επικεντρώθηκαν στις γαλλικές εκλογές, η επιτυχής ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης της Ελλάδας και η έγκριση της επόμενης δόσης, πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα από τους επενδυτές.

    Όπως σημειώνει, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να δώσουν 8,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και το ΔΝΤ δεσμεύτηκε για 1,8 δισ. ευρώ. Τελικά, όπως εκτιμά, θα υπάρξει κάποια μορφή ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά αυτό δεν αναμένεται να συμβεί πριν οι γερμανικές εκλογές αποτελέσουν παρελθόν.

    Η Jefferies επισημαίνει πως το Χ.Α. σημείωσε νέα υψηλά 2 ετών μετά το Eurogroup, μετά από ένα ισχυρό ράλι που έχει σημειώσει στο α’ τρίμηνο του έτους.

    Όπως υπενθυμίζει, είχε τονίσει στα τέλη του 2016 ότι τα νέα γύρω από τα ελληνικά assets είναι πολύ σημαντικά και οι αγορές τα έχουν αγνοήσει.

    Πρώτον, η ΕΚΤ είχε επαναφέρει το waiver στα ελληνικά ομόλογα επιτρέποντας στις ελληνικές τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε πιο φθηνή χρηματοδότηση και δεύτερον, οι ελληνικές αρχές έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα capital controls με σκοπό να τονώσουν την εμπιστοσύνη προς την οικονομία και να ωθήσουν τους καταθέτες που απέσυραν τα χρήματά τους το 2015, να επιστρέψουν.

    Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 2,2% το 2017 και 2,7% το 2018, ενώ σε πρόσφατη έκθεσή του αναγνώρισε την βελτίωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των ελλειμμάτων στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών.

    Ωστόσο αυτό κόστισε πολύ τόσο στο μέτωπο των θέσεων εργασίας όσο και σε αυτό της ανάπτυξης με το ελληνικό ΑΕΠ να έχει μειωθεί πάνω από 25% τα χρόνια αυτά της κρίσης. Το πρόβλημα είναι, όπως σημειώνει, πως η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει αρκετή λιτότητα ώστε να μπορεί να πετύχει υψηλά πλεονάσματα, ωστόσο η συμφωνία στο Eurogroup η κρίση έχει αποφευχθεί και η σταθερότητα έχει διατηρηθεί.

    Η είσπραξη φόρων, το έλλειμμα των συνταξιοδοτικών ταμείων και τα NPLs, όπως επισημαίνει, είναι τεράστια ζητήματα τα οποία συνεχίζουν να υφίστανται.

    Το βάρος του χρέους είναι απλώς μη βιώσιμο και αυτό σημαίνει ότι οι διεθνείς επενδυτές διστάζουν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, ενώ και η ΕΚΤ έχει μέχρι σήμερα αρνηθεί να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ζητώντας περισσότερη σαφήνεια για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

     



    ΣΧΟΛΙΑ