• Οικονομία

    Ρωσία: Αποπλήρωσε νωρίτερα κουπόνια από δύο ομόλογα σε δολάρια για να αποφύγει την τεχνητή χρεοκοπία

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ

    Αντόν Σιλουάνοφ, Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας


    Στην αποπληρωμή τόκων από δύο ομόλογα νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία προχώρησε την Παρασκευή η Ρωσία, προκειμένου να αποφύγει μια κατάσταση τεχνητής χρεοκοπίας, ενόψει της λήξης της ειδικής άδειας που έχουν χορηγήσει οι ΗΠΑ για την πραγματοποίηση των συναλλαγών.

    Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατέβαλε 71,25 εκατ. δολάρια για την πληρωμή κουπονιών ομολόγου που αποτιμάται σε δολάριο και λήγει το 2026 και 26,5 εκατ. δολάρια για την πληρωμή κουπονιών ομολόγου που αποτιμάται σε δολάριο και λήγει το 2036.

    Η διορία για την πληρωμή των τόκων των δύο ομολόγων έληγε την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, η Ρωσία ήταν αναγκασμένη να χρησιμοποιήσει την ειδική άδεια που έλαβε από τις ΗΠΑ, για να παρακάμψει τις κυρώσεις στην Ρωσική Κεντρική Τράπεζα, η οποία λήγει στις 25 Μαΐου.

    Η Μόσχα αρχικά είχε απειλήσει πως δεν θα πραγματοποιήσει καμία πληρωμή σε ξένο επενδυτή αν δεν χρησιμοποιήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα που έχουν παγώσει από τις κυρώσεις. Ωστόσο, με την κίνησή της η στάση της φαίνεται να αλλάζει, καθώς δεν θέλει να κατηγορηθεί πως ευθύνεται για τη χρεοκοπία.



    ΣΧΟΛΙΑ