• Business

    Jacek Olczak (Philip Morris): Στόχος να γίνει η μετοχή της εταιρείας ESG

    • NewsRoom
    Jacek Olczak, CEO Philip Morris International

    Jacek Olczak, CEO Philip Morris International


    H Philip Morris International χαράσσει τον δρόμο για να γίνει η μετοχή της ESG, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Jacek Olczak, μιλώντας στους Financial Times.

    Στόχος είναι να κερδίσει και πάλι τους επενδυτές που την απέφευγαν στο πλαίσιο της πολιτικής αποκλεισμού των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα προϊόντα καπνού.

    Η στροφή της Philip Morris International από τα τσιγάρα προς τις λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης με βάση τον ατμό, οι οποίες αντιπροσώπευαν πέρυσι περίπου το ένα τρίτο των εσόδων της, έβαλε στο επίκεντρο την νέα σειρά προϊόντων του ομίλου όσον αφορά τα θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), υποστήριξε o Jacek Olczak.

    Τα κριτήρια ESG αποτελούν έναν ολοένα και πιο δημοφιλή τρόπο αξιολόγησης μίας εταιρεία από τους επενδυτές και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

    Μάλιστα, ο επικεφαλής του ισχυρού ομίλου επισήμανε στους FT, ότι υπήρξε εκ νέου δέσμευση από ορισμένα funds, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ομάδα επενδυτικών σχέσεων της PMI, χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι αυτά.

    «Δεν λέω ότι χτίζουν θέση στη Philip Morris». . . αλλά οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων δεν θα ξοδέψουν χρόνο για να μιλήσουν μαζί σου, αν δεν έχουν στο μυαλό τους ότι έρχεται η μέρα που θα πρέπει να επανεξετάσουν την [πολιτική] αποκλεισμού», τόνισε.

    Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι στο μέλλον η PMI θα μπορούσε να ταξινομηθεί ως μετοχή ESG λόγω της απομάκρυνσης της από τα τσιγάρα, ο Olczak απάντησε: «Νομίζω ότι ναι».

    Η Philip Morris International πούλησε 621 δισεκατομμύρια τσιγάρα παγκοσμίως πέρυσι — επωφελούμενη από την ανάπτυξη σε αγορές όπως η Ινδονησία, η Τουρκία και η Αίγυπτος— αλλά ο όμιλος καπνού έχει στόχο να αντλήσει το ήμισυ των εσόδων του από προϊόντα που κρίνονται μειωμένου κινδύνου έως το 2025, λόγω της επιτυχίας που σημειώνει η συσκευή θέρμανσης καπνού IQOS.

    Ο Olczak επισήμανε ότι το 10% της μακροπρόθεσμης αμοιβής του συνδέεται πλέον με στόχους ESG.

    Η επένδυση με βάση τα ESG είναι πλέον το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του κλάδου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

    Για χρόνια, πολλές τράπεζες και επενδυτές σε όλη την Ευρώπη αρνούνταν να στηρίξουν τις εταιρείες καπνού και αμυντικού εξοπλισμού, με το επιχείρημα ότι ήταν αντίθετο με τις πολιτικές τους για τα ESG.

    Ωστόσο, οι ανατροπές είναι πιθανές: η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για παράδειγμα, προκάλεσε μια συζήτηση για την κοινωνική χρησιμότητα των εξοπλισμών και ορισμένοι επενδυτές αναθεώρησαν τη στάση τους για επενδύσεις σε αμυντικές εταιρείες.

    Ο Gaurav Jain, αναλυτής του κλάδου καπνού στην Barclays, είπε ότι η Philip Morris International «έχει το καλύτερο αφήγημα για τη μετάβαση της στον τομέα ESG» χάρη στην μετατόπιση της σε προϊόντα μειωμένου κινδύνου με το IQOS και την απόκτηση έναντι 15,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της σουηδικής εταιρείας προϊόντων ταμπάκο «χωρίς καπνό» Swedish Match πέρυσι.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «ο πήχης στον οποίο τα funds ESG θα αρχίσουν να εξετάζουν τον τομέα είναι πολύ υψηλός», υποστηρίζοντας ότι «έχουν ακόμη μακρύ ταξίδι πριν μπορέσουν να πείσουν πολλούς ανθρώπους ότι έχουν ξεκάθαρα θετικό αποτύπωμα στην παγκόσμια κοινωνία».

    Διαβάστε ακόμη:

    Massimo Andolina: Η Ελλάδα χώρα-πρότυπο για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές στη διαχείριση του καπνίσματος

    Η Philip Morris International: Το 86% των συσκευών IQOS επιστρέφονται σε κεντρικούς κόμβους ανακύκλωσης

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ