• Business

    J. Fredriksen: Ξαφνιάζει την αγορά με τη διανομή μερίσματος

    John Fredriksen

    John Fredriksen, εφοπλιστής Ship Finance International


    Δραματική πτώση κατέγραψαν τα καθαρά έσοδα της ναυτιλιακής Frontline, συμφερόντων του Νορβηγού εφοπλιστή John Fredriksen, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2016, ωστόσο η εταιρεία αποφάσισε να κάνει την έκπληξη και να μοιράσει εντυπωσιακά υψηλό μέρισμα της τάξεως των 0,10 δολαρίων/μετοχή, παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε.

    Ειδικότερα, η Frontline κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους κατέγραψε καθαρά έσοδα ύψους μόλις 5,5 εκατ. δολαρίων, έναντι εσόδων ύψους 61,9 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015, γεγονός που η ναυτιλιακή αποδίδει στη γενικότερη αδυναμία της αγοράς κατά τη διάρκεια των μηνών Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, για τους εννέα μήνες του 2016, τα καθαρά έσοδα παρουσίασαν μικρή αύξηση και διαμορφώθηκαν στα 98,7 εκατ. δολάρια, έναντι εσόδων ύψους 96,06 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρσι.

    Η ναυτιλιακή του John Fredriksen ανακοίνωσε ακόμη ότι τα λειτουργικά έσοδα παρουσίασαν αύξηση το τρίτο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 157,15 εκατ. δολάρια, έναντι λειτουργικών εσόδων ύψους 107,45 εκατ. δολαρίων που είχε καταγράψει την αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Τα λειτουργικά έσοδα παρουσίασαν αύξηση και για τους εννέα μήνες του 2016 και διαμορφώθηκαν στα 576,01 εκατ. δολάρια, έναντι λειτουργικών εσόδων ύψους 305 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

    Αυτό που προκάλεσε έκπληξη για την αγορά ωστόσο είναι το γεγονός ότι η Frontline αποφάσισε να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος ύψους 0,10 δολαρίων/μετοχή, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν μόλις στα 0,11 δολάρια κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

    Ο Robert Hvide Macleod, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα επεσήμανε ότι “Ενώ σε γενικές γραμμές το καλοκαίρι είναι μια περίοδος για τις μεταφορές πετρελαίου που κινείται πτωτικά, η εποχική αδυναμία που παρουσίασε η αγορά το 2016 πήρε τη μορφή διαταραχών στον τομέα της προσφοράς, χαλάρωσης στα περιθώρια διύλισης και μείωσης των αποθεμάτων, που οδήγησαν σε μείωση των ροών πετρελαίου και κάμψη της ζήτησης. Ωστόσο, πιστεύουμε πως τα αποτελέσματά μας για το τρίτο τρίμηνο εν μέσω τόσο δύσκολων συνθηκών, επιβεβαιώνουν την ανταγωνιστική θέση της Frontline στην αγορά”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: John Fredriksen: Γιατί ο Νορβηγός εφοπλιστής επενδύει 2,1 εκατ. σε εταιρεία φυσικού αερίου – Τι βλέπει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Φειδάκης: Τρενάκι του τρόμου η μετοχή της Globus με απότομα πάνω-κάτω

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης επενδύει και πάλι στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ