• Business

    Ιταλικά (κοράκια) πάνω από 2.000 ελληνικά δάνεια. Ποια είναι η dobank που αναλαμβάνει 2.000 δάνεια μεσαίων επιχειρήσεων  


    Οριστικοποιήθηκε  μετά από διαγωνιστική διαδικασία ο προτιμητέος ανάδοχος που θα αναλάβει τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 2 δισ. ευρώ, που «τρέχει» το διατραπεζικό όργανο των τραπεζών NPLs Forum. Πρόκειται για το project Solar, για το οποίο προκρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική doBank, που ανήκει στη Fortress. Οι άλλες δυο εταιρίες που μπήκαν στην τελική ευθεία ήταν η ισπανική Altamira και η τσεχική APS.

    Το project Solar περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 2.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία έχουν δοθεί από τουλάχιστον δύο συστημικές τράπεζες.  Η επιλογή του χαρτοφυλακίου που δόθηκε προς διαχείριση έγινε μεταξύ 13.000 επιχειρήσεων, με κριτήρια το ύψος του συνολικού δανεισμού της επιχείρησης, που κυμαίνεται από 5 έως 20 εκατ. ευρώ, και τον χρόνο καθυστέρησης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για παράλληλη πλατφόρμα με αυτή του εξωδικαστικού μηχανισμού, με στόχο τη διαχείριση οφειλετών με χρέη σε πάνω από έναν πιστωτή.

    Η doBank είναι Ιταλική τράπεζα με έδρα τη Βερόνα, γνωστή ως το 2015 ως UniCredit Credit Μanagement Bank. Eίναι εισηγμένη στο Ιταλικό Χρηματιστήριο και ειδικευμένη στη διαχείριση και παροχή υπηρεσιών για προβληματικά δάνεια. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό οργανισμό του είδους καθώς έχει υπό διαχείριση 80 δισ. ευρώ. Εχει παρουσία σε όλη την Ιταλία και απασχολεί 3.000 επαγγελματίες και εξωτερικούς συνεργάτες. Η doBank φέρεται να σχεδιάζει τη λειτουργία τραπεζικού καταστήματος στην Αθήνα.

    Ποιες ήταν οι άλλες δυο υποψήφιες  εταιρίες:

    1. Αltamira Asset Management: Ευρωπαϊκός όμιλος στον οποίο το 2014 το αμερικανικό Αpollo Investment Fund επένδυσε 600 εκατ. αποκτώντας την πλειοψηφία των μετοχών. Διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 65 δισ. ευρώ, έχει αναλάβει προβληματικά δάνεια και ακίνητα της Βanco Santander, ενώ η Sareb (bad bank της Κεντρικής Τράπεζας Ισπανίας) της ανέθεσε τη διαχείριση 50.000 προβληματικών λογαριασμών και ακινήτων. Ανάλογη συμφωνία έχει με την πορτογαλική Oitante, ενώ διαχειρίζεται ΝPLs των ΒΒVA, Bain Capital κ.ά. Εχει δημιουργήσει joint venture στην Κύπρο το οποίο διαχειρίζεται δάνεια ύψους 7,2 δισ. και ακίνητα αξίας 400 εκατ. της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

    2. ΑPS Holding: Είναι ο βαλκανικός παίκτης των κόκκινων δανείων. Ιδρύθηκε το 2004 από το Slavia Capital για την αγορά της Τσεχίας και σήμερα ανήκει στον Μartin Machon. Επεκτάθηκε σταδιακά σε Σερβία και Σλοβακία, το 2007 στη Ρουμανία, ενώ διαθέτει και πλατφόρμα υπηρεσιών στην Πολωνία. Το 2009 πήρε προβληματικά χαρτοφυλάκια από το Μαυροβούνιο και τη Βουλγαρία. Το 2014 ίδρυσε την ΑPS Recovery Greece και το 2016 ανέλαβε 1,3 δισ. ΝPLs από τη Ρουμανία. Τον Ιούλιο του 2017 πήρε κόκκινα δάνεια και διαχείριση ακινήτων από την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου. Η θυγατρική της ΑPS στην Κύπρο έχει υπό διαχείριση 2,3 δισ. ευρώ. Διαθέτει 650 επαγγελματίες σε 12 χώρες, 300 call centers και διαχειρίζεται πάνω από 500.000 δάνεια.

    Αλλάζουν όλα από τη 1η Ιανουαρίου 

    Αλλάζουν όλα από την 1η Ιανουαρίου 2018 για την πρώτη κατοικία, η οποία συνιστά υποθήκη δανείου, καθώς θα μπορεί να πουληθεί σε ξένα fund. Για να επιτευχθούν οι προβλέψεις που έχουν υποβάλει στον SSM οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, θα πρέπει το επόμενο έτος, να γίνουν 15.000 μέχρι 20.000 πλειστηριασμοί.

    Οι τράπεζες προχωρούν σε πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων μείωσης των προβληματικών δανείων.

    Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), τα πιστωτικά ιδρύματα στοχεύουν σε επιπλέον πωλήσεις, ύψους 4,7 δις. ευρώ, «αγγίζοντας» τα 11,6 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιουνίου 2017-Δεκεμβρίου 2019. Μπορεί σήμερα μεγάλος αριθμός ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό να αφορούν επαγγελματικά δάνεια αλλά το επόμενο έτος αυτό θα αλλάξει.

    Από τους πρώτους μήνες του 2018 έξι στα δέκα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί εκτιμάται ότι θα είναι οικιστικά (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, πάρκινγκ, οικόπεδα). Άλλωστε τα σπίτια αποτελούν την πλειονότητα του στοκ των ακινήτων που είναι συνδεδεμένα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.



    ΣΧΟΛΙΑ