• Business

    Εισφορά αλληλεγγύης σε ΕΛΠΕ και Motor Oil με εντολή φον ντερ Λάιεν – Μεγάλη πτώση των μετοχών τους

    H Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

    H Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


    Σήμερα Τρίτη αναμένεται να εγκρίνουν οι Επίτροποι της ΕΕ το προσχέδιο του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης  και την εισφορά  αλληλεγγύης των εταιρειών παραγωγής πετρελαίου και των διυλιστηρίων.

    Ακολούθως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αποκαλύψει τις λεπτομέρειες στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14 Σεπτεμβρίου. Η πρόταση για έκτακτο φόρο και στα διυλιστήρια από την Κομισιόν έφερε πιέσεις στις μετοχές των ΕΛΠΕ και της Motor Oil,  που υποχώρησαν 4,78% και 4,23% αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η Επιτροπή θα προτείνει στα 27 κράτη μέλη του μπλοκ να επιβάλουν μια «έκτακτη και προσωρινή» εισφορά σε βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και στα διυλιστήρια με βάση τα φορολογητέα πλεονάσματα κερδών που πραγματοποιήθηκαν το οικονομικό έτος 2022, σύμφωνα με προσχέδιο κανονισμού που διάβασε το πρακτορείο. Το σχέδιο αφορά την επιβολή “εισφοράς αλληλεγγύης” στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων αλλά και στόχους για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας είναι τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

    Θα προτείνει επίσης δύο στόχους για τη μείωση της ζήτησης ενέργειας.

    Ο ένας θα αφορά τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης και ο δεύτερος την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης σε επιλεγμένες ώρες αιχμής.

    Η πρόταση θα περιορίσει επίσης τα υπερβολικά έσοδα των εταιρειών που παράγουν ενέργεια από άλλες πηγές εκτός του φυσικού αερίου μέσω ενός ορίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τεχνολογίες όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο λιγνίτης ή η πυρηνική ενέργεια.

    Η πορεία των ελληνικών εταιρειών ΕΛΠΕ, Motor Oil

    Τα δύο ελληνικά διυλιστήρια ΕΛΠΕ και Motor Oil, ανακοίνωσαν αθροιστικά προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 874 εκατ. ευρώ μόνο για το πρώτο εξάμηνο, από 72 εκατ. ευρώ το περσινό διάστημα. Τα περιθώρια διύλισης βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, όπως και οι τιμές για τα παράγωγα προϊόντα του πετρελαίου. Τα περιθώρια διύλισης έφτασαν ως και τα 26 δολάρια το βαρέλι, η τιμή του αργού στα 95-100 δολάρια το βαρέλι, η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε λόγω και του τουρισμού και η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ ευνοεί τις μονάδες αφού εισπράττουν σε δολάρια και τα έξοδά τους είναι σε ευρώ.

    Η αυξημένη ζήτηση για καύσιμα μετά την Covid 19 οδήγησε σε άνοδο του πετρελαίου αλλά με την ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία η τιμή του απογειώθηκε παρασύροντας στη συνέχεια και όλα τα παράγωγά του.

    Τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν για το εξάμηνο συγκρίσιμα EBITDA (χωρίς την ευνοϊκή αποτίμηση των αποθεμάτων που διατηρούν)  στα 633 εκατ. ευρώ από 139 εκατ. ευρώ και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 371 εκατ. από 12 εκατ. το περσινό πρώτο εξάμηνο. Στα δημοσιευμένα μεγέθη στα οποία προσμετρώνται τα κέρδη από τα αποθέματα τα EBITDA ανήλθαν στα 1,23 δισ. ευρώ από 391 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 872 εκατ. ευρώ από 206 εκατ. ευρώ πέρυσι.

    Τα δημοσιευμένα κέρδη EBITDA της Motor Oil ανήλθαν σε 932 εκατ. ευρώ έναντι 251 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ τα προσαρμοσμένα ebitda έφτασαν τα 698 εκατ. ευρώ από 173 εκατ. ευρώ το 2021.

    Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 686 εκατ. ευρώ από 121 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε  503 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ πέρυσι.

    Πληροφορίες αναφέρουν, ότι από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την εισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, εξαρτάται η περαιτέρω ενίσχυση εσόδων στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις γενναίες επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός  θέρμανσης ώστε να περιοριστεί το αυξημένο κόστος για τον καταναλωτή.

    Τι είπε η Von der Leyen

    Οι χαμηλότερες τιμές στην ενέργεια και η διασφάλιση των προμηθειών είναι ο στόχος, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, σημείωσε:

    «Προετοιμάζοντας με τους επιτρόπους το ενεργειακό μας πακέτο για να αντιμετωπίσουμε τις τιμές που έχουν εκτοξευτεί και να παρέχουμε ανακούφιση στους Ευρωπαίους,

    Kαλωσορίσαμε τη συνολική υποστήριξη του Συμβουλίου για τη βασική μας προσέγγιση.
    Συζητήσαμε το ζήτημα του κόστους του φυσικού αερίου.
    Αξιολογήσαμε τις εργασίες σχετικά με κρατικές ενισχύσεις, ίσους όρους ανταγωνισμού, υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Η πρόεδρος της Επιτροπής συμπλήρωσε ότι οι εργασίες ενόψει της συνεδρίασης του Σώματος των Επιτρόπων στo Στρασβούργο συνοψίζονται στα εξής:

    -Έξυπνη μείωση ζήτησης
    Συνεισφορές του ενεργειακού τομέα για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων
    -Υποστήριξη ρευστότητας των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας
    -Επιτάχυνση της προώθησης του REPowerEU.

    «Όσον αφορά στο κόστος του φυσικού αερίου, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για απαντήσεις προσαρμοσμένες σε μια παγκόσμια αγορά.

    Στόχος: εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των προμηθειών» κατέληξε η κ. φον ντερ Λάιεν.



    ΣΧΟΛΙΑ