• Business

    Οι ισχυρότερες γυναίκες του επιχειρείν: Christine Lagarde

    Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ


    Οι γυναίκες σήμερα δεν γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα τους κάθε 8 Μαρτίου. Δεν την έχουν ανάγκη. Οι υψηλές θέσεις που έχουν κατακτήσει χάρη στον συνδυασμό δυναμικότητας και ευαισθησίας που τις χαρακτηρίζει από τη φύση τους, σε συνδυασμό με τα υψηλά ιδανικά τους, τις κάνει πλήρεις και γεμάτες αυτοπεποίθηση, για να χρειάζονται μία απλή μέρα να τους θυμίσει όλα όσα έχουν επιτύχει.

    Το Forbes, αποδίδοντας φόρο τιμής στις ισχυρές γυναίκες του 2017, έχει συντάξει μία λίστα με τις 100 «σιδηρές» κυρίες που έχουν κατακτήσει τον κόσμο και το mononews.gr, με αφορμή την Πέμπτη 8 Μαρτίου, ξεκινά ένα αφιέρωμα στις πιο λαμπερές γυναικείες παρουσίες του επιχειρείν ανά τον κόσμο.

    Christine Lagarde

    Managing director, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

    Christine Lagarde

    Η γνωστή σε όλους μας εξαιτίας της ισχυρής θέσης της ως Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού ΤαμείουΚριστίν Μαντλέν Οντέτ Λαγκάρντ, γεννήθηκε στο Παρίσι την 1η Ιανουαρίου 1956.

    Προέρχεται από μία οικογένεια καθηγητών πανεπιστημίου κλασικών σπουδών και η ίδια φαίνεται να προτίμησε τον αθλητισμό στα νεαρά της χρόνια και όχι τόσο τα κοινά, αφού ασχολήθηκε με τη συγχρονισμένη κολύμβηση καταφέρνοντας να μπει στην εθνική ομάδα της Γαλλίας και σε ηλικία μόλις 15 ετών να κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στο εθνικό πρωτάθλημα. Η πολιτική και η κοινωνική προσφορά φαίνεται να μπήκαν στη ζωή της μέχρι τότε Κριστίν Λαλουέτ, αφού το επίθετο Λαγκάρντ προέρχεται από τον πρώτο της σύζυγο Βιλφρέντ Λαγκάρντ με τον οποίο έχει χωρίσει, μετά το πέρας των νομικών σπουδών που ακολούθησε στο Πανεπιστήμιο Παρί Ουέστ Ναντέρ λα Ντεφάνς στο Παρίσι. Η ειδίκευσή της στο εργατικό δίκαιο την εφοδίασε με ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα σε αυτόν τον τομέα ενώ το ενδιαφέρον της για τις διεθνείς σχέσεις την οδήγησε ακόμη σε ένα ακόμη μεταπτυχιακό πρόγραμμα, αυτή τη φορά στην αγγλική γλώσσα.

    Το 1981, ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος στο Παρίσι και γρήγορα έγινε μέλος του δικηγορικού γαλλικού γραφείου Baker & McKenzie, το οποίο είναι ένα εκ των κορυφαίων δικηγορικών γραφείων παγκοσμίως και, όπως ήταν επόμενο, ειδικεύτηκε σε ζητήματα αντιμονοπωλιακού και εργατικού δικαίου. Στην 25ετή της καριέρα ως δικηγόρος έφτασε το 1999 στην προεδρία της εταιρείας, παραμένοντας στη θέση αυτή μέχρι το 2004 οπότε και πήρε το πρώτο της αξίωμα στην πολιτική.

    Το 2004, ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ της απένειμε το μετάλλιο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, ενώ τον Απρίλιο του 2005 η Λαγκάρντ μπήκε στο εποπτικό συμβούλιο της πολυεθνικής ολλανδικής εταιρείας ING Group λίγο πριν αναλάβει υπουργικά καθήκοντα τον Ιούνιο του 2005 στο Υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου, στην κυβέρνηση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν, θέση από την οποία προχώρησε άμεσα σε μεταρρυθμίσεις του γαλλικού εργατικού δικαίου συνδυάζοντας το ενδιαφέρον της για την πολιτική με τις σπουδές της σε νομοθετικά ζητήματα.

    Έκτοτε, η πολιτική της καριέρα μετρά ένα μήνα μόλις στο Υπουργείο Γεωργίας και Αλιείας στην πρώτη κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2007. Στις 19 Ιουνίου του 2007 έγινε η πρώτη γυναίκα στη Γαλλία, αλλά και ανάμεσα στα κράτη των G8, που ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Οικονομικών, καθώς διορίστηκε στο Υπουργείο Οικονομίας, Βιομηχανίας και Απασχόλησης. Στο έργο της συμπεριλαμβάνονται δύο νομοσχέδια, ένα για τον εκσυγχρονισμό της γαλλικής οικονομίας και ένα για τη συγχώνευση των ANPE και UNEDIC. Από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2008 υπήρξε πρόεδρος του ECOFIN, στο οποίο συμμετέχουν οι Υπουργοί Οικονομικών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ από το 2011 κατέχει τη θέση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι ισχυρότερες γυναίκες του επιχειρείν: Abigail Johnson

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η υπόθεση Novartis ξανά στη Βουλή: Το δεύτερο μέρος της μάχης, με δεδομένη την κατάληξη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα κοινοπραξία στον χώρο των ρυμουλκών – Vernicos και Σπανόπουλος ένωσαν επίσημα τις δυνάμεις τους



    ΣΧΟΛΙΑ