• Business

    Ήρθε το τέλος του κραχ που προκάλεσε το Brexit στη στερλίνα;


    Οι τελευταίες μέρες ήταν τουλάχιστον χαοτικές για τις ισοτιμίες και η στερλίνα έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη γι’ αυτό. Μια από τις πιο άμεσες απώλειες που προκάλεσε η ψήφος του Brexit (δηλαδή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση) ήταν η ίδια η αξία της λίρας, η οποία κατέγραψε πτώση μεγαλύτερη του 10% έναντι του δολαρίου, κλειδώνοντας την ισοτιμία στο ιστορικό χαμηλό των 1,33 δολαρίων/λίρα, το χαμηλότερο σημείο εδώ και 31 χρόνια. Η περασμένη Παρασκευή είδε την ένατη μεγαλύτερη πτώση του νομίσματος μέσα σε μια μέρα, σύμφωνα με την Deutsche Bank.

    Την Τρίτη πάντως, η λίρα έδειξε να ανακάμπτει κάπως και γύρω στις 11.45 (ώρα Αγγλίας) ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου και διαπραγματεύεται στα 1,3335 δολάρια, μια μικρή ενίσχυση της τάξεως 0,8% από το κλείσιμο της Δευτέρας. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την πορεία του νομίσματος μέχρι στιγμής:

    pound 2 june 28

    Προφανώς, η στερλίνα ακόμα βρίσκεται σε υποτίμηση και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του ’80, όμως πλέον μοιάζει να έχει κάπως ανακόψει την φαινομενικά αμείλικτη πτώση που καταγράφει τις τελευταίες ημέρες από την ψήφο του Brexit. Αυτό το rebound, αν και μικρό, θα δώσει ελπίδες στους traders ότι το χειρότερο κραχ στην ιστορία του νομίσματος μπορεί να φτάνει στο τέλος του.

    Σύμφωνα με τον Mike van Dulken της Accendo Markets, η λίρα “έχει ενισχυθεί για πρώτη φορά από το σοκ της Παρασκευής και αυτό δίνει κάποιες ελπίδες ότι οι φορείς δουλεύουν προκειμένου να μειώσουν τις οικονομικές επιπτώσεις”.

    Τώρα, το αν θα ενισχυθεί από την τωρινή της ένδειξη ή αν θα συνεχίσει την πτώση της παραμένει ένα μυστήριο. Παρόλ’ αυτά, πολλές τράπεζες έχουν προβλέψει ότι η ενδεικτική τελική θέση που θα φτάσει η στερλίνα θα είναι αρκετά χαμηλή, στα 1,20-1,25 δολάρια, μια πτώση της τάξεως του 6-9% από τα τωρινά επίπεδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/dimitris-kallitsantsis-sto-katar-ergazete-simera-1-stous-3-ipallilous-tis-ellaktor/56643

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/idrites-enos-megalou-hedge-fund-itan-dichasmeni-gia-brexit-alla-vgikan-kerdismeni/56720

     



    ΣΧΟΛΙΑ