• Business

    Υπουργείο Υποδομών: Νέος γύρος διαλόγου με τους κατασκευαστές για την άνοδο των κατασκευαστικών υλικών

    O υπουργός Υποδομών και μεταφορών Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής

    Κώστας Αχ. Καραμανλής, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών


    Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καλεί την ερχόμενη Τρίτη σε σύσκεψη τις εργοληπτικές οργανώσεις που εκπροσωπούν κατασκευαστές όλων των τάξεων με αφορμή την εκτίναξη των τιμών των κατασκευαστικών υλικών, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ).

    Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν εκτινάξει ακόμα περισσότερο τις τιμές  με αποτέλεσμα οι εργοληπτικές οργανώσεις να κάνουν λόγο για «πάγωμα» των εν εξελίξει δημόσιων έργων αξίας έως και 10 εκατ. ευρώ. Όπως έχει ήδη γράψει το mononews.gr  οι ανάδοχοι τέτοιων έργων αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξήσεις των τιμών των υλικών με αποτέλεσμα να παγώνουν έργα σε Περιφέρειες και Δήμους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η τιμή του σιδήρου έχει αυξηθεί κατά 100% και της ασφάλτου κατά 200%.

    Επίσης, έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις, όπως με το έργο της ανάπλασης της Κάτω Πόλης Πάτρας αξίας 12 εκατ. Ευρώ,  οι ανάδοχοι δεν υπογράφουν συμβάσεις καθώς το κόστος υλοποίησης των έργων είναι απαγορευτικό.

    Όπως αναφέρει σε επιστολή της η ΠΕΣΕΔΕ, παρατηρείται πως από τα τέλη του 2020 υπάρχει σημαντική άνοδος των τιμών σε υλικά που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση δημοσίων έργων. Το ύψος της αύξησης βασικών υλικών, όπως ο σίδηρος καταγράφει άνοδο της τάξης του 100%, ενώ η άσφαλτος κινείται στο 200%.

    Από την πλευρά του το Υπουργείο Υποδομών αναγνωρίζει το εν λόγω πρόβλημα και το παρακολουθεί από τη στιγμή της εκδήλωσής του, προχωρώντας σε παρεμβάσεις και τη δημιουργία ενός εργαλείου που θα δώσει λύσεις. Υπενθυμίζεται, πως τον περασμένο Δεκέμβριο με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, καθορίστηκαν οι συντελεστές αναθεώρησης των κατασκευαστικών υλικών, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ίδρυση Εταιρείας Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών.

    Διαβάστε επίσης

    Κατασκευαστές: Σήμα κινδύνου για τα δημόσια έργα που «παγώνουν» λόγω ενεργειακού κόστους και πολέμου

    Μάχη μεγάλων και μικρών κατασκευαστών για τις τροποποιήσεις στις δημόσιες συμβάσεις και τις Πρότυπες Προτάσεις



    ΣΧΟΛΙΑ