• Business

    Υπόθεση Folli Follie: 500 μέτοχοι και ομολογιούχοι στο «πρώτο κύμα» των δικαστικών προσφυγών για αποζημιώσεις

    Δημήτρης και Καίτη Κουτσολιούτσου. Βασικοί Μέτοχοι Folli Follie


    Περίπου 500 μέτοχοι, ομολογιούχοι και εκπρόσωποι ξένων Fund αναμένεται να αποτελέσουν τον αρχικό πυρήνα εκείνων που θα κινηθούν νομικά κατά των Folli Follie. Διεκδικώντας αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν υποστεί, μέσω αγωγών και ασφαλιστικών μέτρων. Όλα αυτά με «πολιορκητικό κριό» την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, η οποία έχει ως κύριο εκφραστή της το δικηγορικό γραφείο του προέδρου της Γιάννη Κυριακόπουλου. Όπως μάλιστα ο ίδιος αναφέρει, μέχρι τώρα έχουν απευθυνθεί στην Ένωση, κάπου 220 μέτοχοι των Folli Follie και άλλοι 30 ομολογιούχοι, καθώς επίσης και τέσσερα ξένα funds, που εδρεύουν σε Ισπανία, Ολλανδία και Ελβετία.

    Σε ό,τι αφορά τα διεθνή χαρτοφυλάκια, ο Γιάννης Κυριακόπουλος λέει ότι η συνολική τους έκθεση στα Folli είναι στα επίπεδα των 125 εκατ. ευρώ και αφορά τις ομολογιακές εκδόσεις της εταιρείας της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

    Άλλα 10 εκατ. ευρώ περίπου αφορούν την έκθεση των υπολοίπων επενδυτών, που είναι κατανεμημένη σχεδόν εξ ημισείας σε μετοχές και ομόλογα της εισηγμένης εταιρείας, της οποίας ανεστάλη η διαπραγμάτευση, ενώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα εφετών η έγκληση- μηνυτήρια αναφορά, που καλύπτει 45 σελίδες.

    Κατά την άποψη του δικηγόρου Γιάννη Κυριακόπουλου, ο σημερινός αριθμός των κατ’ αρχήν ενδιαφερομένων να κινηθούν νομικά κατά των Folli Follie αναμένεται να διπλασιαστεί στο αμέσως προσεχές διάστημα και να φτάσει στους 500.

    Βεβαίως πέραν του… πελατολογίου Κυριακόπουλου, μερίδιο στη νομική συνδρομή των «καμένων» από τα Folli, διεκδικεί και ο επίσης δικηγόρος Νίκος Σακκάς. Ο οποίος ναι μεν έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, αλλά πλέον αναλαμβάνει ξεχωριστά, τις υποθέσεις εκείνων που τον επιλέγουν.

    Όπως είναι εμφανές η Ένωση λειτουργεί ως… προθάλαμος δικηγορικών γραφείων, τα οποία σε κάθε περίπτωση αναλαμβάνουν έναντι αμοιβής, να φέρουν σε πέρας την υπεράσπιση των επενδυτών. Ακόμη όμως είναι άγνωστο το πόσοι επενδυτές θα συνταχθούν με την Ένωση και θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της επιζητούμενης συντηρητικής κατάσχεσης, περιουσιακών στοιχείων της Folli.

    Άλλωστε η εξέλιξη της όλης υπόθεσης είναι ακόμη στην αρχή, καθώς αναμένονται τα ευρήματα του ανεξάρτητου ελέγχου που διενεργείται από την Ernst & Young και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν προς τα τέλη Αυγούστου. Ένα μήνα νωρίτερα θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι που γίνονται από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ), η οποία και είναι η Εθνική εποπτική αρχή του ελεγκτικολογιστικού επαγγέλματος. Στην προκειμένη περίπτωση, η ΕΛΤΕ τσεκάρει διεξοδικά την ορθότητα της αποτύπωσης των λογιστικών στοιχείων της Folli, που έγιναν με τη… σφραγίδα του ορκωτού ελεγκτή Γιώργου Βαρθαλίτη, της Ecovis.

    Σε κάθε περίπτωση το πόρισμα της Ernst&Young είναι εκείνο που θα καθορίσει αν τα Folli Folie θα έχουν επιχειρηματικό μέλλον, ή όχι. Ανάλογα με τι θα αποδειχθεί από την οικονομική ακτινογραφία, που επί της ουσίας ανιχνεύει τα πραγματικά δεδομένα της τελευταίας διετίας-τριετίας.

    Ανεξαρτήτως αυτών και μόνον στις τελευταίες 15 συνεδριάσεις που έγιναν μετά από το «χτύπημα» του QCM Fund, η Folli έχασε 705,6 εκατ. ευρώ, με όρους χρηματιστηριακής αξίας. Εξαιρουμένων των βασικών και των άλλων ισχυρότερων μετόχων (Κουτσολιούτσος, Fosun, Fidelity) που κατέχουν αθροιστικά περί το 61%, οι υπόλοιποι 8.038 μέτοχοι της εταιρείας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του χρηματιστηρίου για τον Απρίλιο, μετράνε λογιστικές ζημιές της τάξεως των 275,2 εκατ. ευρώ περίπου.

    Ιστορικό χαμηλό για το ελβετικό ομόλογο

    Εξ ίσου σημαντική απαξίωση έχουν υποστεί και οι ομολογιούχοι, των οποίων οι λογιστικές απώλειες ανέρχονται στα επίπεδα των 227 εκατ. ευρώ. Το … ελβετικό ομόλογο των Folli υποχώρησε χθες κατά 17,8% κάνοντας πράξεις στις διεθνείς πλατφόρμες διαπραγμάτευσης, στο 32,3% της ονομαστικής αξίας τους. Πρόκειται για ιστορικό χαμηλό του συγκεκριμένου ομολόγου που εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2017, έχει τετραετή διάρκεια, επιτοκιακό κουπόνι 3,25% ετησίως και είναι ονομαστικής αξίας 150 εκατ. ελβετικών φράγκων που ισοδυναμούν με 130 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο ομόλογο που είναι μετατρέψιμο σε μετοχές, αλλά στην τιμή των…40,673 ευρώ η μία, είναι ονομαστικής αξίας 249,5 εκατ. ευρώ και λήγει τον Ιούλιο του 2019. Η τρέχουσα τιμή του συγκεκριμένου ομολόγου είναι στο 44,2% της ονομαστικής αξίας .Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν, ότι οι ομολογιούχοι των Folli μπορεί να δρομολογήσουν καταλυτικές εξελίξεις για την εταιρεία, ειδικά αν οι εκδόσεις αυτές συνοδεύονται από ρήτρες, που μπορεί να ενεργοποιηθούν.

    Πέραν όλων αυτών οι επόμενες ώρες αναμένεται να είναι καθοριστικές για τον Φραγκίσκο Γρατσώνη, CFO των Folli, που μόλις πρόσφατα τοποθετήθηκε μέλος του Δ.Σ. στο Υπερταμείο των αποκρατικοποιήσων. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι ο Γρατσώνης δεν μπορεί να σταθεί πλέον στο ταμείο, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν εξελίξεις που θα τον οδηγήσουν στην έξοδο…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κ. Λαμπρόπουλος στο mononews για Folli Follie: Γιατί πήραμε τον πλήρη έλεγχο των Attica

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό: Στον Εισαγγελέα Εφετών η 45 σελίδων έγκληση από την Επ. Κεφαλαιαγοράς για Folli Follie

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιοι αστροφυσικοί κατάλαβαν τι έγινε στα Folli και τα 5 εκατ ευρώ που έδωσε ο Μασούτης



    ΣΧΟΛΙΑ