• Business

    Υπό προεκλογική αβεβαιότητα οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις και η αξιολόγηση

    Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών


    Σε πρώτο πλάνο έρχονται οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και λιγνιτικά, εν όψει της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που ξεκινάει στις 21 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 27 Φεβρουαρίου.

    Ταυτόχρονα, στο τραπέζι θα μπουν και άλλα εκκρεμή θέματα, όπως η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και της αγοράς φυσικού αερίου και η έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας με την εφαρμογή του target model, οι δημοπρασίες NOME, οι διαγωνισμοί ΑΠΕ, η έναρξη εφαρμογής του μεταβατικού μηχανισμού ευελιξίας και πορεία έγκρισης του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος και η διακοψιμότητα.

    Με δεδομένο ότι η αξιολόγηση αυτή θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα της χώρας να βγει στις αγορές, όλα τα βλέμματα στρέφονται στο υπουργείο Ενέργειας που θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την κατάσταση στη ΔΕΠΑ και σαφή χρονοδιαγράμματα για τους διαγωνισμούς στα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ.

    Και παρότι το υπουργείο Οικονομικών πιέζει για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων τα προβλήματα παραμένουν και οι στόχοι θα επιτευχθούν δύσκολα και τελικά το υπουργείο ποντάρει… στη θετική διάθεση και την επιείκεια των θεσμών.

    Από την επόμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με επιτελείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και με όλους τους φορείς που εμπλέκονται με τον ενεργειακό κλάδο, για να καταγράψουν τα προβλήματα και πρόοδο των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ενέργειας, δηλαδή τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και λιγνιτικών της ΔΕΗ και την έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

    Οι αποκρατικοποιήσεις

    Με αργά βήματα και πολλά προβλήματα προχωρά το πλάνο ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων καθώς ο διαγωνισμός για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ μετατίθεται, η ΔΕΠΑ πρέπει να λύσει το πρόβλημα των ανεξόφλητων ύψους 126 εκατ. της ΕLFE και ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

    Παρά τη νομοθέτηση για την ελάφρυνση κόστους στους υποψήφιους επενδυτές στα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ που δίνει το «πράσινο φως» ώστε εργαζόμενοι που σήμερα στελεχώνουν τις εταιρείες στις οποίες έχουν περάσει οι προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, να μπορούν να μετακινηθούν στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ότι θα πραγματοποιηθεί η επιθυμητή μείωση εργασιακού κόστους, καθώς είναι άγνωστη και η πορεία της εθελούσιας.

    Η ΓΕΝΟΠ με παρέμβασή της καλεί τους εργαζόμενους στις λιγνιτικές μονάδες να απορρίψουν το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, εκτιμώντας μάλιστα ότι ο διαγωνισμός δεν θα πετύχει. Μάλιστα καταγγέλλει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους επενδυτές, και στη σπουδή της να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους. Ταυτόχρονα επικρίνει το «πακέτο» εθελούσιας (που φτάνει στα 25.000 ευρώ) θυμίζοντας το αντίστοιχο των 35.000 ευρώ που δόθηκε στους εργαζομένους του ΑΔΜΗΕ.

    Για τα ΕΛΠΕ, μπορεί να αναμένονται οι προσφορές των ενδιαφερομένων στο πρώτο δίμηνο όμως εκφράζονται επιφυλάξεις για την πραγματική τους βούληση να προχωρήσουν ή να κωλυσιεργήσουν με δεδομένη την πολιτική αβεβαιότητα.

    Όπως είχε δηλώσει στο mononews ο κ. Ρομπέρτο Καραχάννας, Γενικός Διευθυντής Εμπορίας του ομίλου ΕΛΠΕ «το γεγονός ότι στους επόμενους μήνες θα γίνουν οι εκλογές δημιουργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας που επηρεάζει την τελική πρόθεσή τους. Αν κατατεθούν οι προσφορές στο πρώτο τρίμηνο, το due diligence που θα ξεκινήσει μετά θα διαρκέσει για πολλούς μήνες μέχρι τουλάχιστον το Σεπτέμβριο. Είναι φυσικό λοιπόν να ενδιαφέρει τους επενδυτές τι θα γίνει με τις εκλογές και το αν θα επηρεαστεί η διαδικασία».

    Η διακοψιμότητα

    Το υπουργείο Ενέργειας δεν έχει κάνει προς το παρόν αίτημα για παράταση του μέτρου της Διακοψιμότητας στη βιομηχανία για το 2020 και για την ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Βιομηχανικών καταναλωτών Ενέργειας), το κεντρικό θέμα είναι πλέον να κάνει το υπουργείο Ενέργειας αυτό το αίτημα ώστε να επωφεληθεί η βιομηχανία με 25 εκατ. ευρώ και το 2019.

    Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό καθώς χωρίς τη διακοψιμότητα, η θηλιά σφίγγει για τη βιομηχανία που θα βρεθεί σε μια συγκυρία αυξημένων τιμολογίων σε συνδυασμό με αυξημένο κόστος ρύπων.

    Η βιομηχανία πρόκειται να φέρει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, ζητώντας άμεσα την αίτηση για το μέτρο της διακοψιμότητας που δεν κοστίζει, με δεδομένο ότι η κυβερνητική μεσολάβηση δεν έφερε τίποτα στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τη ΔΕΗ για τα τιμολόγια.

    Το target model

    Το ενδιαφέρον των θεσμών επικεντρώνεται και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του target model, το οποίο συνεχώς αναβάλλεται.

    Οι θεσμοί πίεζαν για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να είναι πλήρως λειτουργικό το Target Model μέσα στο α’ τρίμηνο του 2019 ώστε να λειτουργήσουν κανονικά οι αγορές του Χρηματιστηρίου τον Απρίλιο.

    Όμως η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας έχει ήδη μετατεθεί για τον Ιούνιο, ενώ φημολογείται ότι επίκειται επόμενη αναβολή για τα τέλη του χρόνου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό επιθυμούν οι ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας.

    Αντίθετα, προοπτική αναμόρφωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με την κατάργηση του υποχρεωτικού pool και τη θέσπιση του πλαισίου που θα καταστήσει εφικτή τη λειτουργία της αγοράς στη βάση του Target Model, (δημιουργία χονδρικής αγοράς προθεσμιακών προϊόντων, αγοράς εξισορρόπησης, ενδοημερήσιας αγοράς και αγοράς επόμενης ημέρας), αποτελεί την ελπίδα για τη βιομηχανία που απειλείται από τις συνεχείς αυξήσεις του ενεργειακού κόστους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΕΠΑ: 3+1 αναπάντητα ερωτήματα για τη ELFE και τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνικό: Καθυστερήσεις στο καζίνο από την αργή πολεοδομική ωρίμανση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκαλυπτικό παρασκήνιο: Γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει την ELFE από τον Λαυρεντιάδη;



    ΣΧΟΛΙΑ