• Business

    ΔΕΠΑ: 3+1 αναπάντητα ερωτήματα για τη ELFE και τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη

    Δημήτρης Τζώρτζης. CEO ΔΕΠΑ


    Σιγή ιχθύος τηρεί η διοίκηση της ΔΕΠΑ που ακόμη κι αν έχει ερωτηθεί πολλές φορές δεν επέστρεψε απαντήσεις στο mononews για τους λόγους  της ειδικής μεταχείρισης της ELFE ούτε για το τί πρόκειται να κάνει.  Η στάση αυτή της ΔΕΠΑ εντείνει το κλίμα καχυποψίας γύρω από τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, που καλλιεργείται από τις συνεχείς αποκαλύψεις και τις περίεργες συμπτώσεις.

    Η    διοίκηση της εταιρείας της οποίας η ιδιωτικοποίηση είναι προγραμματισμένη για το 2019, παρότι το θέμα απασχόλησε τη Βουλή και τα δημοσιεύματα πολλαπλασιάζονται, δεν απαντά

    -πώς θα αντιμετωπίσει την εταιρεία ELFE-Λαυρεντιάδη που  οφείλει 126 εκατ  ευρώ,

    -ποιες κινήσεις πρόκειται να κάνει για  να υπερασπίσει το δημόσιο συμφέρον και

    -για ποιο λόγο δεν προχωρά σε αναγκαστική διαχείριση της ELFE από τη στιγμή που ο νόμος της δίνει αυτή τη δυνατότητα. Και τέλος,

    -πώς σκοπεύει  να αντιμετωπίσει το ζήτημα της μαύρης τρύπας που δημιουργεί στον ισολογισμό της ΔΕΠΑ το χρέος της ELFE;

    Και τα ερωτήματα αυτά γίνονται πιο πιεστικά σε μια περιρέουσα ατμόσφαιρα συνεχώς και νέων ενδείξεων ότι η ειδική μεταχείριση της ΔΕΠΑ προς την ELFE δεν γινόταν από λάθος, αλλά ήταν μέρος μιας κεντρικής στρατηγικής.

    Πρόσωπα κλειδιά σε περίεργους ρόλους

    Στο πλαίσιο αυτό το Δεκέμβριο ο πρώην υπουργός Ενέργειας κ. Γ. Μανιάτης έφερε  στη Βουλή ερώτηση  για το θέμα αυτό. Όπως τόνιζε,  «αμείλικτα ερωτηματικά αναφύονται μετά τις αποκαλύψεις δημοσιευμάτων, ότι άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος Τσίπρα – Παππά, από σερβιτόρος σε πιτσαρία, το 2013 κι ετήσιο εισόδημα 5.000€, βρέθηκε να είναι υπάλληλος της εταιρείας ELFE – Λαυρεντιάδη το 2017, με το ετήσιο εισόδημά του από διάφορες πηγές να εκτοξεύεται σε 205.000€ και σύνολο απολαβών στη διετία 2016 – 2017 περί τις 380.000€».

    Και κατέθεσε ερώτηση στον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, «εάν γνώριζε τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου προσώπου, καθώς και εάν οι δραστηριότητες αυτές σχετίζονται με την εκτόξευση του χρέους της εταιρείας ELFE – Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ στα 120 εκατ ευρώ, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

    Η αναφορά έγινε για τον κ. Μ. Πετσίτη, ο οποίος  στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε μία αναπάντεχη αύξηση των εισοδημάτων του: από 4.000 ευρώ τα προηγούμενα χρόνια, αυτά εκτοξεύθηκαν στα 200.000 ευρώ το 2016 και στα 180.000 ευρώ το 2017. Από αυτά, τα 200.000 ευρώ κατά προέρχονταν από την ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Και προκύπτει το ερώτημα:

    -Ποιες ήταν οι υπηρεσίες που παρείχε ο Πετσίτης στην ELFE για να λαμβάνει κατά μέσο όρο 8.500 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που τα χρέη της εταιρείας προς τη ΔΕΠΑ είχαν φτάσει τα 126 εκατομμύρια;

    Τα ερωτήματα χωρίς απαντήσεις και η σιωπή των Αρχών

    Από το 2015 και μετά, η ELFE απαξιώνεται συστηματικά και πλέον δε διαθέτει  κανένα περιουσιακό στοιχείο, ούτε καν εργαζόμενους, ενώ πολλά περιουσιακά στοιχεία της αρχίζουν να μεταβιβάζονται στις γνωστές offshore κυπριακές εταιρείες με την εμπλοκή δικηγορικών γραφείων στην Κύπρο.

    Οι αρχές της ελληνικής πολιτείας, δεν αντιδρούν παρά τις επίμονες καταγγελίες τόσο εργαζομένων στην ίδια τη λιπασματοβιομηχανία, όσο και τραπεζών, όπως η Alpha Bank που  είχε καταγγείλει από το 2016 ότι οι τρίτες εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη, που νοίκιαζαν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ELFE, το είχαν κάνει με “εικονικά” μισθώματα.

    Και παρότι αυτά γίνονται γνωστά τα Ελληνικά Φωσφορικά Λιπάσματα συναλλάσσονταν κανονικά τα ίδια ή μέσω τρίτων με κρατικές εταιρείες όπως η ΔΕΠΑ, η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, αυξάνοντας έναντι των παραπάνω τα χρέη τους.

    Σήμερα, η εταιρεία συνεχίζει και σήμερα να τροφοδοτείται κανονικά με φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς όπως είπαν οι κκ. Καλογήρου, Σταθάκης και Φλαμπουράρης στην προ ημερών συζήτηση στην Βουλή υπάρχουν σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

    Και βέβαια κανείς δεν απαντά τί θα γίνει με τη ΔΕΠΑ και αν ποτέ θα πληρωθεί τα 126 εκατ. ευρώ των χρεών όταν η ELFE έχει μηδενικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, δεσμευμένα ακίνητα, και εκχωρημένα τα περιουσιακά στοιχεία της ELFE σε offshore…

    Σε όλα τα παραπάνω δεν υπάρχουν απαντήσεις και η εταιρεία δεν νιώθει υπεύθυνη για εξηγήσεις.

    Τέλος, εντύπωση προκαλεί  και η ακινησία της προέδρου της Αρχής κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που αγνοεί τις 13 επιστολές της ΔΕΠΑ, ενώ δεν έχει συντάξει πόρισμα για τον εισαγγελέα, παρά τις δημόσιες αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα. Αντίστοιχα εντυπωσιακή και η σιωπή της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου,  που δεν  χαρακτηρίζει την υπόθεση ως «μείζονος δημοσίου συμφέροντος», παρά τις ποινικές διώξεις που έχουν ήδη ασκηθεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: H ΔΕΠΑ, η ΔΕΔΑ και η Choose. Οι εκλεκτικές συγγένειες των νέων συμβούλων του CEO Δημήτρη Τζώρτζη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταπέλτης η ΝΔ για την υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE: «Θα πάτε σε ειδικό δικαστήριο»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λαυρέντης Λαυρεντιάδης: Ολόκληρη η μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ