• Business

    ΥΠΕΝ: Μέτρα για τη βιομηχανία Μέσης Τάσης-Πώς θα χρηματοδοτηθεί η επιδότηση ρεύματος

    Kώστας Σκρέκας


    Νέα αύξηση για την επιδότηση ρεύματος των νοικοκυριών, θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Ενέργειας, ενώ έρχονται και μέτρα για τη βιομηχανία μέσης τάσης, καθώς τον Οκτώβριο η τιμή ανά MWh  έφτασε τα 200 ευρώ.

    Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας “η αύξηση της επιδότησης αναμένεται το επόμενο διάστημα καθώς οι υπολογισμοί είχαν γίνει για τιμή ως 150 ευρώ η MWh αλλά η τιμή πήγε 200 ευρώ η MWh τον Οκτώβριο. Οπότε θα   ληφθεί απόφαση και για νέα αύξηση των κεφαλαίων από τα 470 εκατ. ευρώ που έχει τώρα ο λογαριασμός”.

    Μέσα στην εβδομάδα εν τω μεταξύ θα βγει η υπουργική απόφαση για την επιδότηση των λογαριασμών, την οποία αναμένουν οι εταιρείες προμήθειας για να λάβουν τα ποσά που ήδη αφαιρούν από τους καταναλωτές. Η καθυστέρηση οφείλεται στον προβληματισμό, για ότι αν έπρεπε να προηγηθεί ή όχι, ή γνωστοποίηση στην Κομισιόν, αλλά τελικά αποφασίστηκε να υπογραφεί η υπουργική απόφαση και να γίνει η γνωστοποίηση ταυτόχρονα. Ωστόσο, η μείωση εφαρμόζεται ήδη, απλά η πληρωμή θα γίνει το επόμενο διάστημα.

    Βοήθεια στη μέση τάση

    Μέτρα και τη βιομηχανία μέσης τάσης, ετοιμάζει το υπουργείο, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο υψηλό ενεργειακό κόστος. Ειδικότερα, για τους κλάδους που δεν μπορούν να μετακυλήσουν το κόστος, όπως η μεταποίηση αλλά και η βιομηχανία χαμηλής τάσης προβλέπεται  να δοθεί μια βοήθεια στις χρηματοροές. Ειδικότερα, πρόκειται να δοθεί αναστολή κάποιων πληρωμών για ένα διάστημα, πχ ρυθμιστικές χρεώσεις, απαλλάσσοντας τις επιχειρήσεις από κόστη τα οποία αρχικά θα είναι σε αναστολή και αν η κρίση επιδεινωθεί μπορεί να μην απαιτηθούν.

    Πώς θα χρηματοδοτηθεί η επιδότηση

    Με δεδομένο ότι είναι απόφαση του υπουργείου να μη μειωθεί το ΕΤΜΕΑΡ, ο  ΕΛΑΠΕ τα κεφάλαια του οποίου αυξάνονται όταν αυξάνεται η τιμή της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, αποτελούν, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ, την ιδανική πηγή κεφαλαίων.

    Όταν η χονδρεμπορική ήταν 52 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο ο ΕΛΑΠΕ ήταν οριακός, και από τότε για κάθε ένα ευρώ που αυξάνεται η τιμή της χονδρικής μειώνεται κατά ένα ευρώ η εκροή του ΕΛΑΠΕ. Όταν η τιμή είναι 200 ευρώ έχει 150 ευρώ ανά MWh λιγότερες εκροές ο ΕΛΑΠΕ, άρα υπάρχει μια γραμμική σχέση. Με προϋπόθεση να μένει στον ΕΛΑΠΕ  πλεόνασμα 140 εκατ. ευρώ, όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια το υπουργείο μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ