• Business

    Υπάτιος Μωσιάδης (Wattcrop-Macquarie): Ολιγοπώλιο η ελληνική αγορά ενέργειας – Λάθη στην αποθήκευση

    Υπάτιος Μωσιάδης Διευθύνω Σύμβουλος της Wattcrop (Macquarie)

    Υπάτιος Μωσιάδης Διευθύνω Σύμβουλος της Wattcrop (Macquarie)


    Η Ελλάδα είναι μια ολιγοπωλιακή αγορά στην ενέργεια, με 4 καθετοποιημένους ομίλους να ελέγχουν το 70% της αγοράς, είπε ο Υπάτιος Μωσιάδης από την Wattcrop της Macquarie, μιλώντας στο Balkan Energy Forum.

    Ο κ. Μωυσιάδης, σχολίασε τον τρόπο που αναπτύσσεται η αποθήκευση στην Ελλάδα, και επέκρινε το σύστημα των διαγωνισμών για ταρίφες, γιατί δεν είναι αποτελεσματικό. «Δεν μπορεί να προστατεύονται οι επενδυτές, σημείωσε. Πρέπει να υπάρχει το σωστό πλαίσιο και εκείνοι να αναλαμβάνουν το ρίσκο της αποδοτικής λειτουργίας», είπε.

    Και τόνισε, ότι η εταιρεία του, η Wattcrop της Macquirie, θα πραγματοποιούσε άμεσα επενδύσεις 375 εκ. ευρώ  στη Δυτική Μακεδονία, αν είχε πάρει όρους σύνδεσης για τα μεγάλα έργα αποθήκευσης που αναπτύσσει στην περιοχή. Γιατί όπως είπε,  η εταιρεία του μπορεί να αναλάβει το επιχειρηματικό ρίσκο για το που, πώς και με ποιο τρόπο θα πουλάει την ενέργεια ένα έργο της, όμως χρειάζεται ένα σταθερό πλαίσιο.

    «Ρισκάρουμε και επενδύουμε στην Ελλάδα. Αν όμως τελικά δεν μπορεί να υλοποιηθεί κάποιο έργο γιατί από το 2019 έχουν αλλάξει οι κανόνες  5 φορές, θα τα μαζέψουμε και θα φύγουμε.»

    Γιατί είναι λάθος ο διαγωνισμός αποθήκευσης

    Σχολιάζοντας όμως τον τρόπο που αναπτύσσεται η αποθήκευση μέσω των διαγωνισμών στην Ελλάδα, σημείωσε, ότι δεν ξεκίνησε σωστά η διαδικασία και τα πράγματα γίνονται λίγο ανάποδα και λίγο λάθος. Τόνισε ότι όταν υπάρχει επιδότηση υπάρχει παρεμβατισμός στην αγορά.

    Σημείωσε ότι θα έπρεπε να δίνεται ένα σωστό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς αποθήκευσης, με τις υπηρεσίες που χρειάζεται το δίκτυο και να μη δίνεται επιδότηση για μπαταρίες. Να είναι ευθύνη του επιχειρηματία να έχει το σωστό χρηματοδοτικό σχήμα, και να έχει τη γνώση για να λειτουργήσει επικερδώς.

    «Η μπαταρία δεν είναι φωτοβολταϊκό, δεν τη βάζεις και την αφήνεις να δουλεύει», σημείωσε χαρακτηριστικά, «Πρέπει να ξέρεις», και «όποιος είναι τελικά ικανός, θα κάνει την επένδυση».

    «Με το σύστημα των διαγωνισμών, όσοι μειοδότησαν πέρσι, τώρα πήραν όρους σύνδεσης και πρέπει να καταφέρουν να συνδεθούν το 2025», σημείωσε. Όμως «ένας μετασχηματιστής έχει 18 μήνες χρόνο παράδοσης και τελικά θα φτάσουμε τελευταία στιγμή να ζητάμε παράταση για να μη χαθούν τα  κεφάλαια από το RRF» σημείωσε.

    Και τόνισε «από το 2019 συζητάμε τις μπαταρίες και αντί να δούμε τα best practices σε άλλες χώρες, ξαναανακαλύπτουμε τον τροχό».

    Σχολιάζοντας τους διαγωνισμούς αποθήκευσης σημείωσε ότι τελικά, «αποτελούν το μέσο για να πάρουν τα έργα όρους σύνδεσης» και σε μια εποχή που οι όροι σύνδεσης είναι πιο πολύτιμοι από το έργο, το σύστημα των διαγωνισμών με τι ταρίφες, ενέχει ένα κίνδυνο: Οι μειοδότες να μην ολοκληρώσουν τελικά το έργο αλλά να έχουν δεσμεύσει τους όρους σύνδεσης.

    Και σημείωσε, ότι η Ελλάδα δεν έχει μια ανταγωνιστική αγορά ενέργειας όπως η Βόρεια Ευρώπη. «Είναι μια ολιγοπωλιακή αγορά, κι αυτό γιατί η καθετοποιημένοι όμιλοι ελέγχουν πάνω από το 70% και στην παραγωγή ενέργειας». Και τόνισε, ότι «δεν έχουμε καταφέρει οι χαμηλές τιμές στη χονδρεμπορική, να φτάνουν στη λιανική».

    Τι προτείνει

    «Θα θέλαμε ως επενδυτές, να μην αλλάζουν όλοι οι κανόνες κάθε 6 μήνες. Θα θέλαμε οι αποφάσεις που λαμβάνονται να ισχύουν για μια δεκαετία για να έχουμε ορατότητα για τις επενδύσεις μας», σημείωσε.

    Και έφερε ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου όπως είπε, δραστηριοποιείται από το 2011 και οι κανόνες είναι σταθεροί. Εκεί, όπως είπε, όρους σύνδεσης θα πάρει το 2037, όμως αυτό είναι ήδη γνωστό και έχοντας ορατότητα αλλά και με ζήτηση στην αγορά ενέργειας, ένα έργο μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να προχωρήσει, ή να κρίνει, αφού βάλει τα δεδομένα στα μοντέλα ότι πρέπει να το σταματήσει.

    Πρότεινε να δημιουργηθεί και δεύτερη λίστα με έργα αποθήκευσης για να δίνονται όροι σύνδεσης σε μπαταρίες χωρίς επιδότηση, και τόνισε ότι δεν πρέπει να προστατεύονται οι επενδυτές.

    «Δώστε μας όρους σύνδεσης και εμείς θα αναλάβουμε το ρίσκο λειτουργίας των δικών μας έργων.»

    Who is who

    Ο Υπάτιος Μωυσιάδης έχει πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Κατά την διάρκεια της εργασιακής του πορείας απέκτησε πολύτιμη εμπειρία τόσο στην ανάπτυξη, στην κατασκευή, αλλά και στην διαχείριση έργων ΑΠΕ.

    Εργάστηκε σε διάφορα θέσεις και σε διάφορες αγορές, σε μεγάλες βρετανικές και διεθνείς εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Galliford Try Group, Grupotec, Foresight Group, BayWa r.e. και Voltalia Group.

    Η εμπειρία του εκτείνεται σε όλες τις κύριες τεχνολογίες των ΑΠΕ με έμφαση στα Φ/Β συστήματα.

    Επί του παρόντος, είναι διευθύνων σύμβουλος της Wattcrop, εταιρεία μέλος του ευρύτερου Ομίλου της Macquarie GIG, με κύρια αποστολή την ανάπτυξη νέων έργων παραγωγής πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και την ανάπτυξη νέων καινοτομιών στον τομέα των υπηρεσιών στις ΑΠΕ.

    Επίσης, είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο CITY του Λονδίνου και στο ESCP Business School στο Παρίσι, ενώ παράλληλα προωθεί και υποστηρίζει τις ΑΠΕ έως αρθρογράφος και blogger.

    Διαβάστε επίσης:

    Telegraph: Η Macquarie δεν σκοπεύει να αγοράσει μεριδίο στο αεροδρόμιο Heathrow – Σε αδιέξοδο η πώληση έως και 60% των μετοχών

    Αριστοτέλης Χαντάβας (Principia): Με απόλυτη προτεραιότητα να δίνονται όροι σύνδεσης στα έργα αποθήκευσης

    Ιουλία Τσέτη: Οι προτάσεις για βιομηχανική πολιτική, επενδύσεις, τιμές και μισθούς



    ΣΧΟΛΙΑ