• Business

    Intrakat: Συζητήσεις με διεθνείς εταιρείες για κοινοπραξία στα πλωτά και για το energy hub στη Βοιωτία

    Πέτρος Σουρέτης, CEO Intrakat


    Σε επαφές με μεγάλες εταιρείες ενέργειας της κεντρικής Ευρώπης βρίσκεται, σύμφωνα με πηγές, η Intrakat, με στόχο τη δημιουργία κοινοπραξίας για τα πλωτά αιολικά. Επίσης, η εισηγμένη συζητά με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες για συνεργασία στη μεγάλη επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ που ετοιμάζει για τη δημιουργία energy hub στη Βοιωτία.

    Η εταιρεία που έχει ήδη λάβει άδεια για αποθήκευση ενέργειας 496,6 MW, πρόκειται να δημιουργήσει το πρώτο energy hub στην Ελλάδα, δηλαδή μια υποδομή, που θα περιλαμβάνει εκτός από τη μονάδα αποθήκευσης υποσταθμό και επένδυση σε δίκτυο που θα συνδέει τα αιολικά πάρκα της περιοχής με το δίκτυο ενέργειας. Η επένδυση για το energy hub στη Βοιωτία θα περιλαμβάνει και παραγωγή πράσινου υδρογόνου και αποθήκευση ενέργειας σε κυψέλες υδρογόνου. Η εταιρεία είναι σε συζητήσεις με ευρωπαϊκή εταιρεία που εξειδικεύεται στην τεχνολογία αυτή για να συμβάλει ως technology provider στην επένδυση.

    Στρατηγική της Intrakat,  που είναι ανοιχτή και σε συζητήσεις συνέπενδυσης,  είναι να αναπτύξει και δεύτερο energyhub, σε άλλη περιοχή, που υπάρχει πληθώρα αδειών αιολικών χωρίς δίκτυο, καλό αιολικό δυναμικό, μικρή απόσταση από το κεντρικό δίκτυο και δίκτυο φυσικού αερίου.

    Χαρτοφυλάκιο αδειών άνω των 2 GW

    To συνολικό χαρτοφυλάκιο αδειών για έργα ΑΠΕ της εταιρείας ξεπερνάει τα  2 GW, από τα οποία κάποια έργα θα κρατήσει και άλλε θα διαθέσει στην αγορά.

    H Intrakat στον τομέα ΑΠΕ ήδη διαθέτει άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας περίπου 1,1 GW ακόμη 1 GW είναι σε πρώιμη φάση αδειοδότησης (με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025 υπάρχουν έργα 300 MW, καθώς και άλλα 600 MW για το διάστημα μετά το 2025).

    Σήμερα 100 ΜW είναι σε φάση κατασκευής και διαδοχικά θα έχουν κατασκευαστεί 300 MW ως το 2025. Επίσης, η εταιρεία διαθέτει και άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης 496,6 MW.

    Η επέκταση στα Βαλκάνια αποτελεί στους στόχους της εταιρείας και σε πρώτη φάση είναι κοντά στην εξασφάλιση αδειών για 300 MW στη Βουλγαρία.



    ΣΧΟΛΙΑ