• Business

    Intracom Properties: Τα επόμενα βήματα, το Χρηματιστήριο και η παράπλευρη είσοδος στα μωρουδιακά

    O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRALOT, κ. Σωκράτης Π. Κόκκαλης

    O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRALOT, κ. Σωκράτης Π. Κόκκαλης


    Σχεδόν έξι μήνες χρειάστηκαν για να βρεθεί η φόρμουλα μέσω της οποίας το νέο όχημα επενδύσεων σε ακίνητα του Σωκράτη Κόκκαλη θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, διπλασιάζοντας το χαρτοφυλάκιο real estate που διαχειρίζεται.

    Τόσο διήρκεσαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Intracom Holdings και των βασικών μετόχων της Κλουκίνας Λάππας, οι οποίες κατέληξαν στην εξαγορά του ποσοστού της οικογένειας Λάππα και του Λουκά Σπεντζάρη, παρότι στις 8 Δεκεμβρίου η εταιρεία διαβεβαίωνε το επενδυτικό κοινό ότι δεν έχει δεχτεί πρόταση για την εξαγορά των μετοχών. Η Intracom συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη αποκτά ποσοστό της τάξης του 74% ως εξής: αρχικά προχώρησε στην εξαγορά του 27,6% του Λουκά Σπεντζάρη αντί 9,9 εκατ. ευρώ μέσω δύο συναλλαγών. Με προσυμφωνημένη συναλλαγή απέκτησε την Πέμπτη 10,5 εκατ. μετοχές (το 26,1%) έναντι 9,4 εκατομμυρίων, ενώ την Παρασκευή το μεσημέρι απέκτησε και το υπόλοιπο ποσοστό, δηλαδή 606.255 μετοχές έναντι 545.000 ευρώ.

    Έχοντας υπογράψει δεσμευτική συμφωνία με την οικογένεια Λάππα, δηλαδή τους βασικούς μετόχους, Ιωάννη, Βιολέττα και Μαίρη Λάππα, με την Κλεοπάτρα Λάππα και με την κυπριακή Mutsafe Limited, κατόχους 18.742.293 μετοχών, που αντιστοιχεί στο 46,6% της Κλουκίνας Λάππας, έναντι 18,7 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα η επένδυση, η Intracom θα προχωρήσει εν ευθέτω χρόνο σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση.

    Η εξέλιξη αυτή ήρθε μία εβδομάδα αφότου δικαστική απόφαση έκανε δεκτή τη διενέργεια έκτακτου ελέγχου για την οικονομική χρήση 2020, την οποία αιτήθηκε ο κ. Σπεντζάρης, αντιπαράθεση που πυροδοτήθηκε από τη στρατηγική που ακολούθησε η διοίκηση για την εισηγμένη και επικεντρώθηκε στη διακοπή δραστηριοτήτων, όπως ήταν το λουκέτο στο κατάστημα της Mothercare στην Ερμού, το οποίο την άνοιξη του 2021 ενοικιάστηκε στην Adidas.

    Όπως γίνεται σαφές, δεν θα ακολουθήσει squeeze out, καθώς σκοπός είναι η μετονομασία της Κλουκίνας Λάππας σε Intracom Properties και η παραμονή της στο Χρηματιστήριο. Πηγές του ομίλου Κόκκαλη τονίζουν στο mononews ότι η συμφωνία ήταν μια ευκαιρία να εισαχθεί η νεοσύστατη εταιρεία ακινήτων στο Χ.Α..

    Στόχος κέρδη από τα μωρουδιακά

    Επισημαίνουν μάλιστα ότι ο κλάδος της λιανικής, στον οποίο η η οικογένεια Λάππα δραστηριοποιείται με το σήμα της Mothercare θα αποσχιστεί και θα μεταβιβαστεί σε νέα εταιρεία, την οποία θα ελέγχουν από κοινού Intracom και Λάππα. Ίδια πρόσωπα με γνώση της συμφωνίας εξηγούν πως αν και η είσοδος της Intracom στη λιανική ήταν παράπλευρη ενέργεια του deal με τους μετόχους της Κλουκίνας Λάππας, ο κλάδοα θα αναπτυχθεί ξεχωριστά, ώστε να καταστεί κερδοφόρος, ενώ ήδη εξετάζονται συμφωνίες για την αξιοποίηση του δικτύου καταστημάτων, χωρίς να είναι σαφές αν η αξιοποίηση θα γίνει από τους ίδιους επιχειρηματίες.

    Σήμερα, η Κλουκίνας Λάππας διατηρεί 30 καταστήματα Mothercare στην εγχώρια αγορά, εκ των οποίων 4 franchise η εισηγμένη διατηρεί 6 καταστήματα στη Ρουμανία, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 διατηρούσε άλλα τρία στα Βαλκάνια, δύο στη Σερβία και ένα στην Αλβανία. Η παρουσία της εκτός συνόρων άρχισε να συρρικνώνεται από το 2016, όταν αποχώρησε από τη ζημιογόνο αγορά της Σλοβενίας.

    Το 2019 έκλεισε το κατάστημα της Βουλγαρίας, με την τοπική θυγατρική να τίθεται σε λύση και εκκαθάριση, το 2021 η πανδημία έβαλε λουκέτο στο ένα και μοναδικό κατάστημα της Βόρειας Μακεδονίας και στις αρχές του 2023 ήρθε η σειρά της Αλβανίας και της Σερβίας, απόφαση που βασίστηκε «κυρίως στις ασταθείς τρέχουσες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στις δύο βαλκανικές χώρες, στη μη ικανοποιητική πορεία των πωλήσεων σε αυτές μετά από την εμφάνιση της πανδημίας και τις συνέπειες που αυτή επέφερε στην οικονομία».

    Βάσει των πλέον πρόσφατων οικονομικών στοιχείων, του πρώτου εξαμήνου του 2022, ο τζίρος της Κλουκίνας Λάππας από τη λιανική έφτασε τα 12,5 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στη γεωγραφική ανάλυση, οι πωλήσεις στην Ελλάδα, διαμορφώθηκαν σε 11 εκατ., αυξημένες κατά 3,14%. Συνολικά, ο εμπορικός κλάδος έγραψε ζημιές προ φόρων ύψους 248 χιλ. ευρώ.

    Χαρτοφυλάκιο 200 εκατ. σε δύο χρόνια

    Όσον αφορά στα ακίνητα, ο δρόμος προς το χτίσιμο χαρτοφυλακίου 200 εκατομμυρίων συντομεύει, αφού «η αρχή γίνεται με assets 114 εκατ. ευρώ, αντί των 66 εκατ.» που αποτελούσαν τη «μαγιά» της Intracom Properties. Σε ορίζοντα δύο χρόνων, δηλαδή το αργότερο έως το 2024 ο σκοπός για portfolio αξίας 200 εκατ. θα έχει επιτευχθεί, ενώ ακολουθούν κι άλλες συμφωνίες, με επίκεντρο εμπορικά ακίνητα αλλά και επέκταση στον τουρισμό.

    Το ενδεχόμενο μετατροπής της Intracom Properties σε ΑΕΕΑΠ κερδίζει επίσης έδαφος, καθώς όταν η αξιοποίηση των ακινήτων της Κλουκίνας Λάππας πάρει μπρος, θα μιλάμε για μία εταιρεία με μισθωμένα κτίρια. Εξάλλου, αυτός είναι ο τρόπος για να κάνει χρήση των προνομίων των ΑΕΕΑΠ. Οι μετοχές που εκδίδουν οι ΑΕΕΑΠ και η μεταβίβαση ακινήτων προς αυτή απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, τέλος χαρτοσήμου, εισφορά, δικαίωμα ή οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και γενικά τρίτων.

    Μόνο από τα δύο καταστήματα που μισθώνει η Κλουκίνας Λάππας σε Adidas και Zara στην Ερμού βάζει στο ταμείο μισθώματα της τάξης του 1,3 εκατ. ευρώ ετησίως. Εκτός από το κτίριο των 884 τ.μ. επί της οδού Ερμού 44 και το ακίνητο της Ερμού 47, συνολικής επιφάνειας 1.438 τ.μ., η Intracom Properties αγόρασε με 30 εκατ. ευρώ (όση είναι η συνολική επένδυση Κόκκαλη για την εξαγορά των μετοχών της εισηγμένης μέχρι σήμερα), χώρο αποθηκών και γραφείων 8.525 τ.μ. στον Ταύρο και την πρώην έδρα της Κλουκίνας Λάππας στην οδό Παστέρ 3, στους Αμπελόκηπους.

    Με αυτόν τον τρόπο, ο Σωκράτης Κόκκαλης κάνει πραγματικότητα το σχέδιο των παλαιών μετόχων της Κλουκίνας Λάππας για σύσταση ΑΕΕΑΠ με εισφορά ακινήτων της τεχνικής εταιρείας που ελέγχουν. Το σχέδιο ναυάγησε το 2018, καθώς δεν πληρούταν μία βασική προϋπόθεση: το κατάστημα της Ερμού 47 (σημερινή Adidas) είχε αξία μεγαλύτερη από το 25% του συνόλου της αξίας των ακινήτων που θα εισφέρονταν στην ΑΕΕΑΠ, γεγονός που αποτελεί αρνητική προϋπόθεση για τη σύσταση της ξεχωριστής εταιρείας.



    ΣΧΟΛΙΑ