• Business

    Inditex: Η μητρική της Zara πουλά τα ρωσικά της καταστήματα στον όμιλο Daher

    • Bloomberg
    Marta Ortega, η κόρη του ιδρυτή της Inditex (Zara) και πρόεδρος της εταιρείας

    Marta Ortega, η κόρη του ιδρυτή της Inditex (Zara) και Πρόεδρος της εταιρείας


    Η Inditex, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων στον κόσμο και μητρική της Zara, συμφώνησε να πουλήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία στον όμιλο Daher, σηματοδοτώντας την απόσυρσή της από τη χώρα.

    Η συμφωνία προβλέπει τη διατήρηση «σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας» στη Ρωσία, ενώ η Daher θα αναλάβει επίσης τα περισσότερα από τα συμβόλαια ενοικίασης καταστημάτων της Inditex, δήλωσε ο όμιλος.

    Η Inditex αναμένει ότι οι προβλέψεις που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του έτους θα καλύψουν τις επιπτώσεις της εξόδου της από τη Ρωσία.

    Τον Ιούνιο, η εταιρεία ανακοίνωσε προβλέψεις 216 εκατομμυρίων ευρώ (215 εκατομμύρια δολάρια) για το κλείσιμο των δραστηριοτήτων στη Ρωσία και την Ουκρανία.

    Η ισπανική εταιρεία ένδυσης ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι κλείνει και τα 502 καταστήματά της στη Ρωσία και σταματά τις διαδικτυακές πωλήσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 8,5% των συνολικών κερδών προ τόκων και φόρων του ομίλου και ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της σε αριθμό καταστημάτων.

    Όταν η Inditex δήλωσε ότι σταματά τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, ακολουθώντας τις κινήσεις των άλλων εταιρειών της Δύσης, είπε επίσης ότι θα συνεχίσει να πληρώνει μισθούς για περίπου 9.000 εργαζόμενους και θα επιδιώξει να συνάψει συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που ενοικίαζε.

    Οι ανακοινώσεις έγιναν ταυτόχρονα με τη μετάβαση της εταιρείας από τον πρώην στην νυν πρόεδρο της.

    Η συμφωνία προβλέπει ότι, η Daher θα δραστηριοποιείται στη Ρωσία με το δικό της εμπορικό σήμα, αλλά εάν σε κάποιο μελλοντικό στάδιο, η Inditex επιθυμεί να επιστρέψει τη χώρα, θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει μέσω franchises.

    Η Daher εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έχει δεσμούς με την Azadea, μια λιβανέζικη εταιρεία που διαχειρίζεται τα franchise της Inditex στη Μέση Ανατολή.

    Διαβάστε ακόμη:

    Inditex: Εκτίναξη κερδών στο πρώτο εξάμηνο για τη μητρική των Zara



    ΣΧΟΛΙΑ