• Ημερολόγιο καραντίνας: Κάνουμε την ανάγκη… ευκαιρία!

    Δημοσιεύτηκε:

    Το 2020 είναι μια χρονιά που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στη μνήμη μας. Τη δική μας ατομική μνήμη, τη συλλογική, αλλά και την ιστορική. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες είδαμε τη ζωή μας να αλλάζει. Να περνά σε ρυθμούς πιο αργούς. Και να περιορίζεται σε εμβέλεια. Γεωγραφική και μη.

    Οι μετακινήσεις μειώθηκαν, τα ταξίδια απαγορεύτηκαν, η κοινωνική δραστηριότητα πάγωσε, οι επαφές περιορίστηκαν. Και ταυτόχρονα έκαναν την εμφάνισή τους νέα φαινόμενα σε ευρεία κλίμακα: η εργασία από το σπίτι, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, οι τηλεδιασκέψεις, η επικοινωνία με τους μεγαλύτερους σε ηλικία, μέσω της τεχνολογίας και ούτω καθ’ εξής.

    Βρεθήκαμε πιο περιορισμένοι, αλλά με περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας. Στο ασφαλές «κουκούλι» του σπιτιού μας.

    Την ίδια στιγμή, έχουμε για πρώτη φορά ίσως την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό και τι όχι. Να απολαύσουμε περισσότερες στιγμές με την οικογένειά μας, στιγμές χαλάρωσης με τα παιδιά μας, ώρες δημιουργίας μέσα στο σπίτι, να διαβάσουμε εκείνα τα βιβλία, που πάντα θέλαμε να διαβάσουμε, αλλά ποτέ δεν βρίσκαμε χρόνο, να δούμε ταινίες και αγαπημένες σειρές, να ακούσουμε μουσική, να παρακολουθήσουμε παραστάσεις χάρη στις νέες τεχνολογικές δυνατότητες και, εν τέλει, να ονειρευτούμε και να σχεδιάσουμε τη στιγμή που θα είμαστε και πάλι κοντά όλοι μαζί.

    Ρίχνουμε ρυθμούς. Παίρνουμε βαθιά ανάσα, για να φύγουμε μπροστά, όταν έρθει η ώρα, με μεγαλύτερη φόρα, πιο συγκεντρωμένοι στον στόχο. Στον στόχο που μπορεί να είναι το ταξίδι εκείνο που ονειρευόμαστε να κάνουμε, αλλά δεν προλάβαμε αυτή τη φορά. Ή ίσως η αγορά ενός φορέματος, για να υποδεχθούμε αυτό το τόσο πολυπόθητο καλοκαίρι, η ανακαίνιση του σπιτιού μας, η απόκτηση ενός mountain bike, έτσι ώστε, όταν θα είμαστε ξανά ελεύθεροι, να μπορούμε να απολαμβάνουμε με την ψυχή μας τη φύση και τις εξοχές. Κι αυτή τη φορά, μπορούμε να το κάνουμε πιο οργανωμένα από ποτέ, αφού έχουμε τον χρόνο να υπολογίσουμε σωστά και να σχεδιάσουμε προσεκτικά τα επόμενα βήματά μας. Και να οργανώσουμε, πρακτικά και οικονομικά, πιο έξυπνα τη ζωή μας.

    Μέσα από τους περιορισμούς, που είμαστε αναγκασμένοι, να τηρούμε για το καλό όλων μας, αναδεικνύονται και μοναδικές ευκαιρίες. Χωρίς τη μεγάλη πίεση της συνήθους καθημερινότητας, με κερδισμένο τον χρόνο, που σπαταλούσαμε άδικα κολλημένοι στην κίνηση και σε άσκοπες διαδρομές, μπορούμε να οργανώσουμε πολύ πιο έξυπνα τα οικονομικά μας. Να δούμε τι μπορούμε να περιορίσουμε, πώς μπορούμε να κάνουμε οικονομία, με ποιον τρόπο θα βάλουμε στην άκρη τα χρήματα που χρειαζόμαστε, για να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας. Ήρεμοι, μακριά από την πίεση, να βάλουμε τα πράγματα στη ζυγαριά και να κρατήσουμε μόνο τα απαραίτητα. Κι εκείνα που αγαπάμε πραγματικά.

    Κάθε δύσκολη περίοδος κρύβει τις δικές της ευκαιρίες. Και, ιστορικά, περίοδοι σαν αυτή που διανύουμε αλλάζουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε. Γιατί ο καθένας από εμάς συνειδητοποιεί, τι θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, τι χρειάζεται και τι όχι.

    Ο υπολογιστής που είχατε στο σπίτι για παράδειγμα. Από τη μία στιγμή στην άλλη, αναδείχθηκε στον μεγάλο πρωταγωνιστή των ημερών. Πώς αλλιώς θα μπορούσατε να δουλέψετε από την ασφάλεια του σπιτιού σας, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις, όπως επιτάσσει η ανάγκη του αυτοπεριορισμού; Ή εκείνο το tablet. Πέρυσι είχατε σχεδόν μετανιώσει που το αγοράσατε, αλλά χάρη σε εκείνο μπορεί η κόρη σας, μαθήτρια Λυκείου πλέον, να συνεχίζει κανονικά τα μαθήματά της, χωρίς να χάνει ούτε ώρα από την εκπαίδευσή της. Και ο αρτοπαρασκευαστής εκείνος που αγοράσατε κάποτε παρορμητικά και έμενε για χρόνια κλεισμένος στην αποθήκη; Να που τώρα είναι πια… μέλος της οικογένειάς σας, κάνοντας την καθημερινότητα στο σπίτι πιο ζεστή και πιο… νόστιμη!

    Το αυτοκίνητό σας, όμως, μένει τώρα μέρες ολόκληρες ακινητοποιημένο. Κι έχει αρχίσει να σας λείπει, είναι η αλήθεια. Τώρα, όμως, συνειδητοποιείτε ότι, ακριβώς επειδή είναι έτσι η κατάσταση, σας κοστίζει κάτι παραπάνω απ’ όσο θα θέλατε. Ναι, τα σέρβις είναι υποχρεωτικά, όπως και να περνάει ΚΤΕΟ, να πληρώνετε κάθε χρόνο τα τέλη κυκλοφορίας του. Μήπως, όμως, αυτήν την περίοδο η ασφάλεια αυτοκινήτου κοστίζει δυσανάλογα ακριβά; Για ένα αυτοκίνητο που δεν πρόκειται να πάει μακριά ίσως για αρκετό καιρό ακόμα;

    Και σε κανονικές συνθήκες, όμως, πόσο συχνά κάνετε μακρινές αποστάσεις με αυτό; Τις περισσότερες φορές είναι σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι. Σε μια εποχή που όλα γίνονται αναγκαστικά λίγο πιο ευέλικτα, θα ήταν μια έξυπνη σκέψη ίσως να ξαναδείτε το θέμα της ασφάλειας αυτοκινήτου. Να το προσαρμόσετε, αν μη τι άλλο, στις πραγματικές, δικές σας ανάγκες. Άλλωστε, με τον περιορισμό, φτάσατε να εκτιμάτε ούτως ή άλλως περισσότερο το περπάτημα σε μικρές και πιο μακρινές αποστάσεις, ακόμη και το ποδήλατο για κάποιες δουλίτσες στη γειτονιά. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου…

    Υπάρχει λύση; Κι όμως, υπάρχει. Το πρόγραμμα Short Drive, με την τεχνολογία του «Buy The Mile» της Anytime, δημιουργήθηκε για εσάς που χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας μόνο για τις απαραίτητες μετακινήσεις. Είναι ο ιδανικός τρόπος ασφάλισης, για να πληρώνετε λιγότερα και δικαιότερα ασφάλιστρα, ανάλογα με τη χρήση που κάνετε. Και ειδικά αυτήν την περίοδο αποτελεί την ιδανική λύση, αφού η Anytime σας κάνει δώρο τα χιλιόμετρα, που θα χρειαστεί να κάνετε, όσο παραμένουμε σπίτι.

    Πιο συγκεκριμένα, όλα τα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου Short Drive ξεκινούν από 3.000 χιλιόμετρα τον χρόνο και μπορείτε, όποτε χρειαστεί, να αποκτήσετε επιπλέον 2.000 χιλιόμετρα με €20.

    Το Short Drive είναι ιδανικό για καθέναν από εμάς που χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας μόνο για τις απαραίτητες μετακινήσεις – μια συνήθεια που καλό θα ήταν να κρατήσουμε κι αφού περάσει η δύσκολη αυτή περίοδος. Και με δύο διαφορετικά προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου Short Drive και με ακόμα περισσότερες καλύψεις ανάλογα με τις ανάγκες μας και το όχημά μας, η ευελιξία και η οικονομία είναι στο… τσεπάκι μας! Οδηγούμε λιγότερο, πληρώνουμε λιγότερο. Και, επιπλέον, όσο διαρκεί η καραντίνα, τα χιλιόμετρα που θα κάνουμε είναι… δωρεάν!

    Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να κάνουμε την ανάγκη ευκαιρία;