• Business

    Ηλεκτροπαραγωγή: Πώς θα εξοικονομήσουμε 3 TWh φυσικό αέριο με υποκατάσταση με ντίζελ – Τα ερωτηματικά

    Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου

    Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου


    Στην ανάγκη προσδιορισμού των ποσοτήτων ντίζελ που θα χρειαστεί η μετατροπή των 5 μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο σε μονάδες ντίζελ, με στόχο την εξοικονόμηση φυσικού αερίου σε περίπτωση ανάγκης, κατέληξε η χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ενέργειας.

    Επόμενο βήμα είναι η ΡΑΕ να συγκαλέσει σύσκεψη με τους ηλεκτροπαραγωγούς για να προσδιοριστούν τις μέρες που μπορούν να γυρίσουν την παραγωγή τους από φυσικό αέριο σε ντίζελ και να προσδιορίσουν τις  ανάγκες τους σε ντίζελ  ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να γίνει αποτελεσματικά η τροφοδότησή τους από τα διυλιστήρια. Σημειώνεται ότι τη  δυνατότητα μετατροπής σε παραγωγή από ντίζελ, διαθέτουν 5 μονάδες,  η Elpedison, στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη, οι μονάδες της ΔΕΗ στο Λαύριο IV και την Κομοτηνή, όπως και η μονάδα της Ήρων Θερμοηλεκτρική.

    Στην ‘Εκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Συντονισμού Έκτακτης Ανάγκης που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τη  Γενική Γραμματέα  Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, συμμετείχαν ν εκπρόσωποι των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ και της Μότορ Όιλ οι οποίοι και διαβεβαίωσαν για τη διαθεσιμότητα πετρελαίου προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

    Ωστόσο, τονίστηκε ότι πρέπει να τους γνωστοποιηθεί, ποιο είναι το σενάριο και οι ανάγκες της ηλεκτροπαραγωγής σε ντίζελ για να οργανωθούν και να δρομολογηθούν εγκαίρως οι παραδόσεις.

    Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, λόγω ενδεχόμενης διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου, οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με ντίζελ, με βάση τα ισχύοντα στο Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων.

    Σύμφωνα με τα σενάρια του ΔΕΣΦΑ στα οποία είχε πρόσφατα αναφερθεί ο κ.Νικόλαος Κάτσης, στη Βουλή χρήση ντίζελ αντί για φυσικό αέριο μπορεί να εξοικονομήσει 3 TWh φυσικού αερίου ετησίως. Ειδικότερα, είχε πει: ” έχουμε 1.800 Μεγαβάτ τέτοιων μονάδων, 5 μονάδες σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες μπορούν όποτε χρειαστεί να σταματήσουν τη λειτουργία τους με φυσικό αέριο και να γυρίσουν σε ντίζελ. Για να το κάνουν αυτό ο ΔΕΣΦΑ κάθε τρεις μήνες το ελέγχει, πηγαίνει και βλέπει τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους, βάζει τις μονάδες και δουλεύουν για μία ώρα να γυρίσουν από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο για να είναι πάντοτε έτοιμες.  Άρα, πιστεύουμε ότι εάν αυτό γίνει για ικανό χρονικό διάστημα δηλαδή, για την περίοδο σταδιακά, όχι κάθε μέρα, αλλά κάποιες μέρες με έναν κανόνα ότι σε ένα μήνα θα δουλεύουν 10 μέρες με πετρέλαιο αυτές οι μονάδες και τις άλλες 20 με φυσικό αέριο θα μπορούσαμε να μειώσουμε το έλλειμμα στα 12 ,4 (από 15,5 TWh).”

    Ερωτηματικά

    Μπορούν όμως όλες οι μονάδες να γυρίσουν σε ντίζελ 10 ημέρες το μήνα για ένα χρόνο;

    Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, κατά πληροφορίες, δεν είναι ίδιες οι δυνατότητες όλων των μονάδων να λειτουργήσουν επί μακρόν με ντίζελ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Elpedison  δήλωσε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει υποκατάσταση περισσότερες από 30 ημέρες το χρόνο, ενώ η ΔΕΗ αναφέρουν πληροφορίες δήλωσε ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να υποκαθιστά όλο το χρόνο τις μονάδες με ντίζελ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα σε επιστολή της στη ΡΑΕ, η Elpedison σχετικά με τη λειτουργία των μονάδων της με εναλλακτικό καύσιμο, ειδικά όταν η χρονική της διάρκεια ξεπεράσει τις λίγες ημέρες που προβλέπει η Ρυθμιστική Απόφαση 1211/2018, σημείωσε ότι αυτό συνεπάγεται με σημαντική πολυπλοκότητα, προβλήματα ασφαλιστικής κάλυψης, τεχνικές προκλήσεις και μεγάλο κόστος.
    Επίσης σύμφωνα με την Elpedison, η λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων με ντίζελ δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα ανταγωνισμού καθώς δεν αφορά το σύνολο των μονάδων παραγωγής από φυσικό αέριο και γι αυτό  ζητούσε από τη ΡΑΕ να αναγνωρίσει ότι η αλλαγή καυσίμου δεν αποτελεί επιλογή του ηλεκτροπαραγωγού αλλά ρυθμιστική υποχρέωση που αλλάζει τη θέση του στην αγορά έναντι του ανταγωνισμού.

    Προκειμένου να μπορεί να υπολογιστεί η πραγματική εξοικονόμηση φυσικού αερίου που μπορεί να επιτευχθεί, πλέον πρέπει να δηλώσουν οι ηλεκτροπαραγωγοί που έχουν τέτοιες μονάδες (ΔΕΗ, Elpedison και ΗΡΩΝ) τις πραγματικές τους ανάγκες σε ντίζελ ετησίως.

    Στόχος η μείωση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή

    Στόχος του υπουργείου Ενέργειας είναι να προετοιμάσει τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε ενδεχόμενο έλλειμμα αερίου που μπορεί να προκύψει και όπως εκτιμάται μπορεί να  κυμαίνεται μεταξύ 1,9 έως 4,2 τεραβατωρών.

    Με δεδομένο ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στηρίζεται σε ποσοστό πάνω από 40% σε φυσικό αέριο, είναι προτεραιότητα η μείωση της χρήσης του με υποκατάσταση από ντίζελ και λιγνιτική ενέργεια. Το μεγαλύτερο στοίχημα, ωστόσο είναι η αύξηση συμμετοχής της λιγνιτική ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα από τις 2,5 TWh στις 10 TWh όπως έχει ζητήσει το ΥΠΕΝ από τη ΔΕΗ.



    ΣΧΟΛΙΑ