• Business

    ΙΑΤΑ: Ζητά να ληφθούν έκτακτα μέτρα προστασίας του τομέα λόγω κορονοϊού


    Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ) ζήτησε σήμερα να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα στήριξης του τομέα, μία ημέρα αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν προσωρινά την είσοδο στους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ευρώπη, εξαιρουμένων των Αμερικανών πολιτών.

    Η απόφαση που έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «θα δημιουργήσει τεράστιες πιέσεις στη ροή κεφαλαίων των αεροπορικών εταιρειών», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Ένωσης, Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι θα χρειαστούν “κατεπείγοντα μέτρα για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση”.

    Υπενθυμίζοντας ότι η επιδημία του Covid-19 έχει ήδη προκαλέσει τη χρεοκοπία της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας Flybe στις αρχές Μαρτίου, εκτίμησε ότι «το τελευταίο πλήγμα» από την Ουάσινγκτον «μπορεί να ωθήσει και άλλες στην ίδια κατεύθυνση».

    Η απαγόρευση εισόδου Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ θα τεθεί σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ώρα Ουάσινγκτον (7 το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) και αφορά όλους όσους βρέθηκαν στις χώρες του Χώρου Σένγκεν τις τελευταίες 14 ημέρες, εκτός από τους Αμερικανούς πολίτες και τους μόνιμους κατοίκους ΗΠΑ.

    «Ζητάμε από τις ΗΠΑ και από άλλες κυβερνήσεις που έθεσαν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», προσθέτει ο ντε Ζουνιάκ. Ο ΠΟΥ θεωρεί ότι τα μέτρα που παρεμποδίζουν τις διεθνείς μεταφορές θα πρέπει να είναι «μικρής διάρκειας» και «αναλογικά με τον κίνδυνο» για τη δημόσια υγεία.

    «Η υγεία και η ασφάλεια είναι βασικές προτεραιότητες των κυβερνήσεων και του τομέα των αεροπορικών μεταφορών. Όμως η αποτελεσματικότητα και η αναγκαιότητα των ταξιδιωτικών περιορισμών πρέπει να επανεξεταστούν», πρόσθεσε.

    Στις 5 Μαρτίου η ΙΑΤΑ εκτιμούσε ότι η επιδημία μπορεί να στοιχίσει έως και 113 δισεκατομμύρια δολάρια στις αερομεταφορές, όμως σήμερα τόνισε ότι αυτή η εκτίμηση δεν ισχύει πλέον, αφού δεν είχαν ληφθεί υπόψη τότε η απαγόρευση των ΗΠΑ, ούτε τα μέτρα που έχουν λάβει στο μεταξύ και άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ και η Ισπανία.

    Το 2019 έγιναν περίπου 200.000 πτήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Χώρου Σένγκεν, δηλαδή 550 πτήσεις ή 125.000 επιβάτες ημερησίως.



    ΣΧΟΛΙΑ