• Business

    Η Virgin Money συγχωνεύεται με την CYBG και δημιουργούν την 6η μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας

    branson


    Στην εξαγορά της Virgin Money του πολυεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον προχωρά η βρετανική τράπεζα CYBG, μετά από ένα μήνα συνομιλιών. Η συμφωνία αποτιμά την αξία της Virgin Money σε περίπου 1,7 δισ. λίρες, καθιστώντας την πλέον έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας με όρους περιουσιακών στοιχείων. Η νέα διευρυμένη τράπεζα βάζει πλώρη για να ανταγωνιστεί τις τέσσερις ισχυρότερες τράπεζες της χώρας, τις λεγόμενες «Big Four», Lloyds, RBS, HSBC και Barclays.

    Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, η αξία των συνδυασμένων περιουσιακών στοιχείων του καινούργιου τραπεζικού ομίλου θα ανέρχεται στα 80 δισ. λίρες, με τον συνολικό αριθμό των πελατών να φτάνει τα έξι εκατομμύρια.

    Η μεγαλύτερη τραπεζική συγχώνευση στη Βρετανία μετά τη χρηματοοικονομική κρίση σφραγίστηκε με τη βελτιωμένη προσφορά της CYBG και θα αποφέρει στους μετόχους της Virgin Money, συμπεριλαμβανομένου και του Ρίτσαρντ Μπράνσον, περίπου το 38% των μετοχών του συνδυασμένου ομίλου.

    Οι επενδυτές της Virgin Money θα λάβουν 1,2 μετοχή της CYBG για κάθε μετοχή της Virgin Money, το 35% των οποίων κατέχει ο Μπράνσον.

    Ο πρόεδρος της CYBG, Kim Pettigrew, ο διευθύνων σύμβουλος David Duffy και ο οικονομικός διευθυντής Ian Smith, θα διατηρήσουν τους ρόλους τους στη νέα εταιρεία, ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος της Virgin Money, Jayne-Anne Ghadia, θα είναι ανώτερος σύμβουλος του Duffy.

    Η συγχωνευμένη εταιρεία θα είναι περίπου διπλάσια σε μέγεθος από τη μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της μεταξύ των μικρότερων και μεσαίων τραπεζών της Βρετανίας και αναμένεται να πάρει μεγάλη ώθηση από τη δυναμική του εμπορικού σήματος της Virgin, για το οποίο η CYBG θα καταβάλει 12 εκατ. λίρες για την εκμετάλλευσή του τον πρώτο χρόνο, ποσό που θα ανέλθει στα 15 εκατ. λίρες κατά τον τέταρτο χρόνο χρήσης του.

    «Η συγχώνευση της CYBG με τη Virgin Money θα δημιουργήσει την πρώτη τράπεζα στη χώρα που θα αμφισβητήσει το status quo των μεγάλων βρετανικών τραπεζών, προσφέροντας μια πραγματική εναλλακτική λύση για τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις» υποστήριξε ο Duffy στις πρώτες δηλώσεις του.

    Οι τράπεζες δήλωσαν ότι αναμένουν να επωφεληθούν κατά 120 εκατομμύρια λίρες ετησίως από την εξοικονόμηση κόστους προ φόρων, με την παράλληλη όμως απώλεια περίπου 1.500 θέσεων εργασίας, γεγονός που θα αφήσει τον όμιλο με προσωπικό περίπου 8.000 εργαζομένων. Ήδη τα σωματεία των εργαζομένων και στις δύο τράπεζες έχουν ζητήσει άμεσα συνάντηση των εκπροσώπων τους με τα Δ.Σ. των τραπεζών.

    Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας οι μετοχές της Virgin Money υποχωρούσαν 2,3% στις 347 πένες, ενώ εκείνες της CYBG κατέγραφαν ηπιότερη πτώση 1,4% στις 302 πένες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον προσθέτει κρουαζιερόπλοια 2,5 δισ. δολαρίων στην αυτοκρατορία του



    ΣΧΟΛΙΑ