• Business

    Τζ. Ράις: Στενεύουν τα περιθώρια για να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά δεν πρόκειται να φύγουμε

    • NewsRoom
    Λαγκάρντ ΔΝΤ Ράις

    Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος ΔΝΤ


    Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς σχετικά με τα στενά περιθώρια συμφωνίας μεταξύ τους για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Επισήμανε πάντως πως «αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα παραμείνουμε μέσω του προγράμματος επιτήρησης».

    Συγκεκριμένα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις υπογράμμισε τη σημασία του Eurogroup την επόμενη Πέμπτη, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που έστειλε προχθές ο Πόουλ Τόμσεν, ότι δίχως συμφωνία έως τότε υπάρχει κίνδυνος το ΔΝΤ να μην προλάβει να ενταχθεί χρηματοδοτικά στο Μνημόνιο.

    Ο εκπρόσωπος του Ταμείου τόνισε πως «Ξεμένουμε από χρόνο. Οι διαφορές στην ελάφρυνση του χρέους έχουν περιοριστεί αλλά ακόμη παραμένουν διαφορές για να επιλυθούν. Και αυτό πρέπει να γίνει σύντομα. Το πρόγραμμα του ESM με την Ελλάδα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο και υπάρχει μικρό παράθυρο χρόνου για να συμμετάσχουμε σε πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Ο Πολ Τόμσεν επεσήμανε ότι το Eurogroup στις 24 Μαΐου είναι σημαντικό».

    Το ΔΝΤ θα παραμείνει ακόμα και χωρίς συμφωνία

    «Δεν είχαμε χρηματοδότηση του ΔΝΤ στην Ελλάδα από το 2014. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζουμε τη χώρα. Εμπλεκόμαστε στις διαπραγματεύσεις και αυτό το έχει καλωσορίσει η Αθήνα». Συμπλήρωσε ότι ακόμα και αν δεν υπάρχει συμμετοχή στο πρόγραμμα «θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με την Ελλάδα στην παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα, όπως γίνεται στην Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία».

    Απέφυγε πάντως να διευκρινίσει εάν το Ταμείο θα μπορούσε να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο, επαναλαμβάνοντας την δήλωση Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ «ποτέ δεν αφήνει το τραπέζι».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΝΤ: Ουραγός στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης η Ελλάδα – Στο 191,3% του ΑΕΠ φέτος το δημόσιο χρέος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ: Έως την 1η Ιουνίου εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Deutsche Welle: Η ελάφρυνση του χρέους συνεπάγεται σκληρή εποπτεία



    ΣΧΟΛΙΑ