ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H Σαουδική Αραβία ανέβαλλε την είσοδο του κρατικού πετρελαϊκού της γίγαντα, Aramco, στο χρηματιστήριο, σύμφωνα με τέσσερις πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Η ομάδα οικονομικών συμβούλων που είχε συγκροτηθεί για να επεξεργαστεί την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της εταιρείας διαλύθηκε, καθώς η Σαουδική Αραβία στρέφει την προσοχή της στην απόκτηση από πλευράς Aramco «στρατηγικού ποσοστού» στην σαουδαραβική πετροχημική βιομηχανία Saudi Basic Industries, σύμφωνα με δύο πηγές του πρακτορείου.
«Η απόφαση να αναβληθεί η IPO έχει ληφθεί εδώ και κάποιο διάστημα, ωστόσο κανείς δεν την αποκαλύπτει, οπότε απλώς η καθυστέρηση θα μετατραπεί σε αναβολή», ανέφερε σαουδαραβική πηγή.
Η Saudi Aramco δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο, ενώ ανάλογη ήταν η στάση και του βασιλικού οίκου.
Το σχέδιο για είσοδο του εθνικού πετρελαϊκού γίγαντα της Σ. Αραβίας στο χρηματιστήριο αποτελούσε βασικό τμήμα του σχεδίου του διαδόχου του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για την αναμόρφωση της οικονομίας του βασιλείου και τη μείωση της εξάρτησής της από τα πετρελαϊκά έσοδα.
Ο πρίγκιπας είχε ανακοινώσει το σχέδιο για την πώληση του 5% της Aramco το 2016 μέσω του σαουδαραβικού και ενός διεθνούς χρηματιστηρίου, υπολογίζοντας ότι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας θα έφτανε στα 2 τρισ. δολάρια. Πολλοί ειδικοί, ωστόσο, αμφισβητούσαν το κατά πόσον ένας τέτοιος στόχος ήταν ρεαλιστικός, κάτι το οποίο οδήγησε στη δημιουργία της ομάδας των συμβούλων για την IPO.
Τα χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Χονγκ Κονγκ είχαν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον να διεξαχθεί μέσω των ίδιων η αρχική δημόσια προσφορά (IPO) των μετοχών της Aramco, ενώ ένας στρατός από τραπεζίτες και δικηγόρους άρχισαν να ανταγωνίζονται έντονα για τις θέσεις συμβούλων στην προσφορά. Η συγκεκριμένη IPΟ αντιμετωπίστηκε ως η αρχή μιας πληθώρας από συμφωνίες που θα προέκυπταν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του βασιλείου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεραπετρίτης: Συνεχής επαγρύπνηση για την άμεση και ασφαλή επιστροφή των Ελλήνων από τη Μέση Ανατολή
- Axios: Από τον Δεκέμβριο Τραμπ – Νετανιάχου σχεδίαζαν την επίθεση στο Ιράν – Όλο το παρασκήνιο που οδήγησε στον θάνατο Χαμενεϊ
- Τραμπ: Το Ιράν ζητά διαπραγματεύσεις – 48 ηγέτες εξαφανίστηκαν σε μία επιχείρηση
- Χάος στα Αεροδρόμια της Μέσης Ανατολής – Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.