• Business

    Οι Ρότσιλντ του Λονδίνου: Ο κατάσκοπος με τα Cartier, ο αποστάτης και ο… playboy Νατ

    • NewsRoom
    Βίκτορ, Τζέικομπ και Νατ, οι τρεις γενιές των Ρότσιλντ στο Λονδίνο

    Βίκτορ, Τζέικομπ και Νατ, οι τρεις γενιές των Ρότσιλντ στο Λονδίνο


    Μία ιστορία κατασκοπείας, αποστασίας και πικάντικων πάρτυ που απασχόλησαν τα βρετανικά tabloids. Η οικογένεια του λόρδου Βίκτορ Ρότσιλντ, του διάσημου λόρδου, ο οποίος συμμετείχε στις μυστικές υπηρεσίες της Αγγλίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ακολούθησε τη δική της ξεχωριστή πορεία, μακριά από τις έριδες που απασχολούσαν κατά τη διάρκεια των αιώνων την ισχυρή ευρωπαϊκή δυναστεία μεταξύ των Γάλλων και των Ελβετών απογόνων.

    Με αφορμή τον θάνατο του Λόρδου Τζέικομπ Ρότσιλντ, η ιστορία των ανδρών που εκπροσωπούν τρεις γενιές της ισχυρής δυναστείας στη Γηραιά Αλβιώνα επανέρχεται στο προσκήνιο. Και οι τρεις άνδρες είχαν ένα κοινό: διέπρεψαν μακριά από την προστατευμένη οικογενειακή επιχείρηση.

    Ο κατάσκοπος με τα Cartier

    Ο Λόρδος Βίκτορ Ρότσιλντ γεννημένος το 1910 ήταν μια οικεία φυσιογνωμία στο μυαλό των Βρετανών, όχι για την δεινότητά του στην τραπεζική αυτοκρατορία αλλά για την εμπλοκή του στη βρετανική μυστική υπηρεσία MI5.

    Ο μοναχογιός του Καρόλου Ρότσιλντ, έμεινε ορφανός από πατέρα στα 13 του χρόνια και  ξεχώρισε ήδη από το πανεπιστήμιο για τις εντυπωσιακές του επιδόσεις στη λογοτεχνία και τη φυσιολογία.

    Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στρατολογήθηκε στην MI5 και ενεπλάκη ενεργά σε αποστολές που περιελάμβαναν εξουδετέρωση βόμβας και κατασκοπεία. Ο γόνος της ισχυρής οικογένειας δεν έχανε το στυλ του ούτε όταν βρισκόταν η ζωή του σε κίνδυνο: επιχειρούσε στις επικίνδυνες αποστολές του με μία σειρά από πολυτελή κατσαβίδια που του είχε δώσει ο Cartier, όπως περιέγραψε ο ίδιος, μετά απονομή του μεταλλίου George.

    Το όνομά του ενεπλάκη και σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, όταν κατηγορήθηκε ότι ήταν κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης. Στο Κέιμπριτζ τη δεκαετία του 1930, ο Βίκτορ έγινε μέλος μίας exclusive κοινότητας, γνωστής ως «Απόστολοι», στην οποία συμμετείχαν οι Guy Burgess, Donald Maclean, Kim Philby και Anthony Blunt. Οι τέσσερις άνδρες αποκαλύφθηκε αργότερα ότι ήταν πράκτορες της Σοβιετικής Ένωσης.

    Το 1986 ορισμένα μέλη του Κοινοβουλίου ζήτησαν να διερευνηθεί αν ο Λόρδος Ρότσιλντ ήταν κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης.

    Η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ απέρριψε τις εικασίες και ο Βίκτορ υπερασπίστηκε με σθένος την αθωότητά του.

    Σε μεγάλη ηλικία, ο Βίκτορ, αφού πρώτα είχε κάνει το πέρασμά του από τον αθλητισμό, τη μουσική ως πιανίστας της τζαζ και σε σειρά από think tank αποφάσισε να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση ως πρόεδρος.

    Η οικογένεια ταλαιπωρούνταν ακόμα μία φορά από διαμάχες μεταξύ των μελών του. Ο Βίκτορ θεώρησε ότι η παρουσία του στην τράπεζα θα ηρεμούσε τα πνεύματα μεταξύ του ξαδέρφου του Έβελιν και του γιού του Τζέικομπ. Τελικά, ο Τζέικομπ αποχώρησε για να ακολουθήσει τα δικά του όνειρα.

    Ο αποστάτης που έγινε δισεκατομμυριούχος

    Στα 40 του έτη, ο Τζέικομπ Ρότσιλντ, ο πρωτότοκος γιος του Βίκτορ που κληρονόμησε τον τίτλο του λόρδου από τον πατέρα του, αποφάσισε ότι δεν μπορεί να έρθει σε συμφωνία με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειά του για το μέλλον της τραπεζικής τους αυτοκρατορίας.

    Έμεινε στην μνήμη των Ρότσιλντ ως ο αποστάτης που γύρισε την πλάτη σε μία αυτοκρατορία για να φτιάξει τη δική του.

    Ο Τζέικομπ, που απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία 87 ετών, ύστερα από τη σφοδρή σύγκρουση που είχε με τον Έβελιν Ρότσιλντ, στράφηκε στην Rothschild Investment Trust, και την ανέδειξε σε ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά καταπιστεύματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Η εταιρεία μετονομάστηκε σε RIT Capital Partners Plc, με τον Τζέικομπ να απαρνείται το ιστορικό όνομα της οικογένειας. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να την εκτοξεύσει. Από τότε που έκανε το ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 1988, μετά την απελευθέρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών της πόλης,  η μετοχή της επενδυτικής εταιρείας αυξήθηκε πάνω από 1.600%, επισκιάζοντας τη χρηματιστηριακή αξία τόσο της ελβετικής όσο και της γαλλικής τράπεζας Rothschild.

     

    Ο Τζέικομπ Ρότσιλντ αριστερά και ο γιος του, Νατ, δεξιά

     

    Ο Τζέικομπ απέπνεε εμπιστοσύνη στους πελάτες, τους οποίους κατάφερε να προστατεύσει από τις κατά καιρούς αναταράξεις της αγοράς. Το όνομά του έγινε συνώνυμο της επιτυχίας.

    Όπως και ο πατέρας του, ο Τζέικομπ ανέπτυξε ιδιαίτερη αγάπη για τον πολιτισμό, την φιλανθρωπία και τη δημιουργικότητα.

    Συλλέκτης έργων τέχνης, διετέλεσε πρόεδρος στα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου και του National Heritage Lottery Fund, ενώ αναπαλαίωσε το Spencer House στο Λονδίνο και διεύθυνε την πενταετή αποκατάσταση του Waddesdon Manor, της εξοχικής κατοικίας του 19ου αιώνα που χτίστηκε από έναν από τους πολλούς πλούσιους προγόνους του, από το 1990 έως το 1995.

    Η επιστροφή του play boy

    Ο Ναθάνιελ Ρότσιλντ (προτιμάει να τον αποκαλούν Νατ) είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Τα τελευταία χρόνια έχει ως έδρα την Ελβετία, αλλά συχνά ξεκουράζεται ή οργανώνει τη δουλειά του σε μία από τις πολυτελείς βίλες που έχει ανά τον κόσμο, μία εξ’ αυτών και στην Κέρκυρα.

    Μέχρι τα 25 του έμεινε μακριά από οποιαδήποτε εργασία. Κι όταν αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του στον επενδυτικό κόσμο, η εμπλοκή του σε μία ινδονησιακή εταιρεία ενέργειας οδήγησε σε ένα οικονομικό σκάνδαλο.

    Όχι κάτι ασυνήθιστο για τον play boy με αδυναμία στις στριπτιζέζ, τα πάρτυ σε γιοτ και τους ισχυρούς φίλους.

    Η επιλογή του σε συζύγους ήταν μία ακόμα απογοήτευση για την οικογένειά του.

    Σε νεαρή ηλικία γνωρίζει το μοντέλο Άναμπελ Νίλσον, φίλη της Κέιτ Μος, σε μια παραλία στην Ινδία. Στα 23 τους κλέβονται στο Λας Βέγκας και παντρεύονται. Τα επόμενα τρία χρόνια το ζευγάρι πρωταγωνιστεί σε φωτογραφίες από πάρτι να πίνει και να διασκεδάζει σε πολυτελούς προορισμούς όλου του κόσμου. Οι εκρηκτικοί καβγάδες τους οδήγησαν στο τέλος του γάμου τους. Ούτε η επόμενη επιλογή ικανοποιεί την οικογένειά του, καθώς παντρεύεται την εντυπωσιακή Λορέτα Μπάσει, ένα μοντέλο που κοσμούσε την πικάντικη σελίδα 3 του βρετανικού tabloid Sun.

    Οι κοσμικοί κύκλοι του Λονδίνου είχαν να συζητούν για μέρες το γεγονός ότι οι γονείς του δεν παρευρέθηκαν στον δεύτερο γάμο του.

     

    Ο ίδιος αδιαφορεί για τα κουτσομπολιά και για το γεγονός ότι απασχολεί συχνότερα απ’ ότι θα ήθελε η οικογένειά του τα βρετανικά tabloids.

    Ο έγγαμος βίος σε καμία περίπτωση δεν έκοψε την όρεξη του γόνου για καλοπέραση και ολονύχτια πάρτι σε πολυτελή γιοτ.

    Εκεί άλλωστε φέρεται να κλείνει και τις συμφωνίες του και να διατηρεί στενές επαφές με ισχυρούς φίλους, μεταξύ αυτών και Ρώσοι ολιγάρχες.

    Τα πάρτι αυτά έχουν άφθονο ποτό, φαγητό αλλά και στριπτιζέζ για να διασκεδάζουν οι καλεσμένοι του. Ο ίδιος μάλιστα έχει κατηγορηθεί για ύποπτες συναλλαγές και συμφωνίες με ισχυρούς άνδρες σε επιτελικές θέσεις, κατά τη διάρκεια της κοινής τους διασκέδασης.

    Τον Ιανουάριο του 2012 έκανε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον της βρετανικής Daily Mail, επειδή υπονοούσε ότι χρησιμοποίησε τη σχέση του με τον Ρώσο ολιγάρχη Όλεγκ  Ντεριπάσκα για να κλείσει συμφωνία 500 εκατομμυρίων λιρών με τον πρώην Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ Πίτερ Μάντελσον, ενώ ήταν όλοι μαζί σε μια σάουνα.

    Παρά την άστατη ζωή, ο Νατ έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε έναν επιτυχημένο deal maker χτίζοντας την προσωπική του περιουσία του σταδιακά, χάρη στους ισχυρούς συνδέσμους του και το ιστορικό όνομα που του ανοίγει πόρτες. Τα βρετανικά tabloids συνεχίζουν να αναφέρονται σε αυτόν, όμως τα τελευταία χρόνια γράφουν την επιτυχημένη επενδυτική του πορεία, υπενθυμίζοντας πάντα τη πλευρά του, που αγαπάει τα ξέφρενα πάρτι.

    Διαβάστε επίσης:

    Πέθανε ο Τζέικομπ Ρότσιλντ: Ποιος ήταν ο διάσημος τραπεζίτης και φιλάνθρωπος της ισχυρής δυναστείας

    Ροκφέλερ-Ρότσιλντ: Η ιστορία πίσω από τη σύμπραξη δύο κορυφαίων δυναστειών

    Chanel: Επενδύει στο σχέδιο εξόδου από το χρηματιστήριο της τράπεζας Rothschild



    ΣΧΟΛΙΑ