• Business

    Ροκφέλερ-Ρότσιλντ: Η ιστορία πίσω από τη σύμπραξη δύο κορυφαίων δυναστειών

    • NewsRoom

    Η ιστορική φωτογραφία από τη συμφωνία Ροτσιλντ-Ροκφελερ, από τον φακό της Annie Leibovitz. Πηγή Vanity Fair


    Τον Μάιο του 2012, δύο από τις πιο ιστορικές οικογένειες επιχειρηματιών προχώρησαν σε μία… υπερατλαντική ένωση.

    Η RIT Capital Partners, που είχε ιδρύσει ο λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ το 1961, θα αποκτούσε το 37% της Rockefeller Financial Services, του δισεκατομμυριούχου τραπεζίτη Ντέιβιντ Ροκφέλερ.

    H σχέση των δύο ανδρών

    Αν και η συμφωνία δεν τράβηξε το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, πολλοί στάθηκαν στην ιστορική στιγμή, έτσι όπως αποτυπώθηκε και στην κάμερα της διάσημης φωτογράφου Annie Leibovitz τον Μάιο του 2012.

    Οι δύο άνδρες γόνοι δύο δυναστειών που έχουν αντέξει στον χρόνο εδώ και αιώνες συνδέονταν ήδη εδώ και πέντε δεκαετίες. Δύο πατριάρχες που μοιράζονταν μία καλή προσωπική σχέση αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο τη δημιουργία επενδυτικών ταμείων και επίκεντρο τη διαχείριση πλούτου και περιουσιακών στοιχείων.

    Η συμφωνία άνοιγε το δρόμο για νέες ευκαιρίες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

    Ο όμιλος Ροκφέλερ έχει τις ρίζες του στο 1882, όταν ο Τζον Ροκφέλερ  ίδρυσε ένα από τα πρώτα οικογενειακά γραφεία στον κόσμο, αφιερωμένο στην επένδυση του πλούτου του. Έκτοτε έχει εξελιχθεί σε πάροχο υπηρεσιών διαχείρισης πλούτου και περιουσιακών στοιχείων για άλλες οικογένειες, ιδρύματα και οργανισμούς.

    Ο Λόρδος Ρότσιλντ επικεντρώθηκε στην RIT Capital Partners πριν από τέσσερις δεκαετίες, αφού ήρθε σε ρήξη με τον ξάδελφό του Σερ Έβελιν ντε Ρότσιλντ  και διέθεσε το μερίδιό του στην NM Rothschild, το οποίο αποτελεί το βρετανικό υποκατάστημα της οικογένειας.

    Ο Σερ Έβελιν διοικούσε τότε την NM Rothschild, η οποία έγινε διάσημη το 1815, όταν ο Νέιθαν Μάγερ Ρότσιλντ έκανε μια περιουσία αγοράζοντας βρετανικά κρατικά ομόλογα εν αναμονή της ήττας του Ναπολέοντα στο Βατερλό.

    Πώς έκλεισε η συμφωνία

    Έχοντας παράλληλες πορείες οι δύο άνδρες, αν και τους χώριζαν περίπου 20 χρόνια, διατηρούσαν μια φιλική σχέση μέχρι το 2010, όταν σε μία συνάντηση των δύο στο γραφείο του διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου Ροκφέλερ, Ρούμπεν Τζέφρι,  στις ΗΠΑ, συζητήθηκε για πρώτη φορά μια πιθανή σύμπραξη.

    Οι συζητήσεις κράτησαν καιρό με τους δύο πατριάρχες να αναζητούν τον καλύτερο τρόπο να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Μία ακόμα συνάντηση το 2011, αυτή τη φορά στο Λονδίνο, ήταν η καθοριστική για δώσουν τα χέρια οι δύο πλευρές και να γράψουν ιστορία.

    Διαβάστε επίσης:

    H Morgan Stanley υποβαθμίζει την LVMH

    Oι δισεκατομμυριούχοι της Peugeot επενδύουν σε τράπεζες, είδη πολυτελείας και κυβερνοασφάλεια

    Η αίσθηση πολυτέλειας των Ρότσιλντ. Μοναδικός πλούτος σε δημοπρασία



    ΣΧΟΛΙΑ